Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Novosti Avstrija 2022/2023

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 Novosti Avstrija 2022/2023 « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Ned Jun 12, 2022 1:28 pm    Naslov sporočila: Novosti Avstrija 2022/2023 Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Junij je tu in z njim Mikijev pregled novosti severno od Karavank . Žal je tudi letošnji seznam krajši kot smo bili vajeni, preden je marca 2020 svet zajela epidemija norosti. Vseeno pa smo zaenkrat pri številki 11, kar niti ni slabo glede na slabši obisk minuli dve sezoni in ponorele cene letos.

Da enkrat začnem na Štajerskem: tu bosta dve novosti, obe na malih / manj znanih smučiščih na širšem področju Schladminga oz. tamkajšnje smučarske vozovnice:

Galsterbergalm je že demontiral staro 'Gruppenumlaufbahn' iz zgodnjih 90ih (ki se menda seli na Aljasko) in gradi desetsedežno kabinko:
https://www.schladming-dachstein.at/de/Aktuelles/News/Bergbahn/Galsterberg/Neue_10er_Gondel



Rittisberg je prav tako že aprila demontiral fiksno štiriedežnico in trenutno gradi Kombibahn 10/6:
https://www.schladming-dachstein.at/de/Aktuelles/News/Bergbahn/Ramsau_Rittisberg/Rittisberg-neu



Na Salzburškem v Leogangu gradijo osemsedežnico Sportbahn Asitzkogel namesto šestsedežnice (!), slednja bo menda še letos postavljena na Poljskem (Slovenci, ki smo prefini da bi postavljali rabljene žičnice, pa se bomo vozili s krogci in sidri ):
https://melzer-hopfner.at/leogang-letztes-puzzle-stueck-wird-fertig/



Mimogrede, dva (za moje pojme) precej pomembnejša projekta, to je menjava fiksne štirisedežnice Limberg z odklopno in predvsem izgradnja kabinke iz Viehhofna, ki bo zaključila povezavo s Schmittenhohe, so ponovno prestavili.

Eno novo žičnico nam bodo privoščili tudi Korošci, na Osojščici bodo po dveh letih obljub menda res zamenjali krogce Finsterbachlift s problematično, sončno traso, s fiksno štirisedežnico. Žal se ni uresničilo upanje, da bi novo sedežnico potegnili 'v pravo smer', torej iz kotanje na vrh Osojščice, ampak bo speljana podobno kot krogci, kar pomeni po vsaki furi z njo spust do šestsedežnice in z njo na vrh. Škoda. Uradnih informacij na spletu še nisem našel, so pa gradnjo potrdili po mailu, kolega z AF pa je sredi maja že pofotkal začetek demontaže starih krogcev. Tu izjemoma ne pripenjam plana prog, ampak fotko stare vlečnice njen predzadnji obratovalni dan:


Vse ostale novosti so seveda na Tirolskem.

V St. Jakobu se nadaljuje gradnja šestsedežnice Leppleskofel, začeta lani jeseni, o kateri smo že pisali. Konec maja so se na progi pojavili bagerji, trenutno kopljejo po strmini levo (gledano navzgor) od zgornje postaje vlečnice:
https://imagizer.imageshack.com/img923/8466/J3oIg4.jpg

O šestsedežnici Lärmstange v Hintertuxu pišem že tretje leto, tako dolgo je namreč tudi že v gradnji . Letos naj bi zgodbo res zaključili, pustimo se presenetiti.

Axamer Lizum, eno od 'domačih' smučišč Innsbrucka, gradi desetsedežno kabinko Hoadl, s katero bo zamenjal celo vrsto starih naprav na istem pobočju (tirno vzpenjačo, staro štirisedežnico in še starejšo dvosedežnico). Potek je približen, ne me loviti na detajle:
https://www.axamer-lizum.at/de/neue-hoadlbahn.html



Eno od izjemno redkih širitev smučišča na nove terene si bo privoščil See z osemsedežno kabinko Furglerblick. Sicer bo imela (zaenkrat) samo eno modro progo, zato pa ogromno terenov za freeride:
https://www.meinbezirk.at/landeck/c-lokales/bergbahnen-see-erweitern-mit-8eub-furglerblick-das-skigebiet_a5343826 in https://www.youtube.com/watch?v=V6tBwYxOTKQ&t=5s



Zell am Ziller bo dvosedežnico Kapauns zamenjal s šestsedežico po spremenjeni trasi, nadomestna naprava je podaljšana navzgor in navzdol. Prva dela so opravili že lansko jesen. Vijolična črta:


Gradnjo kabinke, ki bo nadonestila štirisedežnico Krimml X-press (zelena elipsa) in je bila prvotno tudi načrtovana za letos, so žal zamaknili.

Pa še dve 'preprosti' zamenjavi obstoječih fiksnih sedežnic z odklopnimi šestsedežnicami:
Hochötz bo zamenjal trisedežnico Kühtaile, Alpbach pa štirisedežnico Hornlift 2000:





Za konec še nekaj špekulacij:

- možno je, da bo zgornjeavstrijski Hinterstoder še letos zamenjal šestsedežno kabinko z desetsedežno
- štajerski Loser je za letos načrtoval zamenjavo obeh dostopnih sedežnic (1. odsek šestsedežnica, 2. odsek dvosedežnica) s kabinko, pa je neka civilna iniciativa dala ugovor na že izdano gradbeno dovoljenje. Sodišče je pravkar zavrnilo ugovor, ni pa še jasno ali se bo letos še izšlo z gradnjo.

Nekaj razočaranj:
- Turrach je potrdil, da v letošnjem letu (ponovno) ne bodo uspeli zgraditi 600 m dolge sedežnice Wildkopf

Za konec še ena nežičniška novost:
- Matrei je po nevemkolikih letih končno dobil vsa soglasja za gradnjo proge v dolino do spodnje postaje kabinke; načrtujejo da bodo progo 'začeli graditi še letos' (ali to pomeni, da tudi v sezoni 2022/23 še ne bo prevozna ??): https://www.krone.at/2662224
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gapi202
PrispevekObjavljeno: Tor Jun 14, 2022 3:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 22:08
Prispevkov: 2328


No novost ne žičničarska ampak le smučarska je tudi ta da kot kaže letos na Moltallu sploh ne bo poletne sezone


9 picture instagram
_________________
10/11=12x
11/12=16x
12/13=17x
13/14=17x
14/15=23x
15/16=23x
16/17=62x
17/18=31x
18/19=34x
19/20=6xLesOrres,1x Katsci,2xKanin,5xkrgora,1xRudno, 3xStražaBled,4xMojstrana,2xStariVrh,1x Schladming,1xCerkno,
20/21=5xVogel2xMojstrana,3xSoriška,8xKr.gora, 3xKrvavec+15xturno
21/22=15xVogel,21x Kranjska Gora,1xstari vrh,1xkrvavec,3xKanin
22/23=21xVogel,17xKranjska Gora,1xKanin
23/24=1xVogel,2xKranjska Gora,1xKozji hrbet,1xMojstrana, 2xStari vrh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jurij7
PrispevekObjavljeno: Pet Jun 24, 2022 10:11 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 17:02
Prispevkov: 129
Kraj: maribor

Hvala za seznam.
Tisto 6-sedežnico iz Leoganga bi takoj sprejeli.
Drugače pa bo sedaj treba preiskusiti tudi Galsterberg in Rittisberg. Oboje ni predaleč.
Veseli nova sedežnica v Zell am Ziller (meni osebno najboljši del Zillertal Arene). Povezavo do Gerlosa pa modernizirajo že nekaj časa. Lani so nekaj govorili, da jih muči dolga trasa, vmesne postaje in kratka gradbena sezona. A verjamem, da obstajajo tudi bolj neugodne razmere.
Tudi posodobitev v Alpbachu bo super popestritev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Tor Jun 28, 2022 8:46 am    Naslov sporočila: Re: Novosti Avstrija 2022/2023 Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2833
Kraj: Ljubljana

miki je napisal/a:


Mimogrede, dva (za moje pojme) precej pomembnejša projekta, to je menjava fiksne štirisedežnice Limberg z odklopno in predvsem izgradnja kabinke iz Viehhofna, ki bo zaključila povezavo s Schmittenhohe, so ponovno prestavili.


Zanimivo, da v najmodernejše naprave vlagajo tudi mala smučišča z le nekaj napravami. Taka, ki bi jih pri nas kar odpisali.

Miki, zakaj se ti pa zdi Limberg tako pomemben? Tam itak vesoljne horde drvijo proti Vorderglemu, ko delajo krog. Če že, bi jaz žičnico potegnil do doline (Vorderglema) in tako smučarjem omogočil, da delajo krog tudi v drugo smer, kar bi precej razbremenilo ustaljene tokove. Z Viehofnom pa res nerazumljivo mečkajo. Viehofen bi gotovo veliko pridobil na ceni kot izhodišče za Saalbach, ne pa kot izhodišče za Schmittenhoe. Ne nazadnje so tudi skoraj vse namestitve na tej strani, ob progi iz Saalbacha. Enkrat sem tudi jaz spal v Viehofnu in smo se vozili z avtom navzgor v dolino. Bi bilo čisto nekaj drugega, če bi šel iz apartmaja na smučeh. Ne vem, se morda bojijo, da bi nizozemske horde iz Zeel am Seeja vdrle do Saalbacha.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Tor Jun 28, 2022 1:11 pm    Naslov sporočila: Re: Novosti Avstrija 2022/2023 Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

marko je napisal/a:
Zanimivo, da v najmodernejše naprave vlagajo tudi mala smučišča z le nekaj napravami. Taka, ki bi jih pri nas kar odpisali.

Miki, zakaj se ti pa zdi Limberg tako pomemben? (...)


Ja, tudi meni je padlo v oči to z malimi smučišči (Rittisberg, Galsterberg, Axamer Lizum itd.), medtem ko recimo to sezono ne bo žičniških novosti ne v Ischglu, ne na Arlbergu, ne v SFL, Söldnu itd. Tisto glede Limberga sem mislil bolj 'po inženirsko', pač, bolj pomembno mi je da se najprej zamenjajo precej dolge fiksne sedežnice, preden se lotijo zamenjave odklopnih šestsedežnic. Pa še osebno so mi bile široke in sončne proge na Limbergu bolj simpatične kot tiste v Leogangu, ki jih bodo osrečili s šestsedežnico. Ampak seveda, stvar okusa ... .

Žičnica iz Vorderglemma, ki bi omogočala rundo tudi v smeri urinega kazalca, je tudi nekje v predalih. Po Limbergu in Viehhofnu, se mi zdi.

Se je pa pravkar moj seznam podaljšal za eno točko:

miki je napisal/a:
Možno je, da bo zgornjeavstrijski Hinterstoder še letos zamenjal šestsedežno kabinko z desetsedežno


Predvčerajšnjim so, kot to radi rečejo v Avstriji, zasadili prvo lopato (mi bi rekli da so položili temeljni kamen):
https://www.tips.at/nachrichten/kirchdorf/wirtschaft-politik/571563-spatenstich-in-hinterstoder-die-hoessbahn-wird-neu-gebaut

Blog na spletni strani je še bolj kot ne prazen: https://skisport.com/Hinterstoder/de/Service/Blog/Hoch-Hinaus-Die-Hoessbahn-in-Hinterstoder-wird-neu-gebaut_bba_1308

Gre za nadomestno gradnjo namesto stare šestsedežne gondole z novo lokacijo spodnje postaje, bližje centralnemu parkirišču, nekako tako:


miki je napisal/a:
Matrei je po nevemkolikih letih končno dobil vsa soglasja za gradnjo proge v dolino do spodnje postaje kabinke; načrtujejo da bodo progo 'začeli graditi še letos' (ali to pomeni, da tudi v sezoni 2022/23 še ne bo prevozna ??)

Glede na sledečo novico, naj bi bila proga do prihajajoče zime vendarle gotova, je pa zadnja obravnava pred dokončno pridobitvijo dovoljenja (Bauverhandlung) šele 19. julija. Spomnim se primerov, ko so na tak dan bili bagerji že na hribu, da ne bom rekel prižgani :
https://www.dolomitenstadt.at/2022/06/04/osttiroler-bergbahnen-starten-in-die-sommersaison/
Citiram:
Ebenfalls heuer fertig werden soll die Talabfahrt nach Matrei. Sämtliche Genehmigungen liegen laut Schultz vor. Am 19. Juli findet eine abschließende Verhandlung statt.


Tistim, ki niso preveč 'zeleni' v duši, priporočam pogled na spletno kamero iz St. Jakoba, najboljša svetloba je popoldan. Kot da gledaš gradbišče avtoceste, ampak s 'črnim' naklonom:
https://www.megacam.at/webcam/brunnalm-6EUB/


Še en projekt naj bi stekel te dni, ki pa še ne bo nared za prihajajočo sezono: v salzburškem Dorfgastein/Grossarlu so dobili okoljsko soglasje za 50 milijonski (tako so pisali lani, verjetno je znesek letos že bistveno višji) projekt 'druge povezave' preko do sedaj nedotaknjenega Kieserla, ki vključuje novi desetsedežni kabinki z obeh strani, novo šest (osem?) sedežnico na hribu in seveda cel kup novih prog, večino na strani Grossarla. Dela naj bi stekla 'v kratkem', kolega iz AF ki je tam na poletnem dopustu poroča, da so že postavili table na katerih se opravičujejo pohodnikom za morebitne nevšečnosti zaradi gradbenih del:
https://www.pressreader.com/austria/salzburger-nachrichten/20220627/282269554081425

Kako bo dokončan projekt izgledal v resnici, zaenkrat tudi na AF samo ugibajo. Prvotni je izgledal približno tako:


Levi dve napravi v Grossarlu (zeleno = kabinka, vijolično = sedežnica) naj bi dokončali do zime 2023/24. Dorfgastein še ni prepričan če mu bo uspelo, eventuelno bo kabinka (temno rdeča črta) dokončana šele leto pozneje. Prvotni projekt je zajemal tudi novo kabinko v spodnjem odseku (črna linija) z novim parkiriščem ob glavni cesti (trenutni vstop je na zgornjem koncu vasi), ampak tega so (zaenkrat?) žal opustili. Še bo zanimivo .
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.


Nazadnje urejal/a miki Čet Jun 30, 2022 7:36 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Tor Jun 28, 2022 1:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


@Marko: Nizozemske horde so že v Saalbachu, marca je bilo 90% registrskih rumenih in horde Nizozemcev na smučišču. Viehhofen ima pogosto povezavo z avtobusom do Vorderglemma. Seveda pa to ni to in šele ko bo nova naprava, bomo lahko govorili o povezanem smučišču. Mečkajo pa res nerazumljivo dolgo, denar verjetno ni ovira, glede na to, da (po nepotrebnem) menjujejo tudi čisto spodobne 6 sedežnice.

Limberg je bil ozko grlo, sta pa v sistemu še ozki grli: 4 sedežnica Lärchfilzen in tista čudna gondola Streuböden+Lärchfilzkogel
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
[BISI]
PrispevekObjavljeno: Tor Jun 28, 2022 11:36 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 18:55
Prispevkov: 264
Kraj: NSK Staat Maribor

Ojoj, očitno bodo kabine na novi gondoli v Hinterstoderju brez zunanjih nastavkov za smuči, čeprav jih stara gondola in Hirschkogelbahn imata.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
matejp
PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2022 9:04 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pet Nov 2012 10:40
Prispevkov: 239


Kar se tiče Saalbacha in ozkih grl, se strinjam s kotulcem. Limberg bi lahko resnično že zamenjali, saj ima res krasne proge in je tudi odlično izhodišče za offpiste dogodivščine. Ostali dve sta na področju Fieberbruna in vsaj jaz bi najprej zamenjal tisto čudno gondolo, pod katero je ravno tako super super modro-rdeča proga za karvanje. Se pa bojim da Fieberbrun nima dovolj "denarja" za to menjavo (ločeno področje), ravno tako kot Saalbach, ki je v preteklih letih nadomestil Kohlmais Bahn z novo sedežnico.

"Bolano" smučišče za januar, ker ima dolge proge z veliko višinskimi metri, moderno infrastrukturo in super možnostmi za offpiste.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ki9
PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2022 7:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Dec 2012 22:52
Prispevkov: 447


matejp je napisal/a:

"Bolano" smučišče za januar, ker ima dolge proge z veliko višinskimi metri, moderno infrastrukturo in super možnostmi za offpiste.


Kaj pa si hotel povedati s tem, da je bolano smučišče za januar?

Drugače pa res ne razumem investicije na Gerlitznu. Osebno bi se mi zdeli veliko boljši investiciji menjava sider Birkenhoflift ali pa Pachainerlift. Res mi je škoda, da so vložili toliko denarja, efekt bo pa res boren. Škoda...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejp
PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2022 9:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Pet Nov 2012 10:40
Prispevkov: 239


Da obstaja malo smučišč tako dobrih (tereni + infrastruktura) kot je Saalbach v januarju. Mrzlo + veliko snega = zmaga.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2022 3:27 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2833
Kraj: Ljubljana

kotulc je napisal/a:
@Marko: Nizozemske horde so že v Saalbachu, marca je bilo 90% registrskih rumenih in horde Nizozemcev na smučišču. Viehhofen ima pogosto povezavo z avtobusom do Vorderglemma. Seveda pa to ni to in šele ko bo nova naprava, bomo lahko govorili o povezanem smučišču. Mečkajo pa res nerazumljivo dolgo, denar verjetno ni ovira, glede na to, da (po nepotrebnem) menjujejo tudi čisto spodobne 6 sedežnice.

Limberg je bil ozko grlo, sta pa v sistemu še ozki grli: 4 sedežnica Lärchfilzen in tista čudna gondola Streuböden+Lärchfilzkogel

Jaz sem bil sicer na Zell am Seeju samo parkrat, pa vsakič je bila nora gneča na žičnicah in še večja na smučišču. Kače začetnikov razvlečene po celem smučišču. Tega v Saalbachu ni bilo, kvečjemu na tistih položnih žičnicah, ki so itak za nas nezanimive in se jim zlahka izogneš.

Glede avtobusa je tako, da je pogosta in enostavna povezav avtobusa na glavni cesti, iz apartmajev na hribu je pa precej bolj zapleteno. Ne vem, mogoče so od mojega zadnjega obiska to že uredili, ampak meni se je zdelo glavno ozko grlo pred Bernkoglom, ker tista hoja v pancerjih čez mesto je pa res čisto odveč, sploh ker bi se dalo povezavo dokaj lahko urediti. Limberg pa nikakor ne more biti ozko grlo. Ozko grlo je lahko samo povezava med dvema deloma smučišča, Limberg pa je navadna žičnica na enem delu smučišča, kamor greš ali pa ne. Je sicer relativno počasna in tudi smučišče bi zmoglo večjo kapaciteto, ampak če je tam veliko ljudi, pač tam ne smučaš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2022 4:17 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Marca so Nizozemci praktično zavzeli Saalbach, večinoma pa so bili povprečni smučarji in borderji (videti je bilo več borderjev kot je to običajno na naših, A in I smučiščih). S hordami sem mislil predvsem to, da se je v soboto vila neprekinjena kolona avtomobilov z rumenimi registrskimi po celi dolini in je izgledalo kot selitev naroda. Torej Saalbach ni nekaj, kar Nizozemci ne bi poznali.

Se strinjam, nerodno sem zapisal, Limberg ni bil ozko grlo, imel pa je premajhno kapaciteto glede na zmožnost (in kvaliteto) proge. Tisti 2 napravi v Fieberbrunu pa sta ozko grlo in se tudi ob manj obremenjenih dneh kar čaka.

Je pa Saalbach odlično smučišče za začetek zime, za konec zime pa ni preveč primeren, saj ima dosti prog južno lego.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sob Avg 27, 2022 10:57 am    Naslov sporočila: Re: Novosti Avstrija 2022/2023 Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

miki je napisal/a:
Matrei je po nevemkolikih letih končno dobil vsa soglasja za gradnjo proge v dolino do spodnje postaje kabinke; načrtujejo da bodo progo 'začeli graditi še letos' (ali to pomeni, da tudi v sezoni 2022/23 še ne bo prevozna ??)
Glede na sledečo novico, naj bi bila proga do prihajajoče zime vendarle gotova, je pa zadnja obravnava pred dokončno pridobitvijo dovoljenja (Bauverhandlung) šele 19. julija. Spomnim se primerov, ko so na tak dan bili bagerji že na hribu, da ne bom rekel prižgani :

https://www.dolomitenstadt.at/2022/06/04/osttiroler-bergbahnen-starten-in-die-sommersaison/

Ebenfalls heuer fertig werden soll die Talabfahrt nach Matrei. Sämtliche Genehmigungen liegen laut Schultz vor. Am 19. Juli findet eine abschließende Verhandlung statt.

Žal ponovno razočaranje iz Matreia: dovoljenja seveda niso dobili 19. julija, ker so se šele minuli teden 'dogovorili' s tremi lastniki zemljišč ki so gradnji 'nasprotovali' zaradi varstva vodnih virov. Po domače, advokati so se zmenili za vsoto ki je nekje med tisto ki so jo na začetku zahtevali kmetje in ono ki jo je na začetku ponudil Schultz, pa so pomisleki glede 'varstva vodnih izvirov' čudežno izpuhteli . Z gradnjo proge bodo sicer letos začeli, dokončali pa šele prihodnje leto. Obstoječa proga do hotela Goldried bo ostala, nova proga se bo končala na vzhodni strani felbertauernske ceste, od koder bo treba 50 m peš skozi obstoječi kolesarski podvoz:
https://www.tt.com/artikel/30829889/quellenschutz-in-matrei-unterliegt-seilbahner-schultz

Citiram:
Noch heuer wird mit den Bauarbeiten begonnen, im nächsten Jahr soll das letzte Teilstück der Talabfahrt in Matrei fertig gestellt werden: Heinz Schultz, Betreiber des Großglockner-Resort-Skigebietes Kals-Matrei, hat langen Atem bewiesen und freute sich gestern laut einer Presseaussendung des Unternehmens: „In konstruktivem Einvernehmen mit den Grundstückseigentümern, zuständigen Behörden sowie der Gemeinde haben wir dieses lange geplante Projekt jetzt auf Schiene gebracht.“

Die Baukosten sind mit 4,5 Millionen Euro veranschlagt. Dabei bleibt die bisherige Talabfahrt bis zum Goldried Hotel, wie sie ist. Es geht allein um das letzte Stück bis etwa 50 Meter vor der Goldried-Gondelbahn. Diese letzten Schritte müssen die Wintersportler auch künftig noch zu Fuß zurücklegen. Zur Überwindung der Felbertauernstraße wird deren Radweg-Unterführung dann Teil der Abfahrt für die Wintersportler sein.


Za zelo prijetno poznopoletno presenečenje pa so poskrbeli v štajerskem St. Lambrechtu oz. smučišču Grebenzen z gradnjo desetsedežne kabinke:


Na bergfexu ali spletni strani novosti še ne oglašujejo, nekaj se vidi na Webcamu spodnje postaje: https://grebenzen.at/webcams/, nekaj se najde na FB.
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Okt 12, 2022 10:12 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Osojščica poroča o letošnjih novostih na spletni strani: https://www.gerlitzen.com/winter/wintersaison-202223/investitionen/

Še ena žičniška novost na področju koroške karte se obeta na Turrachu, in sicer gradijo vlečnico (!) približno vzporedno s srednjim delom Kornockbahna. Novost z imenom Hirschkogellift je že vrisana na Bergfexu, na progi pa v tem delu potekajo tudi večja zemeljska dela in izgradnja nove linije zasneževanja, kar se dobro vidi na spletnih kamerah, npr.:
https://www.foto-webcam.eu/webcam/turrach-west/2022/10/12/0900 ali
https://www.foto-webcam.eu/webcam/turrach-ost/2022/10/12/1000.
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Tor Nov 08, 2022 10:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Nepričakovano še ena žičniška novost, ki je večina od nas po vsej verjetnosti nikoli ne bo preizkusila : malo štajersko smučišče Turnau/Schwabenbergarena (Link: https://www.bergfex.si/turnau/) je nad tremi obstoječimi zgradilo še četrto, 500 m dolgo vlečnico, in to celo takšno z ovinkom: https://www.meinbezirk.at/bruck-an-der-mur/c-lokales/der-gipfellift-nimmt-schon-erste-formen-an_a5685895. To pobočje so izsekali, poravnali in celo zgradili zasneževanje že pred skoraj 15 leti (!), ko so načrtovali izgradnjo štirisedežnice namesto ene od vlečnic. Pozneje so projektirali celo osemsedežno kabinko iz doline na vrh. No, zdaj so uspeli uresničiti vsaj 'plan C' .

Še ena novica iz nepričakovanega konca: smučišče v vzhodnotirolskem Kartitschu (to je tista 2.1 km dolga vlečnica z zahodno lego, ki se tako lepo vidi iz Silliana) bo dobila novo akumulacijo z 10000 kubiki, ki bo služila tudi kot zadrževalnik za zaščito vasi: https://www.kleinezeitung.at/kaernten/osttirol/6158406/Kartitsch_Ein-grosser-Speicherteich-fuer-ein-kleines-Skigebiet.
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran 1, 2  Naslednja Stran 1 od 2

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Novosti Avstrija 2022/2023
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB