Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Mariborsko Pohorje - aktualne informacije 2020/2021

Objavi novo temo  Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave. Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16, 17  Naslednja
 Mariborsko Pohorje - aktualne informacije 2020/2021 « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2021 1:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Sleme: slaba stran je, da je proga od bifejev dalje zelo ozka, po njej švigajo "dobri" smučarji in običajno je polna ledenih plošč in kupov. Včasih (ko pridem iz Areha) se mi tečajniki prav zasmilijo, da se učijo na najslabši podlagi na Pohorju. Pa tudi prehitevat jih na tej progi ne gre drugače, kot na tesno.

Mislim, da bi prva investicija na Pohorju morala biti razširitev Slemena + topovi na stebrih za boljšo podlago.

Stolp ima veliko prednost, da je proga prazna in se začetniki popolnoma drugače počutijo. Minus pa je razen odmaknjenosti in pomanjkanja zasneževanja tudi sedežnica, ki zna povzročat težave začetnikom.

PS: Na Pohorju bi lahko uvedli tudi kakšno cenejšo karto samo za vlečnico Areh (tako kot že obstaja za trak Bejbika) in bi malo razbremenili trak in zmanjšali gnečo na zgornjem delu Slemena.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2021 1:46 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 941


Turistično progo - to je ta mimo trakov in bifejev dol - se ne da širit zaradi lastništev. Alternativa za dobre smučarje obstaja pod sedežnico Sleme, ampak se je recimo temu tako zanemarila za smučanje in služi trenutno pohodnikom in kolesarjem.

Stolp ni za učenje no - razen tistega "na silo poligončka" nismo nikoli kaj resno tam učili.

Sedežnici pa sta praktično identični.

Na Arehu je še vrvna vlečnica, ki ne vem zakaj ne obratuje ima pa svojo karto kot trakovi. Tudi za Areško obstaja karta zgolj za njo za šole v naravi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2021 2:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3117


Ob večkratni hoji po Pohorju in Stolpu sem tudi jaz nekaj sanjaril o njem.
Ob izgradnji akumulacije na Videcu se odvečni material porabi na progi Stolp, predvsem je potrebnega nekaj materiala takoj za prvo strmino, ko se proga razdeli na desno gozdno pot, ali pa levi viseči del. Z lahkoto bi tam zminirali tiste skale tam, pa prekrili z materialom iz novega zajetja. Parkirišče pri zgornji postaji bi se porušilo, cesta iz Kordeka bi bila speljana tako da bi se lahko zapeljal naravnost proti hotelu Bellevue, ali desno proti sedajšnji cesti. Ta plato bi se nato preuredilo v tako imenovan sončni plato, ki bi bil zasnežen, urejen za ta najmlajše, oz. tako imenovan otroški vrtec, staro gondolo bi preuredil jo oblekel v bolj stekleno, tam pa odprl gostinski lokal z razgledom, ali pa po potrebi uredil tako imenovan vrtec, kjer bi bilo dnevno varstvo otrok, po vzoru večjih smučišč v tujini. Z novim platojem bi se zadeva precej zlivala skupaj. Avtobus Areh - Bellevue bi pa dobil novo postajo, par 10m višje ob zavoju proti Hotelu Bellevue, kjer bi se uredil krožni enosmerni promet. Zraven pa seveda nekaj novih parkirišč nekje na območju Apartmajev.
Od cerkve pa do novega platoja bi pa razširil tisto cesto in postavil pokriti tekoči trak. Dodatna površina za tanajmlajše, pa lažji dostop s Stolpa gor na novonastali plato. Tista nesrečna prastara trakova bi pa zamenjal z dvojnim pokritim.
Nižje dol bi se Sleme razširilo v vsako stran, materiala bi ob morebitni širitvi bilo načeloma dovolj. Lastniško pa bi se že rešilo, glede na to da se rešuje v tem trenutku. Da se za bejbiko Sleme razširi, se pa more Mirču reči; "čuj, malo se boš mogo vmaknit", ker sili precej na progo in ravno on je na enem takšnem ovinku na progi. Za kicbilom, pa je itak vse pripravljeno za širitev proge.

Z novim zajetjem bi potegnil nov cevovod v smeri Habakuka, kjer bi se Habakuk zasneževal z vodo iz novega zajetja Videc in bi tudi bilo dovolj tlaka za te njihove priljubljene moderne topove. 10 barska črpalka na novem jezeru bi tako preko 200mm cevovoda lahko komot bila dovolj za zasneževanje Slemena z 20 topovi, pa 10 na Habakuku. Habakuk pa bi se na novo potegnil za spodnjo postajo Slemena, nova proga bi šla med lovsko kočo in spodnjo postajo, tako da se več ne seka Slemena. Potem pa ravno dol proga proti koči Luka oz. bi z desnim robom proge šel na levo stran koče Luka.
Obstoječa proga bi se tako lahko zasnežila le po potrebi. Habakuk pa bi se tudi lažje zasnežil, z novim dovodom vode. Pa tudi novo električno linijo iz transformatorja nad Habakukum ni težko potegniti.

Proga pod Slemenom pa je preozka za kakšrnokoli smučarijo, ob časih ko je dovolj naravnega snega, še ja, ajde, da pa se tam spušča masa ljudi pa je nemogoče. Pa ne govori Jurij da so kolesarji uničili progo, že pred to kolesarsko progo, je bila ta smučarska proga široka za ratrakovo špuro ali malenkost več!
Kicbil pa je kakršen je, če ni zares trd oz. rahlo leden, se pa naredijo kupi snega, kar je spet neugodno, pa še opazke o neurejenih progah letijo. Bolje trda proga, kot pa nesrečni kupi snega!

Morebitnih topov na stebrih na Slemenu pa bi se bilo potrebno lotiti zelo pazljivo. Po navadi ob zasneževanju Slemena piha severnik, ob razširitvi proge bi ta prišel še bolj do izraza. Da dobiš dobro podlago s topovi na stebrih, morejo le-ti biti usmerjeni zelo visoko, tako pa zgubiš večino snega.
Zato so še vedno najprimernejši mobilni topovi, ampak avtomatizirani...

Ideja popularizacije Stolpa je pa že itak bila, tam se je postavil trak, ena brunarica, tudi zasneževalo se ga je, ampak resno pa žal ni nikoli zaživelo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2021 3:28 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 941


lenko je napisal/a:
Pa ne govori Jurij da so kolesarji uničili progo, že pred to kolesarsko progo, je bila ta smučarska proga široka za ratrakovo špuro ali malenkost več!

Ideja popularizacije Stolpa je pa že itak bila, tam se je postavil trak, ena brunarica, tudi zasneževalo se ga je, ampak resno pa žal ni nikoli zaživelo.

Nikjer nisem trdil - vsaj ne tokrat, ampak par let nazaj v povsem drugem kontekstu - da so kolesarji uničili progo. Sem samo ugotovil, da jo trenutno uporabljajo pohodniki in kolesarji - roko na srce pozimi slednji bolj malo. Je pa dejstvo, da je stara razporeditev kolesarskih zavojev oteževala teptanje - sedaj je drugače.
Glede na to, da se sedaj VSI vozimo po Turistični, bi bilo že 1/3 ali pa 1/4 tistih ki bi se vozili (v glavnem naravnost) pod Slemenom razbremenitev Turistične.

Na Stolpu je bil trak (al je celo bila "špaga"???) in "koliba za robo" za otroški vrtec, ki ni imel dovolj prostora na stari Bejbiki. Do tja pa so jih vozili s prikolico za sankami. Če se prav spomnim je potem nastal problem prevoza, ker se ni smelo kar tak vozit otrok na sankah.

Pod črto - pohodniki prevzemajo Pohorske proge, trenutno je 1/3 proge levo od bivše vlečnice Habakuk namenjena vzpenjanju pohodnikov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2021 4:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3117


JurijB je napisal/a:
Pod črto - pohodniki prevzemajo Pohorske proge, trenutno je 1/3 proge levo od bivše vlečnice Habakuk namenjena vzpenjanju pohodnikov.


To je dejstvo, popularizacija pohodništva, ki ne koristi upravljalcu smučišč nič, oz. so zastonjkarji uporabniki njihovih storitev (košenja smučišč, urejanje itd), ki se je samo s trenutno situacijo povečalo, je postalo velik problem na smučišču. Pa je to hoja po smučiščih, vožnja za ratraki, hoja po sveže steptanem, vožnja po stadionu, ko je medtem ratrak na zajli, prilastitev smučišč v sankalne namene, čiščenje blatnih čevljev v snegu in še bi lahko naštevali. Zraven pa še koriščenje parkirnih prostorov. Pri parkiriščih je prav zanimivo kako pred parkiriščih vsi instinktno zavijejo desno na glavno parkirišče pod vzpenjačo. Parkirišče pod Habakukom pa je večinoma prazno, medtem ko se na desnem gužvajo.
Aja mimogrede, nekaj svežih količkov je na parkirišču pod Habakukom, to naznanjuje urejanje parkirišča?

Če ostanem pri bistvu, dejstvo je da se bo moglo začeti reševati problematike pohodnikov. Ali se jim ponudi posebej storitev, ki se obračuna, ali pa se jim omeji dostop na smučarske površine. Tako poleti kot pozimi. Ampak obračunanje storitev je težavno, ker se jih bo našlo kar nekaj %, ki bi mene s takšno idejo najraje na vile dali.
Ali se jim zagotovi posebno novo cesto do trikotne jase, da ne hodijo po smučarskem terenu. Do tistega hrasta pod trikotno jaso, kjer se priključi Jonatan na Čopko še nekako gre, ko je cesta speljana. Višje pa vsi začnejo tacati po snegu, ker ni označene alternative do trikotne jase. Letos se je na Čopki malo rešilo problem pohodnikov, ko je teklo vstran od kupov umetnega snega, pa so nastale ledene plošče izven proge, tam pa ni bilo tako komot za hodit, pa so se pohodniki znašli, pa jih zdaj že velika večina nosi tiste derezice za par 10€. Da pa bi upravljalcu dali par 10€ za ureditev pohodniških poti, pa bi bili oderuhi .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2021 4:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 941


Ičo naj naredi bife pri "vmesni postaji gondole", pa bodo vsi zavili s ceste desno proti Jonatanu, pa naj tam gor hodijo, pa po stari fiski ali magari Bolfenku, smučali očitno tam bomo ne več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andmer99
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 18, 2021 10:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 10:24
Prispevkov: 201


Današnji Pisker z eno - mikijevo - besedo: Familientragödiehang.

Včerajšnja odjuga in jasna noč sta imeli svojo moč. Strmina je bila do konca dneva čisto drsališče. Ni bilo runde, da ne bi videl vsaj 2-3 smučarje, ki padajo, se kotalijo ali prevračajo po strmini. Bilo je prav hudo gledati situacijo. Poleg drsališča je zadevo verjetno potencirala še epidemija, po moje je do te sprostitve ukrepov kar nekaj ljudi nesmučalo, sedaj pa so jih na napačni dan pritegnili na Pisker sonce in počitnice. Glede na napoved bom presenečen, če bo jutri in za vikend kaj drugače.

Če želijo aftobusarji Pisker res imeti kot družinsko progo, bo na dolgi rok treba nujno nekaj narediti s to strmino. Ali chickenway ali pa kaj drugega...

A je bil kdo danes na Partizanki? Rabil bi informacijo, če progo še teptajo, glede na to, da je bilo že včeraj na njej kar nekaj kopnin. Iščem namreč rezervno variantno za prihajajočo vikend gnečo. Kopnine me ne motijo, se jim že kje po robu izognem. Toliko, da je proga steptana....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2021 8:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3117


Kopninam na povezavah se boš lahko izognil le, če se boš turno vzpenjal gor. Od danes namreč zaradi kopnin na progah povezave več ne obratujejo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Faraonka
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2021 6:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2014 18:39
Prispevkov: 53


Kdaj se ponavadi začne pomladanski odpiralni čas, ko je smučišče ob 8. uri že odprto? V začetku marca ne? Mogoče bi glede na temperature, že kaj prej odprli ob 8ih če se ne misli ohladiti. Ah, te prehitreee spomladanske temperature . Pol bo pa aprila zopet sneg.

Zanima me, če imajo smuščišča določeno, ali lahko glede na vreme tudi prej začnejo z zgodnejšim jutranjim časom? Ker če nimajo striktno določeno, potem bi lahko že prejšnji teden ob 8ih odpirali, pa bi se dalo dlje normalno smučat. Ob takih temperaturah proge držijo kako uro pa pol, uro, kjer se sonce direktno upre v teren. Zato me zanima. Sicer pa je v ponedeljek že 1.3., mogoče pa takrat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Smucar9
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2021 6:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17
Prispevkov: 526


Dvomim, da bodo delavci prej ustajal zate Ali se bo šefom ljubilo jih priganjat (niso plačani od tega, da bi smučišča prosperirala:). Saj nismo v Dolomitih (ko ti še ob 17h lepo in smeje podajajo smuče v gondolo)

Tudi mene zanima kako bo kaj z snegom do konca tedna, če ga bo velik pobralo, ker tud mislim v pondelk, ko ne bo gužve in končno minus, krenit ali semle ali pa na Kope.

Torej: poročajte do konca tedna, če pridem k vam, a se mi splača kar na Areh zapeljat, in pol smučat čez Ruško in Stolpa do doline in nazaj gor, ali je bolje v dolini štartat ? Bom sploh prišel (po smučah) do Areha in Piskrine 6 sedežnice po odjugi iz MB ?
// Bom še na Kope sekciji vprašal kako so kaj s snegom - da vidmo kdo me bo premamil
_________________
2023/24: Turracher,Nassfeld,Kope,MB/Areh,Katschberg,Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian
2022/23: Krvavc,Gerlitzen,BKK,Kope
2021/22: Moelltal,Krvavc,Kope,MB/Areh,Višarje,Zoncolan,BKK,Turracher,Gerlitzen,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo,SanPellegrino
2018/19: Gerlitzen,Nassfeld,Rogla,Turracher,BKK,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,Alta Badia,Arabba,Marmolada,Krvavc,Rogla,Kr.Gora
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Faraonka
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2021 6:41 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2014 18:39
Prispevkov: 53


Hehe smucar9, vem, da ne bodo vstajali samo zame . Pa verjamem, da nisem edina s to željo. Koliko se spomnim iz prejšnjih sezon, so marca preklopili na zgodnejše ure, torej od 8ih do 15ih. Mogoče pa se to uresniči že v ponedeljek. Sama sem že v soboto gledala na spletno stran, če bo kje obvestilo, da prej odpirajo .
Bomo videli.

Ko pogledam kamero od 15.2. pa do danes, te kr srce zaboli, kako pobira sneg.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andmer99
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2021 5:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 10:24
Prispevkov: 201


z doline na areh in nazaj po povezavah se ne da več priti že od vikenda. videc in partizanka ne delata, kako je s stolpnom ne vem.

glede zgodnejšega odpiralnega časa je po mojem spominu tako, da to praviloma naredijo po spomladanskem prestavljanju ure. glede odjugo pa bi to res prišlo prav že sedaj....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2021 7:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 941


andmer99 je napisal/a:
z doline na areh in nazaj po povezavah se ne da več priti že od vikenda. videc in partizanka ne delata, kako je s stolpnom ne vem.

glede zgodnejšega odpiralnega časa je po mojem spominu tako, da to praviloma naredijo po spomladanskem prestavljanju ure. glede odjugo pa bi to res prišlo prav že sedaj....


Ne drži, enkrat po 1. marcu je po navadi sprememba (2019 - 4.3.); ura se prestavlja zadnji vikend marca, 1. aprila se smučišče zapira.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Smucar9
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2021 7:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2018 14:17
Prispevkov: 526


andmer99 je napisal/a:
z doline na areh in nazaj po povezavah se ne da več priti že od vikenda. videc in partizanka ne delata, kako je s stolpnom ne vem.


Se pravi, da v pondelk ne bo kej velik več prog za probavat ? A drgač avtobues pa še prevaža smučarje med Arehom in Belvijem (al kako imenujete zg.del MB)
Al je bus bil samo prejšnja leta ? in kako pogosto je to počel ?

Kope mi tud odsvetujejo (da so vse proge v hrib:) ... kaj pol spet Krvavec ? še kej druzga priporočate v naši ljubljeni deželi ?
_________________
2023/24: Turracher,Nassfeld,Kope,MB/Areh,Katschberg,Kals-Matrei,Tuxertal-Zillertal,Sillian
2022/23: Krvavc,Gerlitzen,BKK,Kope
2021/22: Moelltal,Krvavc,Kope,MB/Areh,Višarje,Zoncolan,BKK,Turracher,Gerlitzen,(Speier/Groß/Ain)eck,Piancavallo,SanPellegrino
2018/19: Gerlitzen,Nassfeld,Rogla,Turracher,BKK,SanPellegrino,Obereggen,Canazei,Arabba,Civetta
2017/18: Flachau,Eben,Filzmoos,Schladming,Katschberg,Krvavc,Rogla
2016/17: Gerlitzen,Kronplatz,Alta Badia,Arabba,Marmolada,Krvavc,Rogla,Kr.Gora
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Faraonka
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2021 8:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2014 18:39
Prispevkov: 53


Od tega ponedeljka (22.2.), vozi z Belvija na Areh en smučarski avtobus, tako so objavili v novicah. Kako pogosto, nevem. Delujejo vse naprave, ki so delovale do zdaj, razen povezav (preveč kopnin). Na mariborskem delu krožna kabinska žičnica, Bejbika 1 + 2, Sleme, Poštela, Radvanje in Arena, na areškem delu pa Ruška, Areh, Cojzarica, Žigart in Pisker.

https://www.visitpohorje.si/smucarski-avtobus/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave. Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16, 17  Naslednja Stran 14 od 17

Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Mariborsko Pohorje - aktualne informacije 2020/2021
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB