Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Kanin » Kanin - aktualne informacije 2019/2020

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 33, 34, 35
 Kanin - aktualne informacije 2019/2020 « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
gapi202
PrispevekObjavljeno: Pet Avg 14, 2020 1:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 22:08
Prispevkov: 2328


Včasih se mi zdi da ga prav skrbi da Kanin ne najde kakšne tržne niše.
_________________
10/11=12x
11/12=16x
12/13=17x
13/14=17x
14/15=23x
15/16=23x
16/17=62x
17/18=31x
18/19=34x
19/20=6xLesOrres,1x Katsci,2xKanin,5xkrgora,1xRudno, 3xStražaBled,4xMojstrana,2xStariVrh,1x Schladming,1xCerkno,
20/21=5xVogel2xMojstrana,3xSoriška,8xKr.gora, 3xKrvavec+15xturno
21/22=15xVogel,21x Kranjska Gora,1xstari vrh,1xkrvavec,3xKanin
22/23=21xVogel,17xKranjska Gora,1xKanin
23/24=1xVogel,2xKranjska Gora,1xKozji hrbet,1xMojstrana, 2xStari vrh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Wca z Bca
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2020 1:23 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Pon Feb 2016 22:10
Prispevkov: 800


Evo še video glede tega, kje se je vozilo za priprave Marčiča na Dakar 2021. Lepo zmontiran video in še lepši videoposnetki Kanina z dronom. Kdor še ni videl Kaninu v poletni sezoni ga lahko delček vidi v tem videu


https://www.youtube.com/watch?v=vLflJ4VpbQo&fbclid=IwAR0Xe2U9Z2_EvEWtc3-t3dCV-KdvN5Fng3HcGAVaTB2K6NlGUqpTSCGDhjQ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Wca z Bca
PrispevekObjavljeno: Ned Avg 23, 2020 10:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Pon Feb 2016 22:10
Prispevkov: 800


No pa se vendar le nekaj premika tudi glede koče Petra Skalarja na Kaninu. Po sedmih letih zaprtih vrat, se obeta ponovno odprtje koče in to s strani Jamarske zveze Slovenije. Svojo resno namero so pokazali ta vikend z udarniško akcijo, ko so vkopali električni kabel do tovorne dostavne žičnice, ki povezuje smučišče z bližnjo kočo. Upam, da ne bo prišlo spet do kakih zapletov, kot jih je bilo od zaprtja koče naprej.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NAMESTO RAZISKOVANJA JAMARJI NA KANINU KOPALI JAREK ZA ELEKTRIKO

Kanin velja za najbolj priljubljeno točko za raziskovanje jam. Teh namreč tam kar mrgoli, lahko bi rekli, da je ves preluknjan. Zato se jamarji tja pogosto podajajo raziskovat nadaljevanja že odkritih jam in iskati nove še neodkrite. Tokrat pa so se številni tam zbrali s povsem drugačnim namenom. Prizadevajo si namreč, da bi koča Petra Skalarja ponovno zaživela za goste, njim pa omogočila boljše raziskovanje kaninskega podzemlja.


V soboto v zgodnjih jutranjih urah se je na Kaninu, priljubljeni planinski točki, zbralo več kot 50 jamarjev. "Od neposredne bližine D postaje kabinske žičnice je do koče Petra Skalarja napeljana tovorna žičniška naprava, ki pa se je pred kratkim pokvarila. Za njeno ponovno obratovanje je bilo nujno treba napeljati električno napeljavo," je sporočila Mateja Mazgan Senegačnik.

Za projekt, ki terja več ur trdega dela, so se člani Jamarske reševalne službe pod vodstvom Walterja Zakrajška ter še nekaj preostalih jamarjev odločili, da to vzamejo v svoje roke.



Skopati so morali približno 30 centimetrov globok jarek od zgornje postaje sedežnice do tovorne žičniške naprave. Delo so jim močno oteževale skale in veliki kamni. "S skupnimi močmi smo v enem dnevu skopali jarek, položili kabel, ga zakopali ter tako pripravili vse potrebno za ponovno obratovanje tovorne žičnice. Tovorna žičnica bo omogočala prevoz robe za nemoteno delovanje planinske koče vso leto," je opisala.



Potekajo pogovori za desetletni najem koče

Koča Petra Skalarja je sicer že nekaj časa zaprta, zdaj pa se v Jamarski zvezi Slovenije dogovarjajo za desetletni najem. "Tako bo koča ponovno zaživela za goste ter nam jamarjem omogočala boljše in enostavnejše raziskovanje kaninskega podzemlja," pravi Mazgan Senegačnikova.

Po besedah predsednika Jamarske zveze Slovenije Igorja Benka naj bi bila koča odprta vse leto, kar bo zagotovo v veliko veselje tako planincem kot jamarjem. Predvidoma jo bodo odprli prihodnje leto. Po njegovih besedah je v načrtu tudi ureditev čistilne naprave, v spodnjih prostorih koče pa poseben del samo za jamarje.



V pogodbi za najem sodelujejo Občina Bovec kot lastnica koče, Jamarska zveza Slovenije, Planinsko društvo Bovec, Sončni Kanin ter Turističnoinformacijski center Bovec.

Koča Petra Skalarja pa bo kljub temu, da bo zanjo skrbela Jamarska zveza Slovenije, obdržala status planinske koče.

VIR
https://www.24ur.com/novice/slovenija/namesto-raziskovanja-jamarji-na-kaninu-kopali-jarek-za-elektriko.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Wca z Bca
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 26, 2020 12:19 am    Naslov sporočila: NA KANINU ZADOVOLJNI Z OBISKOM V POLETNI SEZONI Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Pon Feb 2016 22:10
Prispevkov: 800


NA KANINU ZADOVOLJNI Z OBISKOM V POLETNI SEZONI

Poletno sezono, ki je bila še v znamenju smuke, so na Kaninu začeli v maju, junija pa so smučanje zamenjali za poletne aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje in padalstvo.

Letošnji obisk v poletnih mesecih je povezan s koriščenjem bonov. Večina gostov je Slovencev, ki svoje poletne počitnice preživljajo v Posočju.

Kanin je celoletna destinacija, ki v poletnih mesecih nudi prijetno osvežitev. S poletno sezono so zadovoljni, je povedala vršilka dolžnosti direktorja Manuela Božič Badalič.

»Ko je v dolini 30 stopinj, je na Kaninu 15, 16 stopinj, svežih, prijetnih. Predvsem so razgledi tisti, ki ljudi vedno znova privlačijo. Z najvišje ležeče plaže se vidi vse do morja, Triglava in na italijansko stran.«

Od začetka sezone v maju do danes so prepeljali dobrih 15.000 potnikov.

»Kar je sicer nekaj manj kot lani. Je bilo pa lani bolj stabilno vreme in brez neviht. Letos nam je vreme par obratovalnih dni prekinilo.«

Večina obiskovalcev Kanin obišče med tednom. 80 odstotkov obiskovalcev je letos Slovencev, nekateri med njimi so letos na Kaninu prvič, nam je še povedala Božič Badalileva.

»Veliko Slovencev je takšnih, ki gredo na Kanin, se sprehodijo po progah, spijejo kavico, se poslikajo. Nekaj je tudi pohodnikov, alpinistov, ljudi, ki poznajo pogorje in naše visoke hribe. Veliko je tudi padalcev, tako da pisana druščina obiskovalcev, od majhnih otrok, družin, upokojencev.«

V poletnih mesecih ponujajo tudi številne aktivnosti, med drugim prelete s helikopterjem, odprta je tudi ferata. Za najmlajše pa so letos pripravili pravljično dogodivščino s kozorogom Benjaminom.

VIR
https://www.rtvslo.si/radiokoper/novice/na-kaninu-zadovoljni-z-obiskom-v-poletni-sezoni/534115
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 26, 2020 8:39 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Citiram:
»Ko je v dolini 30 stopinj, je na Kaninu 15, 16 stopinj, svežih, prijetnih.
Kar so pozabili povedat: ko je v dolini 30 stopinj je v jajčkah kabinske žičnice preko palca 40 stopinj . Precej se vozim z žičnicami v poletnem času, ampak tako vročih kabin kot so kaninske ne poznam. Razlogov je po moje več: male kabine, nizka hitrost vožnje, neroden potek trase (prvih 5 minut se voziš skoraj po ravnem), slabo nameščene lopute za prezračevanje. Maribor je poleti vsaj tako vroč kot Bovec, ampak kabine pohorske Vzpenjače so bistveno manj vroče, če odpreš okna in obe loputi. Če bodo kdaj res gradili novo gondolo (mokre sanje ), upam da dobi večje in predvsem višje kabine in čim več oken, loput in drugih prezračevalnih možnosti.
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 26, 2020 9:06 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


miki je napisal/a:
upam da dobi večje in predvsem višje kabine.


Na Kaninu imajo vetra, da ga lahko izvažajio, denarja pa ne ravno na pretek in dvomim da bo tam kadarkoli taka naprava, ki bi bila primerna za tiste razmere, obenem pa bi omogočala obešanje prostornih kabin.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Wca z Bca
PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2020 10:49 pm    Naslov sporočila: NA KANINU SE POČASI IZTEKA POLETNA SEZONA Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Pon Feb 2016 22:10
Prispevkov: 800


NA KANINU SE POČASI IZTEKA POLETNA SEZONA


Na Kaninu, najvišjem smučišču v Sloveniji, se počasi izteka poletna sezona, na katero se kljub letos drugačnim razmeram ozirajo z zadovoljstvom, hkrati pa se že pripravljajo tudi na prvi sneg in začetek zimske sezone.



Od septembra visokogorski center Kanin ob lepem vremenu obratuje samo ob vikendih, od petka do nedelje. Kot je pojasnila direktorica Javnega zavoda Sončni Kanin Manuela Božič Badalič, se med tednom že intenzivno pripravljajo na zimo in opravljajo nujna vzdrževalna dela.

Kanin je lansko zimo imel dobro sezono, še posebej v primerjavi z drugimi nižje ležečimi smučišči. Seveda je to trajalo le do prisilnega zaprtja ob pojavu epidemije novega koronavirusa v mesecu marcu. Po nekaj tednih so v skladu z vsemi priporočili sredi maja ponovno zagnali naprave in začeli obratovati.

Visokogorski center Kanin v naslednjih letih sicer čaka velika investicija. Leto 2023 je namreč zadnje leto, ko morajo zgraditi novo krožnokabinsko žičnico. Obstoječa bo takrat dopolnila 50 let, to pa je tudi skrajni rok, do katerega proizvajalec še zagotavlja rezervne dele. Zatem obratovalnega dovoljenja ne bo več mogoče podaljšati. Ker gre za zahtevno, ampak na drugi strani nujno potrebno investicijo, mora na pomoč priskočiti tudi država. Kot sta spomnila Božič Badaličeva in Mlekuž, so že oblikovali medresorsko skupino pristojnih ministrstev. Trenutno je v teku pridobivanje soglasij lastnikov zemljišč med postajama A in B, od postaje B pa do vrha so zemljišča že v lasti Občine Bovec.

Kar se tiče bolj kratkoročnih načrtov v prihajajoči zimski sezoni, je Božič Badaličeva izpostavila, da bodo podobno kot poleti poskušali tudi zimo popestriti z različnimi dogodki na prostem, nadaljevali pa bodo tudi s ponudbo helikopterskih prevozov na smučišče.

Eden od takšnih dogodkov na prostem se je na Kaninu odvil tudi danes, ko so skupaj s Hišo Franko in Hišo Polonka iz Kobarida izpeljali dogodek z naslovom Frika na 2300 m. Tolminsko jed iz maščobe, krompirja in sira je skupaj s pomočniki pripravljal Valter Kramar, obiskovalcem pa je šla na takšni višini še posebej v slast.



Bovški župan Mlekuž in direktorica zavoda Sončni Kanin Božič Badaličeva pa sta danes ob vstopni postaji odprla tudi novo gondolsko vas. Na Kaninu imajo več gondol, ki niso v uporabi in jih ne morejo popraviti, zato so jih preoblikovali v nekakšno vasico, v kateri se bodo lahko predstavili lokalni ponudniki različnih dobrot.





VIR
http://www.primorskival.si/novica.php?oid=13990
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Špik
PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 7:21 am    Naslov sporočila: Re: NA KANINU SE POČASI IZTEKA POLETNA SEZONA Odgovori s citatom

Snemalec
Snemalec

Pridružen/-a: Pon Sep 2005 12:14
Prispevkov: 1016


Wca z Bca je napisal/a:
Leto 2023 je namreč zadnje leto, ko morajo zgraditi novo krožnokabinsko žičnico. Obstoječa bo takrat dopolnila 50 let, to pa je tudi skrajni rok, do katerega proizvajalec še zagotavlja rezervne dele. Zatem obratovalnega dovoljenja ne bo več mogoče podaljšati.


Zanimivo, da je recimo podobna naprava v Courchevelu letos obratovala že 51. leto...

https://www.lift-world.info/en/lifts/3287/datas.htm

Lahko da se Francozi delajo Francoze... ali pa obratno. Me zanima, kolikokrat se bo dovoljenje za obstoječo podaljšalo še za eno leto, ki bo vsakič res zadnje...
_________________
Sezona 2017/18 - 30x : 3x Sölden, Killington, 3x Lake Louise, Sunshine Village, 2x St. Moritz, Španov vrh, 4x Garmisch Partenkirchen, 3x Cortina d'Ampezzo, 2x Crans Montana, 2x Kvitfjell, 2x Åre, 2x KrG, 3x Vogel, Kanin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
-_m4tj4z_-
PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2020 12:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Feb 2010 12:11
Prispevkov: 416


Podalšvalo se bo obratovanje v nedogled oz. do nasledne nesreče. Sedaj itaq ta tanova direktorca razglaša kako jim pripada 60 000€ iz protikoronskega paketa...a v isti sapi poudarja, da so prepeljali isto število ljudi?? Komu pol krizni dodatek, če si bil pa poslovno na istem?? Nebi blo bolše da bi šel pomoči potrebnim??

Po drugi strani pa: Glede da cela bliznja dolina živi od turizma, bi vsak dal dolocen procent v sklad za zamenjavo naprav (kot to delajo nekateri po tujini) in bi že zdavnaj imeli porihtane zadeve, ampak ne pri nas se čaka na pomoč države.

Pa še k s etko troštajo da grejo žičnišče naprave pod prometno infrastrukturo in bi posledično država krila vse...no bo hitro padlo vse v vodo..vlada nardila par miljard minusa v par mescih...ostalo pa dala vojski za nakup nove opreme...skratka tudi če gre pod prometno infrastrukturo vlaganj nebo. in česar lahko izhajamo, da ko nebo več podalšanja bo dostop iz italijanske strani (če sploh bo) in Bovec bo v zimskem času spet mesto duhov.

Tko da Bučani, dejte se že zbudit in stopit skupaj, stisnt zdej tri leta z minimumom v lastnih žepih in ostal dobiček dejte v skupni fond in boste brez dvoma uspel zbrat sami dnar za novo dostopno žičnico. vse je na vas, z jokcanjem po tv, kot se je delalo do sedaj, se nebo več daleč pršlo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 14, 2020 9:35 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 941


Samo podvprašanje za bolje obveščene: a Manuela ni več v.d.?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
-_m4tj4z_-
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 14, 2020 8:10 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Feb 2010 12:11
Prispevkov: 416


Uradno je še vedno v.d., čeprav sama za sebe pravi da je direktorca in jo tko tudi nazivajo. Kot v.d. lahko dela eno leto, v tem casu bo pa tko delala sebi v korist, potem bo pa odšla v stilu..sem delala najbolse kot sem znala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Wca z Bca
PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2020 12:03 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Pon Feb 2016 22:10
Prispevkov: 800


Kaj bi spremenilo zadevo, če ne bi bila v.d.? Itak pa se bo bo javni zavod čez 10 dni preoblikoval v d.o.o. in je nesmiselno, izvajati razpis, če bo le ta ukinjen.

Meni je bolj pomembno, da je njihov gostinski del postal promotor lokalne hrane(soška postrv, jagenčki, boški ovčji sir, krafi, frika, čompe in skuta...). Lokalna(tradicionalna) hrana je odličen produkt, ki lahko predstavlja dodano vrednost turistične ponudbe. Se mi zdi, da je bil ta potencial zelo slabo izkoriščen ampak stvari gredo očitno v pravo smer. Raznih burgerjev in ostale fast food hrane je več kot dovolj.

Je bila pa na MMC-ju te dni ena zanimiva reportaža o prazniku frike 2200 metrov nad morjem

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

S HELIKOPTERJEM NA KANIN NA FRIKO: "NAD 2.200 METRI KALORIJE NE ŠTEJEJO"

Od zimske sezone dalje na voljo kombinirana smučarska vozovnica s helikopterjem


Na eni strani bovškega letališča je peščica fantov vadila gibe, kako skočiti s padalom. Na drugi so domačini vsrkavali presenetljivo močne septembrske sončne žarke in srkali dopoldansko pivo.

V resnici je bil bolj čas za kaj močnejšega, če si se prvič odpravljal na polet s helikopterjem. "Bosta košutnik?" naju z novinarsko kolegico vpraša dobrodušni brkati oštir. Nekega navdušenja nad ponujenim od naju ni zaznati. V Bovcu in okolici, zlasti med planinci, je košutnik izjemno priljubljeno žganje, zvarjeno iz korenin encijana in kot tak grenak kot … no, kot če bi bilo leto 2020 alkohol, približno.

"Moj kolega iz tujine me je prosil za nekaj "za prijatelje". Ko sem mu dal košutnik, je rekel, da to še za neprijatelje ni," se namuzne Valter Mlekuž, župan Bovca, naš vodič po Posočju in Kaninu tisti dan.

Mlekuževa naloga je bila tudi vlivati korajžo helikopterskim devičnikom, zato je začel naglo razlagati o svojem skoku s padalom, v primerjavi s katerim se helikopterski polet nemudoma zdi manj adrenalinski.

Zamisel, da bi 2.300 metrov visoki Kanin povezali s helikoptersko linijo, v resnici ni tako nova.

Že leta 2014 je naše edino visokogorsko smučišče tipalo teren, kako bi kot nov produkt smučarjem ponudili zračno povezavo, s katero bi jim tudi skrajšali zamudno, skoraj 45 minut dolgo pot z gondolo. S helikopterjem se ta čas skrajša na vsega 4‒5 minut.

Ne dovolj dolgo, da bi zares štelo za panoramski prelet, a vseeno dovolj, da vam vzame dih pogled na okljuke mlečno-turkizne Soče pod vami in strahospoštovanje vzbujajoče, v večne meglice ovite skalne stene Kanina pred vami.



Pozimi kombinacija helikopter-smučarska vozovnica

Poleti s helikopterjem v tem pandemičnem času sicer zahtevajo tisti obvezni birokratski del v slogu vprašalnika, ki ga izpolnjujete na letalu za ZDA ("Ste terorist?"), le da ga tu nadomesti: "Imate korono?", nato pa sledijo praktični napotki.

Najlažji član odprave naj se prvi usede ob pilotu, sledijo drugi. V primeru zasilnega pristanka, izstopajte stran od motorjev, med poletom lahko Instagramirate, lahko se tudi pogovarjate s pilotom, po pristanku ne odpirajte vrat, dokler vam jih ne odpre eden od članov ekipe.

Kanin je helikoptersko povezavo vzpostavil letos, za letošnjo zimo pa pripravljajo prav posebno poslastico: kombinirano smučarsko vozovnico s helikoptersko vožnjo. Ceno še oblikujejo, a bo, kot so nam povedali pri Flycom Aviation, s katerim sodelujeta Kanin in občina Bovec, ta "prijazna".

Za zdaj naj bi smučarje s helikopterjem peljali na vrh, nazaj v dolino pa z gondolo, a bo veliko odvisno tudi od vremena. In ta je v Posočju vedno velik dejavnik.

Panoramski poleti s helikopterjem v okolici Bovca in nad dolino Soče so zlasti med tujimi obiskovalci izjemno priljubljeni, tudi zato je bila izbira, da s helikopterjem povežejo tudi Kanin, logična. Že do zdaj so sicer pri Flycomu izvajali helikopterske prelete Kaninskega pogorja (Bovec-Žaga-Slap Boka-Kanin-Trenta-Dolina Soče-Bovec), doline Soče (Bovec-Žaga-Slap Boka-Kobarid-Tolmin-Most na Soči-Bovec) in Julijskih Alp (Bovec-Trenta-Dolina Soče-Triglav-Triglavska jezera-Bovec).



Obratovali vse do konca maja

Sicer pa na Kaninu zrejo precej optimistično v prihodnost. Po res temnih časih za smučišče in Bovec na splošno, potem ko je nesreča kabinske žičnice leta 2013 najprej po 40 letih zaprla hotel Kanin, nato pa še sesutje družbe ATC Kanin Bovec, so koronsko leto preživeli relativno neboleče.

Bili so eno prvih smučišč na svetu, ki je začelo obratovati po epidemiji, lepo smuko so imeli še do konca maja, ko je bilo še vedno 10 metrov snega, v tem času pa so organizirali tudi prvo smučarsko in deskarsko tekmo na svetu.

Skupno so to sezono imeli 21 tisoč obiskovalcev, večina od teh je bila prvič na Kaninu. Kot nam je povedala direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič, pa je mnoge pritegnilo tudi, da so lahko spremljali Ilko Štuhec in Meto Hrovat med treningom.

V teh dneh jim gre na roke predvsem res izjemno vreme, ki je samo ta konec tedna na Kanin pripeljalo 1.500 obiskovalcev – velik del se jih je na posoškega očaka povzpel v soboto, ko je občina promocijo Kanina in helikopterske povezave združila z zelo lokalno in uspešno kulinarično zgodbo.



Frika ‒ 12 evropskih jedi Guardiana

Na vrhu je namreč Valter Kramar iz Hiše Franko in Hiše Polonka pekel friko. Gre za eno najbolj znanih in tradicionalnih jedi iz Posočja, ki so jo letos pri Guardianu uvrstili med 12 evropskih jedi, ki jih morate nujno enkrat v življenju pokusiti.

Frika je tipična pastirska jed, ki hitro in pošteno nasiti, hkrati pa je tako pregrešno dobra, da se ji težko kdo upre. Krompir, čebula, gore sira, vse skupaj zlato zapečeno, da sir navzven hrusta, navznoter pa se vleče in povezuje jed v nekakšno gorsko pico.



Če gre za klasično tolminsko friko, uporabijo tolminski (kravji) sir, če gre za bovško, pa bovški (ovčji) sir in zaseko. Ne, to ni za tiste, ki so načrtovali z vzponom na Kanin tisti dan izgubljati kalorije. A, kot pravi Božič Badaličeva, "nad 2.200 metrov tako kalorije ne štejejo".

Različice frike boste našli tudi v italijanskem in avstrijskem gorskem svetu, kar, tako Guardian, je ravno lepota te jedi – "frika ne pozna meja in prikazuje kulturo, ki si jo delijo vsi trije narodi".



Brezmesna jed, za katero bi še mesojedci ubijali

Kje točno se skriva čar frike? "Frika je edina brezmesna jed, za katero bi zapriseženi mesojedci ubijali," se zahahlja Blaž Močnik, dolgoletni Delov novinar, zdaj pa član ekipe lokalnega časnika Novi Matajur. "Je verjetno najbolj preproste priprave, sestavine lahko prešteje na prste ene roke tudi en zelo neroden mizar, ki ima samo tri prste."

Na Kanin se je v soboto napotil s partnerico, RTV-jevo dopisnico Marišo Bizjak in njunim leto dni starim sinom, "da bi združil prijetno s koristnim kot novinar, kot domačin in kot starš".

"Frika je bila sicer spotoma, ko smo se vračali z Okna, a hkrati tudi eden glavnih ciljev," razlaga med srkanjem piva in z enim očesom motri Kramarja, kako vešče obrača zlato-rjavo zapečene kolute, s kuliso mogočnih gora za seboj.

Vroči Kanin, topla frika, hladno pivo

"Vroči Kanin, topla frika in hladno pivo, kaj rabiš še drugega," nam zleknjena v ležalnike na kaninski plaži smeje povesta Vlado in Karmen, Mariborčana, ki sta bila v soboto prvič na Kaninu – in sta prvič pokusila friko. "Super je! Saj v bistvu je kot kaka štajerska jed – čebula pa zaseka," se zareži ona.



Kot pove Močnik, je čar frike tudi to, da je prav vsaka posebna. "Lahko je zelo zagreta debata, kateri recept je pravi in katera frika prava. Ampak je zelo preprosto – gospodinje so delale frike različno od vrat do vrat, kaj šele od vasi do vasi."

Pri tem so uporabile pač tisto, kar so imele, kar je bil največkrat sir in krompir, kar je danes znano kot tradicionalna tolminska frika, potem pa so tu še različice z jajci, čebulo, zaseko, tudi skuto, jabolki, vse, s čimer lahko jed oplemenitiš.

Skrivnost je v štirih sirih

Kramar je začel svojo različico frike delati pred kakimi 25 leti, ko je hotel gostom ponuditi nekaj slastnega, nasitnega, hrano za uteho, a res ni hotel v Posočju obračati čevapčičev.

Tradicija frike, vsaj v restavracijah in gostilnah, se je takrat malce izgubila – v gostinskih obratih, ki so vzniknili v tistem času, je bilo pogosteje mogoče najti ocvrte kalamare kot pa neke tradicionalne jedi.

Danes je Valterjeva frika sestavljena iz krompirja, mešanice štirih tolmincev različne starosti, čebule in zajetnega šopka zelišč za svežino (koromač, kopriva, mlada špinača, meta, timijan …).



Vse skupaj je nato hrustljavo zapečeno. Zaradi obilice sira Kramar maščobe ne uporablja, so pa tradicionalno friko običajno pekli na svinjski masti.

Glede na to, da se tu v Posočju lahko baje na smrt skregaš zaradi recepture za kobariški štrukelj, nas je, jasno, zanimalo, kako resno to jemljejo pri friki. "Pri friki pa lahko izgubiš državljanstvo," pribije Močnik.



VIR
https://www.rtvslo.si/zivljenjski-slog/ture-avanture/s-helikopterjem-na-kanin-na-friko-nad-2-200-metri-kalorije-ne-stejejo/535982
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Wca z Bca
PrispevekObjavljeno: Ned Sep 20, 2020 1:04 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Pon Feb 2016 22:10
Prispevkov: 800


Nekaj informacij o poletni in prihajajoči zimski sezoni....

1. POSLOVANJE
- Na osnovi tretjega paketa protikoronskih ukrepov bo Kanin prejel 60.000 evrov državne pomoči, ki naj bi bil nakazan v začetku novembra
- Občina je letos namenila Kaninu 250.000 evrov
- Poslovanje je stabilno
- Redno zaposlenih je 38 ljudi
- Nekaterih sezonskih pogodb niso podaljšali, medtem ko redno zaposlenih niso odpuščali
- Do konca septembra se bo zaključilo preoblikovanje iz javnega zavoda v družbo d.o.o. v stoodstotni lasti Občine Bovec, kar bo omogočilo bolj fleksibilno poslovanje.

2. OBRATOVANJE IN STATISTIKA
- Do vključno prejšnjega vikenda je bilo poleti prepeljanih 22.500 potnikov
- 80% potnikov je bilo slovencev medtem ko jih je bilo lansko leto samo 20%(učinek turističnih bonov)
- Poletna sezona bo trajala vsaj do začetka oktobra(če bo vreme lepo se bo podaljšalo tudi še kak vikend v oktobru)
- Priprave na zimsko sezono so se že začela (gre za pregled celotnega sistema in zamenjavo nekaterih delov, kot velevajo standardi)

3. PREDPRODAJA KART

- Prvega oktobra se začenja predprodaja smučarskih kart po enaki ceni kot lani
- Letos smučarskih kart posebej za slovensko in italijansko smučišče ne bodo prodajali, temveč izključno za povezano čezmejno smučanje.

Povzeto po članku iz Primorskih novic
https://www.primorske.si/2020/09/11/virus-skoraj-ni-okrnil-poletne-sezone
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Wca z Bca
PrispevekObjavljeno: Čet Sep 24, 2020 6:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Pon Feb 2016 22:10
Prispevkov: 800


Pa naj še kdo reče da Kanin ni na smučarskem zemljevidu Evrope

---------------------------------------------------------------------------------------------
LONELY PLANET MED EDINSTVENA EVROPSKA SMUČIŠČA UVRSTIL TUDI KANIN

Največja založba popotniških vodnikov Lonely Planet je na svoji svoji spletni strani objavila izbor edinstvenih smučišč Evrope, med sedmimi izbranimi pa se je znašel tudi Kanin.

Enkraten visokogorski ambient, ki ponuja razgled na Julijske Alpe na obeh straneh meje. Na Kanin se je mogoče povzpeti tudi z italijanskih Žlebi oziroma Nevejskega sedla. Poleg dodatnih smučarskih prog povezava smučišču omogoča izjemno raznolikost terena in snežnih razmer. Smučišče ponuja edinstveno obmejno doživetje, so zapisali na strani, pokrajino lahko raziskujete na smučeh ali na pasji vpregi.
S helikopterjem na Kanin na friko: "Nad 2.200 metri kalorije ne štejejo"

“Ljudje Kanin prvič obiščejo zaradi želje po alpskem doživetju, vračajo pa se zaradi furlanskega gostoljubja,” so zapisali. Pri Lonely Planetu so bili navdušeni tudi nad kulinariko tega območja, še posebej nad belimi vini.

Na seznamu edinstvenih smučišč so se znašla še: Riksgränsen (Švedska), Romsdalen (Norveška), Le Mont-Dore (Francija), Vals (Švica), Val di Solda (Italija) in Jasná (Slovaška).

VIR
https://www.rtvslo.si/zivljenjski-slog/ture-avanture/kanin-uvrscen-med-sedem-edinstvenih-smucisc-v-evropi/537043
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 Stran 35 od 35

Kazalo po Smucisca.net forumu » Kanin » Kanin - aktualne informacije 2019/2020
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB