Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Grebenzen/St. Lambrecht

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Grebenzen/St. Lambrecht « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2023 10:37 am    Naslov sporočila: Grebenzen/St. Lambrecht Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Včeraj sem si privoščil eno manjše smučišče na avstrijskem Štajerskem, ki ga do sedaj še nisem obiskal (niti se nisem nikoli vozil tam naokrog, ne poleti ne pozimi). Zgleda da tudi na forumu še ni poročil, vsaj iskanje po ključnih besedah kaže tako, zato se bom malo bolj razpisal.

Osnovne informacije o smučišču: https://www.bergfex.at/grebenzen/ in https://grebenzen.at/. Z napakami na obeh navedenih spletnih straneh! Na bergfexu je vrisan še zastarel plan prog, brez nove kabinke. Na njihovi domači strani pa na interaktivnem planu prog nesramno zavajajo glede odprtih prog; v resnici so vse 'Skiroute' seveda zaprte, zaprta je tudi črna proga 2c. Pač pa obratuje spodnja štirisedežnica, ki je na planu označena z rdečo. Karkoli ...

Od MB do spodnje postaje vodi več možnih poti, GM kot najhitrejšo predlaga Graz - predor Gleinalpe - Judenburg - St. Lambrecht, 193 km, 2 uri 15 min. Ne hvala, tiste luknje ne maram, sploh pa ne maram, da me poleg vinjete olupijo za 9 eur (?) cestnine. Kot najkrajšo pot (185 km) predlaga po AC do priključka Graz West in potem po A2 proti zahodu do izvoza Mooskirchen, potem pa čez prelaz Gaberl do Judenburga. Ker sem imel dovolj časa sem to pot izbral zjutraj, lepa in panoramska, ampak kar dolgotrajna. Meni je bila najbolj všeč tretja možnost, po kateri sem se vračal: po A2 čez Pack do izvoza Bad St. Leonhard, pa čez Obdach do Judenburga. Nekaj min več kot skozi Gleinalpe, ampak precej hitreje kot čez Gaberl. Kot rečeno, stvar okusa ...

Nazaj k temi: smučišče je malo in pregledno. Iz doline, ki je skoraj natančno na višini 1000m, do približno 3/4 višine hriba od letos dalje vozi lepa, sodobna desetsedežna kabinska žičnica. Prej si za isto pot potreboval fiksno štirisedežnico in dve vlečnici. Levo od zgornjega dela kabinke obratuje vlečnica Starnberg 2, naprej na vrh pa vozi vlečnica Grebenzenlift, obe dolžine nekje okoli 1200 m. Na južno stran se spušča še krajša vlečnica Dreiwiesenlift, ki pa letos še ni bila odprta (ob južni legi se niti ne čudim ).

Jutranji pogled na smučišče in novo lepotico:



Lepa in nekomplicirana kabinska žičnica, na Grebenznu so se izognili bolezni ki jo zadnja leta opažam marsikje po Avstriji, namreč gradnji orjaških betonskih 'palač' okoli spodnje (in včasih tudi zgornje) postaje. To kar so postavili tukaj, je čisto dovolj. Blagajne, sanitarje in restavracija so v 20 m oddaljenem objektu, ki ga vidimo na drugi fotki:




Na vrh z Grebenzenliftom, hudo počasna sidra, Ruška je proti temu Ferrari. Proga tukaj očitno nima zasneževanja (!), bila je nekje na meji užitnega, če si bil previden se je dalo izognit travnatim mestom in posameznim kamnom:


Lepa panorama:


Odlična proga ob Starnberg 2:




Novi in stari modrijan in prastar mini teptalec. Čudno, na Grebenznu taki teptalniki očitno še delajo, na Pohorju bi že zdavnaj rjaveli nekje na dvorišču tiste garaže na Belviju ... :


Proga v dolino je od začetka precej položna ... :


Od zgornje postaje štirisedežnice pa eno res lepo in predvsem zelo široko pobočje, tudi zelo na široko zasneženo. Del proge je bil ves dan zaprt za treninge, spoloh je bil delež klubov zelo velik, skoraj kot jeseni na meliju:




Orjaški objekt, skoraj prevelik za tako malo vasico, je benediktinski samostan s skoraj tisočletno zgodovino:


Še bejbika v dolini:


Priznam da sem včeraj večkrat pomislil na enega od najbolj aktivnih uporabnikov tega foruma , ki bi na Grebenznu zagotovo užival: vsi topovi so modri, in to treh generacij:


Med sprehodom po vasi po izteku poldnevne karte sem na dvorišču našel še tele starčke, najverjetneje 'na zadnji postaji' življenjske poti:


Pod črto: simpatično smučišče brez presežkov, ob boljših snežnih razmerah (= če bi bile odprte vse proge in vlečnica na južno stran) bi zdržal cel dan, sicer pa je primerno ravno za poldnevno smučarijo, recimo za prvi ali zadnji dan nekajdnevne smučarije v tisem koncu (Kreischberg, Lachtal, za Mariborčane je skoraj na poti tudi če se vozimo iz/v Obertauern ali na smučišča v Lungauu). Sneg je trenutno itak skoraj po celih Alpah bolj tako, tu tudi Grebenzen ne more biti izjema: trdo do ledeno, dokler so na progah še rebrca še nekako prime, potem pa ... . Prednost je v zelo malem obisku, na spodnji strmini si kje ob robu našel rebrca tudi še opoldne. Čakal nisem nikoli, v desetsedežni kabini sem v glavnem sedel sam.
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Grebenzen/St. Lambrecht
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB