Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Novice » Vlaganje v žičniško infastrukturo

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15  Naslednja
 Vlaganje v žičniško infastrukturo « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Ali naj država subvencionira gradnjo novih žičniških naprav?
Da
87%
 87%  [ 64 ]
Ne
12%
 12%  [ 9 ]
Skupaj glasov : 73
Avtor Sporočilo
H2o
PrispevekObjavljeno: Sob Apr 16, 2022 8:31 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pon Dec 2006 22:18
Prispevkov: 398


Evo:

Vrednost projektov, s katerimi so se gorski centri prijavili na razpis za prenovo žičniške infrastrukture, je pričakovano presegla razpoložljiva evropska sredstva. To seveda pomeni, da vsi prijavljeni projekti ne bodo dobili nepovratnih sredstev oziroma vsaj ne v pričakovanjem obsegu.

Kot je znano, je ministrstvo za gospodarstvo konec decembra objavilo razpis za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma, v okviru katerega je iz evropskega sklada React 30 milijonov evrov nepovratnih sredstev namenjenih za infrastrukturo oziroma za razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča za aktivni oddih, dodatno pa še 18,8 milijona za gradnjo ali obnovo nastanitvenih zmogljivosti. A interes za prvi sklop krepko presega razpoložljiva sredstva.

Na ministrstvu za gospodarstvo pojasnjujejo, da so za prenovo žičniške infrastrukture prejeli 12 vlog, skupna vrednost prijavljenih projektov pa znaša 75 milijonov evrov. Za drugi sklop so prejeli 14 vlog v skupni vrednosti 6,8 milijona evrov, kar pomeni, da bo 12 milijonov evrov ostalo neporabljenih in jih bodo preselili v sklop A. Tam naj bi bilo tako skupaj na voljo 42 milijonov evrov, kar je še vedno manj od skupaj prijavljenih načrtov. Razpis sicer predvideva, da je mogoče za vlaganje v žičniško infrastrukturo prejeti največ 80 odstotkov vrednosti ali največ osem milijonov evrov oziroma deset, če je prijavitelj občina ali drug javni subjekt. Ali se bo ministrstvo odločilo podpreti le nekaj projektov z najvišjo vsoto ali pa bo sredstva razdrobilo in namenilo vsakomur nekaj, za zdaj ni znano.

Projekte, ki se večinoma nanašajo na posodobitev obstoječih žičnic, so med drugimi prijavili smučarski centri Krvavec, Cerkno, Kope, Kanin, Mariborsko Pohorje, Vogel, Rogla, Golte, Kranjska Gora … Kaj bo torej zanje pomenilo, če pričakovanih sredstev na razpisu ne bodo prejeli? Ko smo jih nedavno spraševali, ali se bodo za naložbo odločili tudi brez državnih subvencij, so nam povečini odgovarjali, da bi jo sami težko financirali.

Edini, ki so nam dejali, da nameravajo naložbo do jeseni 2023 končati ne glede na izid razpisa, so bile Žičnice Vogel. Svojo ponudbo nameravajo namreč obogatiti z novo in bolj ekološko panoramsko krožnokabinsko žičnico, ki bo imela večjo zmogljivost in bo nadomestila sedanjo skoraj štiri desetletja staro dvosedežnico Zadnji Vogel. Kabinska žičnica bo udobnejša in okolju prijaznejša pa tudi hitrejša od sedanje dvosedežnice, naložba pa je vredna osem milijonov evrov.

Slovenska smučišča ne glede na izid razpisa potrebujejo nova vlaganja, saj so žičniške naprave na njih v povprečju stare več kot 30 let, najstarejša nihalka na Veliki Planini ima kar 59 let in tudi krožnokabinska žičnica na Kaninu bo prihodnje leto praznovala abrahama.
_________________
22/23: 2x
21/22: 49x
20/21: 11x
19/20: 36x (čista jeeeba)
18/19: 59x
17/18: 50x
16/17: 49x
15/16: 56x
14/15: 51x
13/14: 28x (žled)
12/13: 55x
11/12: 56x
10/11: 50x
09/10: 82x
08/09: 45x
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2022 9:41 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Hvala H2o za besedilo članka. Da bodo apetiti večji kot je razpoložljivega denarja, ni ravno posebno presenečenje, za ljubitelje sodobnih žičnic je ob tem zelo dobra novica, da je bilo zanimanje na drugi sklop tako slabo, da bodo lahko kar 12 milijonov 'prelili' v prvi sklop, torej žičnice. Zmotil pa me je zapis:
Citiram:
Ali se bo ministrstvo odločilo podpreti le nekaj projektov z najvišjo vsoto ali pa bo sredstva razdrobilo in namenilo vsakomur nekaj, za zdaj ni znano.

Ne vem ali nekdo na ministrstvu ni naredil domače naloge, ali je novinar malo čudno zapisal, ampak naivno bi pričakoval da bo že v samem razpisu natančno podano, kaj bodo v tem primeru storili. Razen tega, zakaj 'z najvišjo vsoto'? Ne bi bilo bolj logično 'najbolje ocenjeni projekti'? Vidim tri realne možnosti:

- prijav je za 75 milijonov, denarja 42 milijonov, torej država vse projekte financira s (42/75) = 56% investicije. Saj v razpisu niso obljubili točno 80%, ampak 'da je mogoče za vlaganje v žičniško infrastrukturo prejeti največ 80 odstotkov vrednosti'. Mogoče bo komu 56% premalo, pa bo odstopil od projekta, in se potem ostalim ta % seveda lahko poveča

- država 'odreže' najslabše ocenjene projekte, po osnovnošolski matematiki približno eno tretjino, toliko da ostane za 52.5 milijonov projektov, in tiste financira z 80%

- država nekje sčara še 18 milijonov in potem lahko vse prijave financira 80% (75 x 0.8 = 60). Ta možnost je sicer manj realna, ampak v volilnem letu ne povsem nemogoča - v tem primeru bi o tem morali odločt v prihodnjih 5 dnevih, da podelijo še zadnji predvolilni cukrček (z minusom pa se naj ukvarja naslednja vlada ).

Seveda pa sem samo skromen inženir s kalkulatorjem v roki . Ko se bo zadeve lotil kup ekonomistov in pravnikov, zna priti ven še vse kaj drugega.
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2022 4:06 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2833
Kraj: Ljubljana

Sodim, da točkovanje ni kar tako, da bodo potem sredstva dobili vsi in to v istem odstotku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
montelli
PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2022 9:37 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Ned Feb 2020 19:16
Prispevkov: 62


https://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/pomembno-je-tudi-vsako-vasko-smucisce-ki-ima-vlecnico.html

Ta teden so se žičničarji z vseh koncev Slovenije znova zbrali na kupu, tokrat za mizo v Bovcu in na snegu na Kaninu. Tradicionalna Žičničarijada je namenjena izmenjavi mnenj in druženju po koncu zimske sezone, pod katero so tudi tokrat skupaj potegnili črto.

"Sezona je bila specifična, kljub določenim omejitvam zaradi covida-19 pa je bila za večino slovenskih smučišč vseeno uspešna. Temu so botrovali izjemno lepo vreme z veliko sonca, temperature, ki so omogočale zasneževanje in dober obisk domačih smučarjev, saj so imele sosednje smučarske države veliko strožje covidne pogoje za vstop ali uporabo naprav," je za 24ur.com povzela predsednica Združenja žičničarjev Slovenije Manuela Božič Badalič.


Brez pomoči države ne bi šlo
Slovenski snežni milje sestavlja 50 različnih smučišč. Kljub črnogledim napovedim so dve leti trajajočo koronsko krizo vsa preživela, nobeno ni šlo v stečaj.

"V zadnjih dveh letih smo počrpali ogromno denarja, tudi država nam je šla na roko, da smo preživeli. Sistemi žičniških naprav so namreč podvrženi stalnemu vzdrževanju in nadzoru. Ne glede na koronsko krizo, smo morali enako opravljati vzdrževanje in zamenjave delov, tehnične preglede, saj mora biti naprava varna," Božič Badaličeva pojasnjuje, zakaj so apelirali na državo, da se jim zaradi zaprtja po razglašenih odlokih povrne izpad prihodkov. Tega je država res priglasila kot neke vrste pomoč v Bruselj in tam so to odobrili tako kot Franciji in Italiji.

Izpad prihodkov je bil nato nakazan pred začetkom letošnje sezone, saj je bil problematičen likvidnostni tok. Smučišča je bilo namreč potrebno urediti, sredstev ni bilo, predprodaja vozovnic je bila zaradi negotovih covidnih razmer izjemno slaba. Od vseh dejavnosti, ki so bile zaprte, so bili upravljavci smučišč edini, ki so dobili tudi izpad prihodkov. Bili so deležni tudi ukrepov čakanja na delo, povrnitve fiksnih stroškov, regresa za letni dopust, v drugi tranši tudi turističnih bonov.

Vseeno pa so se v tem obdobju soočili tudi z osipom kadra. Čeprav so dobivali nadomestilo čakanja na delu, teh 80 odstotkov plače iz meseca v mesec za mnoge ni bilo dovolj, zato si je marsikdo našel zaposlitev v panogah, ki so se v koronski krizi izkazale za manj občutljive, denimo v proizvodnji.

"Težavo imamo tudi, ker kadrov z juga ne moremo pripeljati, saj nam zakon narekuje, da mora imeti tisti, ki upravlja žičniško napravo, opravljen izpit na infrastrukturnem ministrstvu, hkrati pa še iz poznavanja slovenskega jezika, saj je komunikacija pomembna, če gre kaj narobe," pravi sogovornica.


Razpis obvisel v zraku

Prvi meseci letošnjega leta pa so se vrteli okoli 49 milijonov evrov vrednega razpisa v okviru ministrstva za gospodarstvo, ki bi investicijam v žičniške naprave namenil 33 milijonov evrov, preostanek pa v investicije v namestitvene kapacitete.

V združenju žičničarjev so to, da je država prepoznala nujnost vlaganja v infrastrukturo, pozdravili, so pa v razpisu pogrešali možnost prijave majhnih smučišč, problematizirali pa še kratek rok za prijavo ter minimalno in maksimalno vrednost investicij.

Rok so jim nazadnje podaljšali, razpis se je zaprl 7. marca. Vseeno upajo, da bodo odgovore dobili čimprej, saj opozarjajo na relativno kratek časovni okvir. Pred rezultati razpisa se namreč ne sme pričeti z investicijo, sredstva pa naj bi bila porabljena do konca prihodnjega leta: "Za žičniške naprave je treba pridobiti še gradbena dovoljenja, pozimi pa vemo, da je gradnja na smučiščih težje izvedljiva," opozarja predsednica združenja.

Negotovost je povečalo dogajanje na političnem parketu, saj so državnozborske volitve vmes prinesle menjavo oblasti: "Predvidevamo, da dozdajšnji gospodarski minister, ki je podpisal ta razpis, ne bo več na položaju. Ne vemo, če ga bo vseeno dokončal on ali novi minister ali nazadnje sploh bo spravljen pod streho." Na ministrstvo so se že obrnili, a še vedno nimajo informacij, kdaj lahko pričakujejo kakršne koli informacije v zvezi z razpisom.


Veliko bi jih gradilo, a denarja ni dovolj za vse

Nanj se je prijavilo 12 smučišč, skupni znesek vseh prijavljenih investicij pa je bil 80 milijonov. Precej več torej, kolikor znaša 33-milijonski znesek, ki ga je nameravala nameniti država. "Če se bo to razdelilo v nekih proporcionalnih zneskih, iz tega ne bo nič, saj z dvema ali tremi milijoni evrov ni mogoče postaviti nobene resnejše žičniške naprave. Če pa se bo kakšna smučišča izločilo, lahko sledijo tudi pritožbe," Božič Badaličeva pravi, da v tem trenutku preprosto ne vedo, kako namerava država razdeliti ta denar dvanajsterici prosilcev.

Pri denarju se vse začne in konča, je že tolikokrat slišan stavek. In očitno je tako tudi v primeru slovenskih žičničarjev, kar je pokazala tudi zdesetkana udeležba predstavnikov posameznih smučišč na letošnji Žičničarijadi, slišati pa je tudi namigovanja, da nekateri člani združenja ločeno lobirajo za svoj kos pogače.

Postavitev nove sedežnice denimo stane najmanj pet milijonov evrov, gondole 20 milijonov, nihalke so še dražje. Te sicer na razpis tokrat ni prijavil nihče, novo gondolo nujno potrebuje Kanin, zaželeli so si jo tudi v Kranjski Gori, kjer bi z njo nadomestili obstoječo sedežnico Vitranc 1, ki pelje proti poligonu v Podkorenu.

Kanin je denimo prijavil še razširitev proge Skripi in novo progo od zgornje postaje D, ki bi strmo navzdol ob skalnati steni vodila do postaje C. V prihodnje pa želijo postaviti nove proge v srednjem delu med B in C postajama gondole: "Predvsem da lahko ta višinski del med postajama C in D, ki leži nad 2000 metri in je resno visokogorje, odklopimo od obratovanja in v primeru močnega vetra ali megle delujemo le v tem srednjem delu hriba. Tako bi rešili smučišče tudi ob takih dnevih, ko zgornji del ni primeren za obratovanje," doda Božič Badaličeva, ki je tudi direktorica družbe Sončni Kanin.

Vsak prijavitelj je moral sicer za letošnji razpis pripraviti projekt v vrednosti najmanj dveh in največ osmih milijonov evrov, v katerega je prijavil neko napravo, vključen pa je bil pogoj, da je treba poleg naprave prijaviti še zunanje aktivnosti v vrednosti petih odstotkov vrednosti celotnega projekta. Država namreč zasleduje cilj, da bi smučišča obratovala vsaj devet mesecev na leto, zato med razpisnimi pogoji ni bil poudarek samo na smučiščih, ampak tudi na razširitvi na poletno sezono. Kanin je denimo prijavil ferate, plezališče in kolesarske proge.

Financiranje projektov s strani države je bilo predvideno v 80 odstotkih. Če je nek gorski center prijavil projekt v višini osmih milijonov evrov, bo, če bo izbran, od države dobil 5,6 milijona evrov, preostanek denarja pa mora zagotoviti upravljavec smučišča sam.


Bližnji hribčki s cenejšimi kartami za prve zavoje

Na združenju poudarjajo tudi pomen financiranja malih smučišč, saj so generatorji bodočih smučarjev. Nenazadnje je v Sloveniji le 12 velikih smučišč, vsa ostala so mala. Ta so v veliki meri odvisna od vremenskih pogojev in prostovoljcev, delujejo skozi društva, zavode in občine: "V njih je veliko entuziazma, prav v tej sezoni se je pokazalo, da so ljudje z majhnimi otroki množično obiskovali mala smučišča. Že če bi jim namenili en sam milijon, bi s tem pravzaprav zajeli glavnino njihovih želja oziroma potreb," poudarja sogovornica.

Za svoje obratovanje potrebujejo malo obratnih sredstev, njihova prednost so tudi nižje cene vozovnic in lažji dostop.

Gače sicer po klasifikaciji ne sodijo med majhna smučišča. Na 1000 metrih nadmorske višine imajo osem kilometrov prog in šest naprav, v tem razpisu so sodili med večja smučišča, ampak minimalni dvomilijonski znesek investicije v žičniško napravo, ki je bil razpisni pogoj, je bil zanje prevelik: "Mi še osnovne infrastrukture, kot so denimo zasneževalni sistemi in teptalci, nimamo na optimalni ravni. Da bi šli v gradnjo nove sedežnice, je za nas prevelik strošek. Najprej moramo narediti osnovne stvari, da lahko normalno delujemo, potem pa se bomo spravili na žičniške naprave. Dejstvo je, da bi morala država razpis prilagoditi vsem, mi bi bili zadovoljni tudi s 100 ali 200 tisočaki, ker bi z njihovo pomočjo lahko uredili te osnovne stvari. Ta razpis pa je bil pravzaprav narejen samo za sedežnice," je razložil vodja smučišča Borut Koprivnik.

"Pričakujemo, da se bo država zavzela za vsa smučišča, tako velika kot srednja in mala. Znesek financiranja bi bilo treba razdeliti velikosti smučišča primerno ali pa tako, kot je zdaj narejen sistem državne pomoči, glede na obratovalna dovoljenja. Če imaš tri sedežnice, dobiš tak znesek, če jih imaš 20, takega," navede kot primer.

"Če ne bo več nas, manjših smučišč, tudi večja ne bodo funkcionirala, saj se bo manjšala baza otrok na smučeh. Če se ne bodo vrtci in osnovne šole učili smučati že v mladosti, potem se bo cikel obrnil in čez 15 ali 20 let ne bo več take smučarije," opozarja. Gače so denimo edino smučišče v jugovzhodni regiji. "Skoraj največja baza otrok se skoncentrira na naše smučišče. Če se pri nas ne bodo naučili smučati, potem teh smučarjev ne bodo dobili niti Krvavec, Rogla ali Kronplatz," ponazori Koprivnik. "Vsako vaško smučišče, ki ima vlečnico, je pomembno," poudari.

Po šoli na sneg

Eno takih je tudi Javornik. Leži na 800 metrih nadmorske višine pri Črnem vrhu nad Idrijo. To severnoprimorsko smučišče so odprli leta 1999, še pred tremi, štirimi leti je tam vozila tudi sedežnica, a so slabe zime nazadnje terjale svoj davek in naprava ni bila več rentabilna. Zdaj imajo ene "krogce" in otroški trak, en teptalni stroj in dva snežna topova. Ob koncih tedna odprejo za dnevno smuko, med tednom pa je na voljno nočna. Usmerjeni so namreč predvsem v treninge, saj tam trenirajo člani tamkajšnjega smučarskega kluba.

Zaradi njihove primorske lege so takoj na udaru, ko pride odjuga. V tej sezoni so pod streho spravili le 13 smučarskih dni, preden je sneg skopnel: "Težava je bil tudi covid-19, saj se je govorilo, da bodo spet vse zaprli, zato tehničnega snega nismo niti delali," pojasni direktor smučišča Albert Kavčič. Nimajo nobenega zaposlenega, delo tam je predvsem na prostovoljni bazi vpetih 15 delavcev, ki imajo opravljene vse potrebne izpite, na pomoč po potrebi priskočijo še člani smučarskega kluba.

Zakaj torej sploh vztrajajo? "Zaradi naših otrok, ki jih imamo v klubu," je jasen. "To je najbližje smučišče, po šoli pridejo na trening za dve ali tri ure in se lahko takoj vrnejo domov. Klub ima namreč kar 24 otrok, ki so registrirani v nacionalni smučarski zvezi. V črnovrški šoli je 100 otrok, kar četrtina je torej aktivnih tekmovalcev, kar je ogromno," s številkami ponazori pomen lokalnega smučišča.

To je pri učenju prvih zavojev prijazno tudi za družinski žep. Cena dnevne vozovnice je 12 evrov za starše, 10 za mladince in osem za otroke, večerni termin je še cenejši.

Na omenjeni večmilijonski razpis se seveda niso mogli prijaviti, sami pa bi si od države zaželeli finančno pomoč za postavitev daljše ali pa še ene nove vlečnice, ki bi podaljšala obstoječo progo, s čimer bi dobili poligon tudi za tekmovalce U16 in naprej, zdaj je primeren le za mlajše otroke. Proga je zdaj dolga 300 metrov, potrebovali bi 500- ali 600-metrsko.

Na splošno pa si slovenski žičničarji želijo, da bi se tak skupni znesek prej omenjenega razpisa ponovil vsako leto: "Če vsako leto naredimo pet novih naprav, jih bomo v petih letih 25 in bomo tako ujeli vlak modernizacije, kar na zahodu počnejo že ves čas, jugu pa je to uspelo tako z Jahorino v BiH kot s Kopaonikom v Srbiji. Če tega ne bomo storili, ne bomo več konkurenčni. Naše naprave so sicer še vedno varne, ampak so zastarele in dejansko že na pragu rentabilnosti. Pokvarijo se, stojijo. In ljudje imajo radi sodobne stvari, tehnologija je šla naprej. V gondoli v Grenoblu, kjer smo bili pred kratkim na sejmu, imaš že ogrevanje, glasbo, priključke za polnjenje telefonov," pove Božič Badaličeva.

V Franciji je prav tako zasneževanje tudi nad 2000 metri, česar pri nas ni. Tam so postavili sistem za tehnični sneg, ki ga sicer praviloma ne potrebujejo, vendar pa jim v primeru suhe zime, ko ni obilice padavin, pride še kako prav, doda.

V združenju sicer vedno znova poudarjajo, da žičničarji niso samo gorski centri in tam zaposleni, ampak je pomemben tudi multiplikativni učinek v okolju, v katerem delujejo. Spomnijo na evropsko študijo, ki je pokazala, da na vsak evro prodane smučarske vozovnice, ostane v destinaciji sedem evrov: "To pomeni, da nekdo, ki kupi karto za 30 evrov, na destinaciji zapravi krat sedem, v hotelih, gostinskih obratih, trgovinah, pri izposoji opremi in na bencinskih servisih."

Prihodnje sezone se pravzaprav bojijo. Ukrajinska kriza je prinesla velikanske podražitve energentov. "Cena elektrike je poskočila za štirikrat, vse žičniške naprave delujejo na elektriko. Teptalci porabijo ogromno goriva," predsednica združenja pravi, kako je na sredinem upravnem odboru pogovor potekal tudi okoli tega, da bodo morali morda od države poskušati izposlovati tudi nekakšno oprostitev omrežnin in trošarine.

"Znesek dviga cen energentov, ki so za nas zelo pomembni, bi zelo težko prevalili na smučarsko vozovnico. Realno bi jo morali podražiti za 10 evrov, ampak tega ne moremo narediti, saj potem pridemo na ceno francoskih smučišč, kjer je 200 kilometrov prog, pri nas pa 20," zaključi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
-_m4tj4z_-
PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2022 12:10 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Feb 2010 12:11
Prispevkov: 416


Ah Manuela in njeno sanjarjenje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2022 12:12 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

montelli je napisal/a:
"Če se bo to razdelilo v nekih proporcionalnih zneskih, iz tega ne bo nič, saj z dvema ali tremi milijoni evrov ni mogoče postaviti nobene resnejše žičniške naprave. Če pa se bo kakšna smučišča izločilo, lahko sledijo tudi pritožbe," Božič Badaličeva pravi, da v tem trenutku preprosto ne vedo, kako namerava država razdeliti ta denar dvanajsterici prosilcev.
OMG, sem mislil da samo mi zainteresirani laiki na forumu ne vemo, kako se bo pogača delila. Ampak očitno tega ne vedo niti na ministrstvu . O tej političmi garnituri sem v času koronadiktature marsikaj nelepega napisal, ampak bojim se, da bo nova garnitura investicijam v infrastrukturo še manj naklonjena, zato upam da postopek speljejo še pred menjavo režima.


montelli je napisal/a:
Financiranje projektov s strani države je bilo predvideno v 80 odstotkih. Če je nek gorski center prijavil projekt v višini osmih milijonov evrov, bo, če bo izbran, od države dobil 5,6 milijona evrov, preostanek denarja pa mora zagotoviti upravljavec smučišča sam.
Ja logično ... 80% od 8 milijonov je 5,6 ?!
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2022 12:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


Od junija naprej bodo razpisi le še za digitalna smučišča z zelenimi smeškoti.
Prejšnji teden sem šel iz Stockholma preko Poljske in da ti oči padejo ven iz jamic! Do zdaj so bili Poljaki v mojih očeh nekaj kao..., ampak Poljska je danes vsaj navzven daleč pred nami glede ifrastrukture. Na vsakem koraku se gradijo nove zgradbe, celi zaselki rastejo na novo, avtocestni križi, železniške proge in podobno, da o vetrnicah ne govorim. Hitre ceste dobivajo tudi taki relativno majhni kraji kot so Zakopane!
In pri nas bomo po napovedih tik po sramežljivem začetku zaključevanja avtocestnega križa zopet padli v somrak seminarskih nalog in zelene digitalizacije.
V kratkem času sem šel skozi Češko, Nemčijo, po pol Švedske, po Poljski, Slovaški in Avstriji in gledano od daleč edino Slovaki podobno cincajo kot mi.
Zdaj me je pa res strah kaj se bo izcimilo iz vsega skupaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tommy
PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2022 1:36 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2013 19:37
Prispevkov: 65
Kraj: Ljubljana

miki je napisal/a:



montelli je napisal/a:
Financiranje projektov s strani države je bilo predvideno v 80 odstotkih. Če je nek gorski center prijavil projekt v višini osmih milijonov evrov, bo, če bo izbran, od države dobil 5,6 milijona evrov, preostanek denarja pa mora zagotoviti upravljavec smučišča sam.
Ja logično ... 80% od 8 milijonov je 5,6 ?!


Kot piše v razpisu, financirajo investicijo (brez del) in lahko da je ta številka mišljena 80% od investicije (naprave)... Ne vem, razmišljam.

Vseeno pa me zanima nekaj drugega. Rečeno je bilo, da je prijavljenih za 75 milijonov investicij. Ali je to vrednost celotne investicije ali samo dela investicije katerega sofinancira država (torej samo infrastrukturo oz. naprave - brez del). Če je to celotna vrednost in če potem odštejemo zemeljska dela za vse (cca. 15 milijonov), potem je celotna vrednost za sofinanciranje 60 milijonov, na voljo pa jih je po novem 42. Samo moja predpostavka - če razdelijo vsem po enakem ključu (enak procent), bo vsak pridobil za cca. 60 % sredstev za katere se je prijavil. Moje mnenje je da je to kar lepa in zajetna pomoč države če pa že ob prijavi niso razmišljali da bodo morali dati nekaj denarja tudi sami, potem pa ne vem....

P.s.: Zgoraj opisano je samo plod mojega razmišljanja
_________________
Be Safe - Sleep With a Firefighter!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2022 8:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3117


lenko je napisal/a:
... bodo rezultati verjetno tam nekje sredi aprila ali pa proti koncu aprila.


Se posipam s pepelom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
-_m4tj4z_-
PrispevekObjavljeno: Pet Maj 27, 2022 1:25 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Feb 2010 12:11
Prispevkov: 416


Glede na to, da so podelil koncesije ze v zacetku aprila, sedaj smo pa konec maja, in niso se niti mrdlni glede tega, pa ne zdej se je vlada menjala, ker ce lahko podeljuje koncesije v zadnih dneh za seziganje odpadkov, bi lahko tud za te zadeve ze odločil kako in kaj.

No recmo tko, naprave se bodo zgradile, saj jih potrebujemo če zelimo it s časom naprej, vendar pa je bil razpis glede na videno in vse obljube da se bodo na pomlad ze lahko zacela pripravljalna dela in glede na to da v SLO radi smučamo (no finance postajajo za marsikoga problem in to opusca ampak zeljo pa s evedno ima), da je bil to zgolj še en predvolilni bombonček, kar pa upam da se motim!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lukas
PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2022 3:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Pet Nov 2020 17:43
Prispevkov: 80


Kakšne nove informacije glede tega mogoče anyone?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nonoaustirol
PrispevekObjavljeno: Sob Jul 02, 2022 5:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Jan 2017 21:59
Prispevkov: 151


https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/19849-ministrstvo-povecalo-sredstva-za-razvoj-vecjih-slovenskih-smucisc

Rezultatov zal se ni, se pa ocitno nekaj dogaja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lukas
PrispevekObjavljeno: Sob Jul 02, 2022 6:24 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Pet Nov 2020 17:43
Prispevkov: 80


No sam da se dogaja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Pet Jul 08, 2022 1:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3117


Ne vem kaj se dogaja, ampak razpis je izginil iz strani GOV.SI, čeprav imajo novico o prenosu financ:
https://www.gov.si/novice/2022-06-08-obvestilo-glede-javnega-razpisa-za-krepitev-odpornosti-slovenskega-turizma/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RokR
PrispevekObjavljeno: Pet Jul 08, 2022 6:50 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Čet Okt 2005 11:53
Prispevkov: 32
Kraj: Ljubljana

Citiram:
Gospodarsko ministrstvo za vlaganja v žičnice 'napraskalo' še dodatnih 20 milijonov evrov

Po novem je v okviru razpisa za sofinanciranje vlaganj v prestrukturiranje gorskih centrov ter v izboljšanje namestitvenih kapacitet za žičniško infrastrukturo na voljo skupno 63 milijonov evrov. Razpis je sicer že zaprt, sprva je bilo zanj namenjenih 48,8 milijona evrov, od tega 30 milijonov evrov za žičnice. Kasneje je ministrstvo, ker je bilo premalo prijav za namestitveni del, 13 milijonov evrov prerazporedilo na žičniški del. Zdaj so, kot je razvidno iz objave v uradnem listu, našli še dodatnih 20 milijonov evrov, sredstva so 'napraskali' tako iz kohezijskega mehanizma ReactEU kot tudi iz državnega proračuna, in sicer iz postavk za trženje in razvoj turizma ter ukrepe regionalne politike. Dodatna sredstva bodo šla za projekte tistih podjetij, ki so se že prijavila na razpis.


Če prav razumem je sedaj za gradnje žičnic namenjenih 63 mio €!!!

To pa je že številka, ki bi nam mogla dat kar nekaj lepih novosti. Upam le, da se bo dalo speljat, saj so nekateri pisali, da morajo biti investicije zaključene v letu 2023...

Še uradni list:
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2022009200001/spremembo-javnega-razpisa-za-vlaganja-v-kakovostno-in-trajnostno-preoblikovanje-slovenskega-turizma-za-krepitev-njegove-odpornosti-st--4300-192021323-ob-269022
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15  Naslednja Stran 10 od 15

Kazalo po Smucisca.net forumu » Novice » Vlaganje v žičniško infastrukturo
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB