Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Kope » Novosti na Kopah

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Naslednja
 Novosti na Kopah « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Ali bo na Kopah stala nova sedežnica v letu 2006?
Da
51%
 51%  [ 17 ]
Ne
36%
 36%  [ 12 ]
Ne vem
12%
 12%  [ 4 ]
Skupaj glasov : 33
Avtor Sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2022 7:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Izjemno optimistični načrti na Kopah:

https://www.vecer.com/lokalno/koroska/na-kopah-zelijo-zgraditi-gorsko-mesto-napovedujejo-prek-sto-milijonov-evrov-vreden-nalozbeni-cikel-10297245

- do začetka prihajajoče zimske sezone bo končana obnova Grmovškovega doma, ki bo imel po obnovi 90 ležišč (prej: 60)
- do konca leta 2023 bodo zgrajene tri nove žičnice, in sicer štirisedežnici Pahernik in Kopnik ter vlečnica Velika Kopa. Prvi dve novosti sta že znani, to z vlečnico mi je novo, do sedaj sem o tem samo sanjal :
miki je napisal/a:
Glede na to da se bo Pahernik končal pri spodnji postaji Velike Kope, bo treba razmislit o zamenjavi te vlečnice z zmogljivejšo, že sedaj tam občasno nastaja gneča ('tranzit' iz smeri Kaštivnika proti Pungartu + začetniki ki to progo uporabljajo kot 'bejbiko'), s štirisedežnicama na Kopniku in Paherniku se bo situacija še zaostrila. Zaradi mene je lahko tudi nova vlečnica, ni treba na vsako krtino delat sedežnice, samo prosim z ustrezno kapaciteto (1200 - 1400 p/h) in po novi trasi, recimo tako kot moja vijolična črta.

- prav tako bi naj do jeseni 2023 dokončali 7 hiš s 25 apartmaji oz. 100 posteljami, vrednost investicije 4 milijone, gradbeno dovoljenje je že pridobljeno

- v naslednjih 6 - 7 letih je predvidena izgradnja 'gorskega mesta' z dvema hoteloma, športno dvorano, kampom itd., s skupno 1500 ležišči. Papirologijo naj vi spravili skupaj o sredine prihodnjega leta, računajo na 'evropska in državna sredstva ter domače in tuje investitorje'.

Da ne bom spet 'fehtal' JurijaB da nam 'preplonka' članek, sem ga tokrat kar poslikal v tiskani izdaji:
https://imagizer.imageshack.com/img924/6328/wg6vaI.jpg

Hiter komentar: če jim to uspe, bodo (najmanj) na nivoju Rogle, Pohorce pa bodo pustili daaleč zadaj ...
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2022 10:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 941


miki je napisal/a:

Da ne bom spet 'fehtal' JurijaB da nam 'preplonka' članek, sem ga tokrat kar poslikal v tiskani izdaji:
https://imagizer.imageshack.com/img924/6328/wg6vaI.jpg

Hiter komentar: če jim to uspe, bodo (najmanj) na nivoju Rogle, Pohorce pa bodo pustili daaleč zadaj ...

You are welcome!

Še gondolo nekje iz Dravske doline potegnejo pa lahko Visit Pohorje preimenujejo v Just forget Pohorje.



Na Kopah želijo zgraditi gorsko mesto, napovedujejo prek sto milijonov evrov vreden naložbeni cikel


21.09.2022 06.00

Na Kopah slovenjgraška družba Vabo, ki upravlja smučišče in je največji koroški ponudnik nastanitvenih zmogljivosti, nadaljuje z intenzivnim investicijskim ciklusom na področju turistične in žičničarske infrastrukture.

Potem ko so razširili postajališče za avtodome, uredili bike park, prenovili restavracijo v Grmovškovem domu, nova je tudi gostilnica Pri zajcu (ob smučišču), tam trenutno poteka obnova Grmovškovega doma, prihodnje leto se bo začela izgradnja dveh novih štirisedežnic in vlečnice, pa tudi novega doživljajskega parka. A to še zdaleč ni vse, skupaj s partnerji so zastavili obsežen razvojni program, težak preko sto milijonov evrov, ki med drugim vključuje gradnjo novih žičniških naprav, dodatnih prenočitvenih kapacitet in pripadajoče turistične infrastrukture. V šestih do sedmih letih bi lahko bilo na Kopah 1500 novih ležišč.

Razvojni mejniki za dolgoročen razvoj

Za obnovo planinske koče Grmovškov dom iz leta 1953, ki bo po novem razpolagala z 90 ležišči (prej 60), so na razpisu gospodarskega ministrstva pridobili 300 tisoč evrov. Celotna investicija je sicer ocenjena na 1,2 milijona evrov. Dela bodo sklenjena pred začetkom letošnje zimske sezone. Za izgradnjo štirisedežnic Pahernik in Kopnik, vlečnice Velika Kopa in doživljajskega parka so pridobili 7,8 milijona evrov na razpisu gospodarskega ministrstva za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje turizma. Celoten projekt je ocenjen na 12 milijonov evrov. "S tem projektom bodo Kope pridobile temeljno infrastrukturo, na kateri se bo gradil tako zimski kot letni del turizma. Z izvedbo teh projektov bomo dobili konkurenčno smučišče. To so razvojni mejniki, ki so potrebni za dodaten dolgoročni razvoj Kop," je prepričan direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž. Ta naložba bo uresničena do konca prihodnjega leta. Namen je, da se okrepi in izboljša ponudba ter zmanjša odvisnost od zimske sezone.

Na Kopah so že pridobili gradbeno dovoljenje za večje apartmajsko naselje z okoli 100 posteljami, ki naj bi ga končali do prihodnje jeseni. Gre za sedem hiš s 25 apartmaji. Investitor okoli štiri milijone vredne naložbe je družba Kope-invest (gre za podjetje, ki na Kopah izvaja investicije in je v lasti Paradiža, Primoža Kotnika, Gorazda Faleta, Primoža Mlačnika in podjetja Vemal).

Nov prostorski načrt

V pripravi je tudi nov občinski podrobni prostorski načrt za okoli 19 hektarjev veliko območje na zahodnem Pohorju, ki je že opredeljeno kot zazidljivo stavbno zemljišče in je v lasti družb Kope-invest, Robeta in Vabo. Občina Mislinja je na pobudo investitorjev, to so tri prej omenjene družbe, že pristopila k pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), imenovanega Turistično naselje Pungart, vključno s sosednjimi individualnimi območji. "Novi dokument prinaša podlago za celovit turistični razvoj omenjenega območja po željah investitorjev (umestitev novih objektov, prenova oziroma rušitev obstoječih objektov ter pogojev za izvedbo in nadgradnjo pripadajoče komunalne in energetske infrastrukture ter omrežja zvez). Za ta območja izvedbeni akt še ni bil pripravljen, večina tega prostora še ni zazidljiva, čeprav so obravnavane površine stavbna zemljišča. V OPPN so vključena vsa še ne pozidana stavbna zemljišča na Pungartu," so pojasnili pri Občini Mislinja, ki vodi postopek njegove priprave in sprejema. Če ne bo večjih zapletov pri soglasodajalcih, bo sprejet do sredine prihodnjega leta.

Kope so zelo privlačne za kolesarjeTOBIAS KÖHLER
Projekta smo se lotili zato, tako Paradiž, ker želimo na Kopah zgraditi gorsko mesto. To želimo narediti skladno z ostalimi vsebinami na Pohorju, ki jih tam že razvijamo (zimski in letni turizem): razvoj parka Pohorje in ohranjanje narave ter ureditev prometne, komunalne in digitalne infrastrukture.

Na tem območju med drugim načrtujejo izgradnjo dveh hotelov z velnesom (eden bo petzvezdični), dveh podzemnih garaž, športno dvorano, petzvezdični kamp, kjer bo prostor tudi za avtodome, glamping naselje ... Dodatne apartmaje bo tu zgradilo še podjetje Ski & Sea.

1500 novih ležišč

Družba Vabo vsega kapitalsko ni zmožna uresničiti sama, zato bodo poskušali pridobiti evropska in državna sredstva ter pritegniti domače in tuje investitorje. "Ko bo projekt uresničen, računamo, da v šestih, sedmih letih, bo na Kopah okoli 1500 novih ležišč. Kapaciteta smučišča bo po prenovi od 2000 do 2200 smučarjev, to pomeni, da bomo lahko sprejeli še slabih 1000 dnevnih smučarjev. Verjamem, da se bodo evropska finančna sredstva za razvoj gorskih centrov, ki ustvarjajo največ prenočitev v Sloveniji in so gonilo razvoja, našla tudi v bodoče," je optimističen Paradiž.

Trenutno je na Kopah okoli 900 ležišč, približno polovica jih je v zasebni lasti. Družba Vabo razpolaga z okoli 300 posteljami v Grmovškovem in Lukovem domu ter v apartmajih. Skupno s Hotelom Slovenj Gradec pa jih ima čez 400.

"Zelo ponosni smo na razvoj, ki se dogaja in se še bo na Kopah. Pomembno je, da bodo razvijali tudi letni turizem. To je dobra priložnost tudi za razvoj turizma nasploh. Vsekakor je to v teh časih pogumna poteza," je načrte na Kopah ocenil mislinjski župan Bojan Borovnik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 22, 2022 8:53 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3118


miki je napisal/a:

- prav tako bi naj do jeseni 2023 dokončali 7 hiš s 25 apartmaji oz. 100 posteljami, vrednost investicije 4 milijone, gradbeno dovoljenje je že pridobljeno

- v naslednjih 6 - 7 letih je predvidena izgradnja 'gorskega mesta' z dvema hoteloma, športno dvorano, kampom itd., s skupno 1500 ležišči. Papirologijo naj vi spravili skupaj o sredine prihodnjega leta, računajo na 'evropska in državna sredstva ter domače in tuje investitorje'.

Hiter komentar: če jim to uspe, bodo (najmanj) na nivoju Rogle, Pohorce pa bodo pustili daaleč zadaj ...


Res je, gradbeno dovoljenje izdano letos, na mestu obstoječih apartmajskih hiš:

Z oranžno obarvano barvo je pa mislim da star občinski prostorski plan za novo naselje. Obvezno bo potrebno zagotoviti dodatna parkirna mesta, v primeru da pričakujejo tako ogromne obiske, pripraviti kakšno dodatno začetniško progo, ker roko na srce, 1500 ljudi ne bo prišlo gor, da bodo dričali Kaštivnik... Ti ljudje bodo pretežno družine z začetniki.

No, tega da bodo dosegli Roglo ne bi rekel, tudi Rogla ima obsežne plane širjenja apartmajskega naselja na spodnji postaji Planje.

Na vzhodnem delu Pohorja pa širimo kontejnerska naselja!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 22, 2022 4:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Lenko, kje gledaš ta gradbena dovoljenja?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 22, 2022 6:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3118


Na tej povezavi gledam izdana gradbena dovoljenja: http://storitve.pis.gov.si/pis-jv/informativni_vpogled.html

Zemljišča in namembnost gledam tukaj:
https://ipi.eprostor.gov.si/jv/

Tukaj iščem podatke o zaščiti območij in različno vgrajeno infrastrukturo:
https://www.islovenija.si/gisapp/?

Tukaj pa (če so objavljeni) prostorske akte posameznih občin (kjer so tudi objavljena gradbena dovoljenja z označenimi parcelami itd..):
https://www.iobcina.si/selectiobcina/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2022 11:36 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3118


Nekoliko spremenjena bo situacija z novimi žičnicami. Pahernik bo potekal po obstoječi poseki, tako da ne bo padlo nobeno drevo (?), spodnja postaja pa bo zamaknjena nekoliko višje.
Vlečnica Velika Kopa pa se prestavlja bližje gozdu.
Več pa tukaj:
https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/naziv-gradnje-stirisedeznici-kopnik-in-pahernik-ter-vlecnico-velika-kopa/

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2022 9:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Ojoj. Namesto da bi Pahernik vsaj malo podaljšali, kot sem pred časom tu sanjaril (= do vrha Velike Kope), ga bodo skrajšali . Spodnja postaja pa bo na levem (zgornjem) robu na tem mestu zelo viseče proge? Svašta. Potem bi bilo po moje celo bolje da ga še malo skrajšajo in postavijo spodnjo postajo na desnem (spodnjem) robu, torej 'v luknji' in ne nekje na sredi pobočja. Saj verjamem da boljše rešitve v kratkem času, v katerem je bilo potrebno pridobiti GD (da ne bi izgubili možnosti koriščenja sredstev iz razpisa), ni bilo možno najti, ampak vseeno škoda. Po fiksni Ruški namesto odklopne in Starih Stanih namesto Ročke še ena zamujena priložnost ...
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Špik
PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2022 9:36 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Snemalec
Snemalec

Pridružen/-a: Pon Sep 2005 12:14
Prispevkov: 1017


Tole res zgleda slabo...
_________________
Sezona 2017/18 - 30x : 3x Sölden, Killington, 3x Lake Louise, Sunshine Village, 2x St. Moritz, Španov vrh, 4x Garmisch Partenkirchen, 3x Cortina d'Ampezzo, 2x Crans Montana, 2x Kvitfjell, 2x Åre, 2x KrG, 3x Vogel, Kanin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
renato
PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2022 12:21 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sre Feb 2006 20:46
Prispevkov: 65


Ovo je stvarno loše riješenje. Tu se na forumu vrtila ideja da se jednom sjedečnicom zamjene i Pahernik i Velika Kopa. Zašto to nije provedeno??!! Stvarno je imalo smisla.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2022 8:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 941


Zgornja postaja Pahernika "lovi" Občino Ribnica, ker prostorski plan Vuzenice ne dovoli gradnje. Če se zgornja postaja dovolj dvigne (nasuje) bo dovolj visoko, da odpade "štamfanje".
Žal je tam ravno stik treh Občin.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2022 9:40 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Verjetno misliš postajo Kopnika, ta je na meji z občino Vuzenica.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2022 10:12 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 941


kotulc je napisal/a:
Verjetno misliš postajo Kopnika, ta je na meji z občino Vuzenica.

Ja drži, vedno zamenjujem katera je katera.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marvin
PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2022 10:47 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sre Okt 2006 12:28
Prispevkov: 353


Slovenija, od kod lepote tvoje... Foušija pač
_________________
...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2022 12:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3118


Mislim, da noben ni fauš takšni rešitvi. No, saj bo čas pokazal
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sob Mar 18, 2023 10:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Raje bi kaj poročal v zvezi z novimi žičnicami, vsaj o kakšnih količkih, ampak sem bomo morali zadovoljiti s tremi oranžnimi Poljaki, lepo zavitimi v plastično folijo, na parkirišču za avtodome na Pungartu:

_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Naslednja Stran 14 od 18

Kazalo po Smucisca.net forumu » Kope » Novosti na Kopah
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB