Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Začetek sezone 2022/2023

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Začetek sezone 2022/2023 « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Dec 07, 2022 9:32 am    Naslov sporočila: Začetek sezone 2022/2023 Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3449
Kraj: Maribor

Odpiram novo temo, kjer si bomo lahko izmenjevali splošne informacije glede odprtja sezone na smučiščih pri severnih sosedih. Za poročila in informacije glede konkretnih smučišč seveda še naprej uporabljajmo ustrezne teme. Poleg ledeniških smučišč od konca novembra obratujejo tudi nekatera višje ležeča smučišča, precej jih je odpiralo minuli konec tedna, dosti pa jih bo žičnice zagnalo jutri (praznik v AT) ali v petek.

Komentar za začetek: glede na črnoglede napovedi (v avstrijskih in nemških medijih, na našem forumu in AF) kako lahko sezono kar odpišemo, pa da bodo smučišča omejevala število odprtih prog / delujočih naprav / obratovalne čase, na zasneževanje pa sploh lahko pozabimo, se sezona odpira dokaj normalno. Da se na tem mestu tudi sam posipljem s pepelom , septembra se mi je zapisalo:
Citiram:
(...) da bo vsaj 3/4 avstrijskih smučišč normalno zasneževalo in urejalo vsaj 3/4 prog.


Zgleda da bo delež prej 90% / 90% ali še več. Se pa letos resnično ločuje zrnje od plev, torej smučišča prve lige ki bodo sezono očitno izpeljala povsem normalno, in tista ki so že do sedaj poslovala bolj na robu, zdaj bodo pa z veseljem pograbili priložnost in svojo neambicioznost (= 'varčno' zasneževanje, obratovanje naprav z zmanjšano hitrostjo, neodpiranje posameznih naprav in/ali prog) skrili za leporečjem o varčevanju z energijo ali celo tisto nemogočo frazo o 'varovanju klime', ki jo folk na nemškem govornem področju tako rad sliši.

Visokogorska smučišča so letos nedvomno v prednosti, dobila so nekaj naravnega snega, vsaj za kuliso, in seveda dovolj mraza. Ischgl recimo ima že danes preko palca odprtih 90% smučišča, podobno Gurgl in Solden (slednji npr. jutri odpira tudi že 2 progi v dolino). Malo bližje našim koncem je odlično ponudbo spravil skupaj tudi Obertauern, ne obratujeta samo dve sedežnici na robovih smučišča. Smučišča nad Schladmingom, čeprav 'streljajo' vsako primerno uro, letos malo muči njihova nadmorska višina, vseeno v glavnem vsi hribi obratujejo nad višino vmesnih postaj. Podobno v Saalbach - Hinterglemmu, prejšnji konec tedna so odprli samo minimalno ponudbo nad Leogangom, od jutri bolj ali manj vse do vmesnih postaj, od prog v dolino samo ena. Sosednji Zell an See pa recimo odpira žalost v obliki treh kratkih sedežnic. Nihče mi ne bo rekel, da so en breg vstran razmere za zasneževanje bistveno drugačne ali da je elektrika dražja kot pri sosedih?

BTW, podobna situacija je trenutno v Zillertalu: Zillertal 3000 je recimo prejšnjo soboto z odličnimi razmerami odprl večji del smučišča, Zillertal Arena na drugi strani doline pa 'zaradi vremena' prestavlja otvoritev na četrtek. Čisto po naključju so pozorni opazovalci na kamerah lahko videli, da so prvi izkoristili vsako uro primerno za zasneževanje, drugo pa čakali in špekulirali. Kot rečejo na AF: niso našli stikala (za vklop topov , citiram: https://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=144&t=67474).

Je pa letos res zanimivo spremljati spletne kamere, tudi na smučiščih koroške karte se obnašajo precej različno: zelo pridno 'strelja Osojščica, pa (presenetljivo) BKK, tudi Turrach. Precej zadržani so bili na Mokrinah (no, zdaj ko teče voda v grlo so vseeno konkretno zagnali artilerijo), ponudba je temu primerna. Tudi na Katschiju so 'prespali' kar nekaj mraza, Peca pa je sploh zabavna, mislim da so zasneževali manj časa kot Pohorci na Cojzarici. Tudi Meli se precej norčuje iz svojih topov, kar hudo je gledat kamere: en dan jih na progo v dolino nastavijo 5, ampak ne delajo, naslednjo noč delajo trije. Potem jih privlečejo celo floto, pa spet eno noč ne delajo, pa dva dneva na polno, potem spet nič, potem dva ali trije. In kar je najbolj hecno: 'prespijo' noč ko je recimo -8, dva dneva pozneje pa 'streljajo' pri -1. Jaz pa sem naivno mislil da je bolj racionalno zasneževati ponoči ko so (a) razmere boljše in (b) elektirka cenejša.

V Tirolska: celo pri istem upravljalcu (!) povsem različna slika: Kals in Sillian zasnežujeta na polno, v St. Jakobu pa cele dneve gledam nedelujoče topove pri -5. Zasneževanja na novi sedežnici do danes še niso zagnali, ne vem ali je linija sploh gotova? Zanimivo bo videti s kakšno ponudbo bodo odprli sezono, pa potem čvekamo dalje .
_________________
Sezona 2023/2024: 40 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, Osojščica, 2 x Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Sre Dec 07, 2022 10:14 am    Naslov sporočila: Re: Začetek sezone 2022/2023 Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


miki je napisal/a:
Sosednji Zell an See pa recimo odpira žalost v obliki treh kratkih sedežnic. Nihče mi ne bo rekel, da so en breg vstran razmere za zasneževanje bistveno drugačne ali da je elektrika dražja kot pri sosedih?


Miki, iz prve roke ti lahko povem, da ima Zell am See kolikor toliko mraza (Do včeraj zvečer.) le na vrhu. Težave imajo izključno z temperaturami in ničemur drugemu.
Letos je odbita vremenska situacija. ko sem spremljal zasneževanja se je velikokrat pripetilo, da so imeli le v Vorarlbergu in na Weinebene ustrezne temperature in to po celi Avstriji (Obertauerna nisem spremljal.). Tudi Koenigsleiten, ki je drugače hladilnica je imel mraz le na vrhu. Ignoriram tudi St. Jakob, ki je poglavje zase in je vedno mrzlo ko pes.
Ampak zdaj se je začelo skoraj povsod.


Glede pesimizma zaradi sezone ga pa nič še ne meči vstran. Vsi na silo zasnežujejo, ker imajo še stare pogodbe, na mizah se pa bleščijo nove z ceno v povprečju okrog 450 evrov/Mw in če se to res zgodi, potem ne bodo obstali le najšibkejši. Čeprav njihovo združenje žičničarjev igra v državni ekonomski politiki vidno vlogo se že od konca jeseni bockajo za znosno ceno, pa jim ne uspe kaj pametnega naumit. Saj na koncu bodo našli neko foro, ampak ni jim lepo, tako kot našim ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Smucar9
PrispevekObjavljeno: Pon Dec 12, 2022 6:56 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17
Prispevkov: 530


Odlična tema. Kam priporočate kaj ta vikend, da bo odprtih čimveč prog, in da so ornk poskrbeli za podlago, vreme čimbolj sončno,
pa da ne bodo cene v nebesih ? (čeprav se mi ko primerjam razmerje cena/kakovost zdaj že 2 dnevna karta
za Kronplatz 110€, ki jo lahko kupiš na gopass.travel, ne zdi več pretirana kam smo padl...)


Žal mi bo tale petkova fronta prekrižala načrte z Melijem (kjer vidim da so danes imeli zaprto Panoramabahn (7, 8 ).
Upam, da je ne mislijo med tednom ugaševati, že tako smo lani celo sezono pogrešili Alteck in Swarzkopf -- a je le ta
še sploh operabilen ?
),

na skipasstravel.si akcijsko ceno 39€ na Heiligenblut si po vaših starih zapisih, da so zahojeni kmeti, ki jim pod 1m snega ne
gre zaupati smučk in da bodo verjetno imeli odprto le eno sedežnico, v soboto tudi skoraj ne upam (še sploh ker tako
čudno oglašujejo tovikendaško odprtje, na gopass.travel pa kart sploh ne moreš kupit, da me ne bi čudilo, da sploh
ne bodo odprli -- a je to ena taka njihova zgodbica kot naš Kanin ?!) btw. nisem vedel, da imajo popolnoma istoimenovan
vrh kot Moelltal, to je Schareck, in tudi IBMova vremenska je ločena zanju:
Moelltalov Schareck = https://www.meteoblue.com/en/weather/week/schareck_austria_2766151?day=6
Helijev Schareck = https://www.meteoblue.com/en/weather/week/schareck_austria_2766152?day=6
(btw. kje je najhitrejša/lepša pot: čez Flattach, ali čez Lienz ?! pa še podvprašanje - če kdo želi do Lienza, a je
hitreje/lepše po pravi AC čez Spitall-ob-Dravi ali čez Weisbriach ali celo Kotschach.. thx!)


Gerlitzen sem že neštetokrat pretrajbal, Nassfeld tud letos ni poskrbel zase...

Ker zakaj človk sploh gleda v tujino...
... saj bi skoraj v nedeljo še najhitreje in lepo se skočilo na Krvavec, a če jim delata le dve progi, hmmmmmm....
... ali Kope, ki pa bodo zgleda do velikih šolskih počitnic 31.januarja trajbale tiste dve "navzgor obrnjene" turistične proge - odprite mi Kaštivnik !!
... da o Rogli in neusojeni sagi o Jurgovem ne pomislim (ki itak, čim ga odprejo, doživi prometni zlom)
... da na konc človeka zamika že toti-Maribor
Help, I need somebody !!
_________________
2023/24: Turracher,Nassfeld,Kope,MB/Areh,Katschberg,Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian
2022/23: Krvavc,Gerlitzen,BKK,Kope
2021/22: Moelltal,Krvavc,Kope,MB/Areh,Višarje,Zoncolan,BKK,Turracher,Gerlitzen,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo,SanPellegrino
2018/19: Gerlitzen,Nassfeld,Rogla,Turracher,BKK,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,Alta Badia,Arabba,Marmolada,Krvavc,Rogla,Kr.Gora
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JakaB
PrispevekObjavljeno: Pon Dec 12, 2022 9:17 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16
Prispevkov: 364


Jaz za jutri ciljam na Grosseck ali Obertauern. Mogoče bodo do vikenda še kje drugje dopolnili ponudbo, ampak zaenkrat se mi to zdita najboljši opciji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Pon Dec 12, 2022 11:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3449
Kraj: Maribor

Ja, če ti je OT všeč (moj tip smučišča nikoli ni bil, ampak to je seveda stvar okusa) je trenutno ena boljših izbir v razumnem radiju okoli Slovenije. Dobro ponudbo ima trenutno recimo tudi Osojščica (odprte vse sedežnice, vključno s progo Kosterle do doline). Schladming še vedno obratuje samo do vmesnih postaj in brez (!) povezav med posameznimi hribi, Mokrine približno pol smučišča, brez desnih dveh kabink in seveda brez proge v dolino. BKK se heca z Nockalmbahn kot dostopno napravo (brez proge v dolino) in 3 sedežnicami na hribu, Turrach ima trenutno tudi precej skromno ponudbo s Kornockom, Ovco in Zirbenwaldbahnom. Katschberg solidno z vsemi sedežnicami in kabinkami, odprto ima tudi že eno progo v Margareto.

Seveda je to posnetek stanja danes, glede na gosto posejane lučke po skoraj vseh 'bregih' ni dvoma, da se bo stanje do vikenda zagotovo zelo spremenilo.
_________________
Sezona 2023/2024: 40 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, Osojščica, 2 x Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejp
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2022 9:26 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pet Nov 2012 10:40
Prispevkov: 239


V nedeljo sem bil na Katscbergu, kjer je odprta manj kot polovica prog. A1 je prevozna v zgornjem delu.

Kar je odprto, je brez kamnov in imajo dovolj snega za odpret celotno smučišče, vendar pa verjetno "varčujejo" z gorivom in ne teptajo tako kot bi lahko. Grosseck ima sicer odprto njihovo "glavno progo od vrha do vznožja štirisede.

Tako da ti predlagam ali Obertauern ali Katscberg, če boš v tistih koncih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JakaB
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2022 10:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16
Prispevkov: 364


Današnje vtise z Obija sem že zapisal v drugi temi, bi pa samo rekel, da sem danes Grosseck izpustil predvsem zato, ker še niso odprli proge v St.Michael, ki je moja najljubša na smučišču.

Med vožnjo čez prelaz so razmere na Katschiju zgledale dobre, torej bo tudi tukaj treba počakati predvsem na to, da začnejo obratovati vse naprave. Na Goldecku si ga pa seveda jemljejo zelo na izi, odprejo šele šestnajstega.

Pa še enkrat opomnik, da je na Obertauernu v soboto Tauernskitag in da odrasli smučajo za 35 EUR.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Začetek sezone 2022/2023
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB