Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Načrti na Pohorju, naše želje in predvidevanja

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 40, 41, 42  Naslednja
 Načrti na Pohorju, naše želje in predvidevanja « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Čet Nov 21, 2019 11:20 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3117


Kar se mojega mnenja tiče, je to izjemno slab kompromis za jezero na Videcu.
Zakaj?
Namreč namesto jezera na Videcu na tej lokaciji vidim veliko več minusov kot pa plusov...
+ Dobro prevetrena lokacija, idealno za predsezonsko hlajenje vode
+ Boljša hidravlična povezava s Piskrom, ki je trenutno največji porabnik vode na Pohorju
+ Z izgradnjo vetrnih elektrarn pa bo tudi dobra energetska povezanost z jezerom, ampak zaradi visoke lege itak ne bo potrebna visoka priključna moč

Zdaj pa minusi
- Dodatno črpališče na kratki oddaljenosti od Kekca
- Primarna ideja Vidca je bila boljša oskrba Mariborskega dela z vodo, na Slemenu je trenutno zelo nizek tlak, voda se segreje po dolgi poti iz Areha, še vedno se pretoči veliko vode z Areškega dela na Mariborski del, kar bi Videc olajšal
- V okolici Vidca je še vedno dovolj parcel za izgradnjo jezera, tudi parcele ki ležijo v mariborski občini, kar bi olajšalo dovoljenja
- Če želijo izboljšati hidravlično povezavo z Mariborskim delom to pomeni čez palec in zelo na pamet cca 10km novega cevovoda, kar stane prb. toliko kot eno jezero
- Zakaj se enostavno ne poveča jezero Kekec? Še vedno je cenejša povečava obstoječega jezera in morda dodatna črpalka
- Če so projektanti italjani je takoj vse jasno zakaj jezero tam, ker se bi nato čez leta pokazala slaba hidravlična povezava s preostalimi deli, oni pa bi lepo za prodanim celotnim črpališčem in jezerom še nato veselo čez par let še prodali par km cevovoda.

S povečavo Kekca bi ustrelili trenutne probleme, v kolikor na vidcu ni mogoče zagotoviti prostora za jezero, z novim jezerom na vrhu Piskra bi še nato bilo potrebno izgraditi od spodnje postaje Cojzarice do vrha Piskra nov DN 250 cevovod, za oskrbo jezera z vodo iz Lobničice oz. iz črpalke pod spodnjo postajo Piskra... S povečavo Kekca tega ni potrebno. Potrebno bi bilo nato še povezati iz novega jezera vzhodni del Areha. Dobra priložnost za zasnežitev ceste iz zg. postaje Cojzarice do hotela Areh, ampak znova stroškovno drago. Ponovno novo črpališče, za ceno katerega bi lahko modernizirali celotno črpališče na Kekcu in ga uredili z nadzorom na daljavo... Edino ostal bi problem rešitve Mariborskega dela, kjer bi bilo potrebno nekaj storiti. Vsekakor ne nov cevovod do Bellevuea, v kolikor nimajo resnih namenov zasneževati povezav, ampak morda za začetek povečava jezera na Trikotni jasi in morda ureditev črpalke na vrhu Habakuka. Pa bi ostal denar za topove, ki jih nujno potrebujejo.

Če bi bilo po moje, bi jaz šel na lokacijo 100m vzhodno od predvidene lokacije na Vidcu, v tistem gozdičku med zg. postajo Stolpa in zg. postajo Vidca. Dokaj raven teren, geološko ga sicer ne poznam točno, ampak definitivno bolj prijazen kot tisti nad Zg. postajo Piskra, višek materiala se vozi za razširitev Slemena, pa še rešimo jezero Kekec vsaj del napajanja Mariborskega dela. Strošek več kot razširitev kekca bi bil le postavitev cca. treh črpalk za napajanje Vidca, v kolikor so resni nameni z zasneževanjem, in pa Slemena, kjer bi že lahko dejansko obratovali s prostim padem. Za Sleme bi morda nato bilo potrebno bilo izgraditi kak nov dovodni cevovod do Bellevuea, nato pa se itak tako razveja celotna stara zadeva, da bi moralo to biti dovolj. Stroškovno bi to jezero prišlo približno isto kot jezero nad Piskrom, ampak za celotno Pohorje prinese več pozitivnega kot pa novo jezero na Arehu.
Pa če se še dotaknemo letne sezone, povečava Kekca bi omogočila poletne vodne aktivnosti na jezeru.
Ampak kaj naj, sami očitno vedo kaj je najbolje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Sob Feb 29, 2020 9:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


https://www.vecer.com/smeri-razvoja-na-pohorju-smucati-ali-ne-smucati-to-je-zdaj-vprasanje-10135419


Investicije v zimsko sezono so sicer do nadaljnjega ustavljene, saj bo najprej treba poravnati izgubo, je razkril Majhenič.

Prejšnji vikend, ko bi moral biti smučarski vrhunec zaradi šolskih počitnic, so obratovali s šest tisoč evrov izgube dnevno. "Še lani, ko je bila slaba sezona, smo imeli čez vikend med počitnicami 70.000 evrov prihodkov, minulo nedeljo pa le 19.000 evrov. 25.000 evrov na dan pa je stroškov," je Majhenič ponazoril, da bo treba katastrofalno sezono, ki je odnesla tudi Zlato lisico, čim prej zaključiti. Smučarjev je bilo letos doslej samo 110.000 ali pol manj kot predlani, ko je bila nazadnje normalna sezona.

Kar visoki se mi zdijo obratovalni stroški 25.000€ dnevno, še posebej če je to brez zasneževanja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2020 6:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3117


Porazna sezona, ki je deloma rezultat slabih odločitev investicij v zasneževalni sistem, napačne odločitve pri zasneževanju, kanček vremenske in mehanske nesreče, rezultat odpovedana tekma svetovnega pokala, ampak kdor je smučal ve da so snežne razmere bile kar dobre, vmes kar toplo ampak zelo suho ozračje je omogočilo da na progah ni bila čofta, in da je navkljub tanki snežni odeji ta ostala dlje časa. Navkljub inverzijam, pozitivnim temperaturam je sneg bil trd. Na koncu pa še korona, ampak vsaj tukaj ni imelo bistvenega vpliva na zimsko sezono.

Najbolj pravilna odločitev tega leta je bila zasneževanje Piskra iz prve runde, najbolj napačna pa zasneževanje, napačna pa zasneževanje iz novega sistema s preveč navito snežno kvaliteto, rezultat česa je presuh sneg, ki je stal, na koncu pa se je preobrazil v istega, kot če bi ga izdelali več, a manj "kvalitetnega" oz. bolj mokrega. Tudi z zasneževanjem celotne Ruške so si zadali en majhen strel v koleno.
Kaj bo drugo leto, ko bo lisica že v začetku januarja, si ob trenutnem pogledu na stadion s temi topovi in njihovim človeškim upravljanjem lahko le mislimo. Tudi lisica je zaradi selitve na tankem ledu, in tega se organizatorji zavedajo, prav tako zaradi odločitev pri zasneževanju in odločitev pri PR odzivih s strani podjetja.

Je pa korona udarila drugače, večina zimskega dela podjetja je na čakanju, opravljajo se le zares interventna dela, investicije so zaustavljene, tudi o širitvi Slemena trenutno ne duha ne sluha. Velik udarec je bil prestavitev začetka kolesarske sezone, kjer se dela največji profit v tej branži na Pohorju, kjer na prvi odprt park prihajajo vozit iz večjega dela okolice. Sedaj pa je zaradi manjka delavcev še to precej okrnjeno, vzdrževanja ni, investicij ni, stranke pa nezadovoljne.

Tudi kampanja "Pohorje 365" je bila mizerna, ne glede na dodatke države ipd, so prodali v mesecu dni le 4 pakete aranžmajev, ki je še samo dodaten znak da če zares želijo imeti turizem z večdnevnimi gosti, so na zeeelo napačni poti. Rezultati kampanje za dnevne goste pa načeloma ni znan.

Pohorski hoteli v glavnem samevajo, hotel Arena s pripadajočimi kompleksi ima novega najemnika, če staremu glede na športno ozadje ni "zalaufalo", me prav zanima kako bo novemu.

Skratka, nič dobrega se ne piše mariborskemu smučišču. Koliko dodatne vrednosti pa prinesejo dnevni pohodniki na Pohorje pa je bilo vidno sredi te korona krize, kjer je mrgolelo pohodnikov, bili so razočarani nad urejenostjo, sami precej uničili travnato rušo, upravljalec pa je imel kaj od njih? Tako je NIČ. Kot načeloma skozi vso leto. Glavno da si domačini vse lastninimo, ker je itak naše.

Je pa pozitivna zgodba na Trikotni jasi, kjer je bila urejena zunanjost gostinskega objekta. Zgleda lepo, upam da tudi zalaufa in da ne bo problemov z birokratskimi ovirami in zavistjo drugih gostinskih subjektov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Sob Jul 25, 2020 8:04 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


Corona bo šele v prihajajoči zimi prikazala svoj vpliv na zimski turizem, zadnjo zimo jo je glede tega smučarija dobro odnesla. Poletje je pa itak izgubljeno, razen nekaj paradnih destinacij kamor se zgrinjajo boni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gapi202
PrispevekObjavljeno: Sob Jul 25, 2020 11:49 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 22:08
Prispevkov: 2328


Ja prihajajoča zima bo najtežja, tudi če bo vse vikende lepo vreme. Če se zapre meja na jug odpadejo se hrvati .
Je pa žal videti, da nihče ne razmišlja da bi spustili ceno essv ki je preeevisoka, predvsem ker se ne ve koliko časa bo sploh vse skupaj odprto. Čeprav dvomim da bodo gospodarske dejavnosti se kdaj zapirali.
Bi pa z nižjo ceno letne morda pritegnili kakšnega, ki že leta kupuje korosko letno karto in bi letos cincal, če bo morda Avstrija zaprla južno mejo.
_________________
10/11=12x
11/12=16x
12/13=17x
13/14=17x
14/15=23x
15/16=23x
16/17=62x
17/18=31x
18/19=34x
19/20=6xLesOrres,1x Katsci,2xKanin,5xkrgora,1xRudno, 3xStražaBled,4xMojstrana,2xStariVrh,1x Schladming,1xCerkno,
20/21=5xVogel2xMojstrana,3xSoriška,8xKr.gora, 3xKrvavec+15xturno
21/22=15xVogel,21x Kranjska Gora,1xstari vrh,1xkrvavec,3xKanin
22/23=21xVogel,17xKranjska Gora,1xKanin
23/24=1xVogel,2xKranjska Gora,1xKozji hrbet,1xMojstrana, 2xStari vrh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Sob Jul 25, 2020 1:56 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


Mi nobenega ne brigamo, vsa Slovenska smučišča skupaj so po površini primerljiva enemu orenk smučišču globje v Alpah. V mislih sem imel zimsko katastrofo v Franciji, Švici, Nemčiji, Avstriji, Italiji in seveda na obrobju kot je Slovenija, Češka, Slovaška, Bolgarij, malce Poljske... povsod bo najverjetneje karambol in po njem bo najverjetneje tale turizem dolgo let malo bolj klavrn kot se nam vsem skupaj zdi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Sre Avg 26, 2020 9:43 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3117


S koncem avgusta se bližamo tudi klasični "gradbeni" sezoni na Pohorju, ki se ponavadi začne septembra ali pozno oktobra . Ampak letos zaradi situacije kot je, pa tudi zaradi slabše obiskane zimske sezone kaže povsem drugače. Končno so se celo spravili malce popravljati erozije na smučiščih in pripadajoč bike park, tako da vsaj malo omilijo posledice dežja in zastojnkarskih pohodnikov, ki si lastijo hrib, karkoli drugega pa slabo kaže. Počasi se spravljajo k remontom, po vlečnici Bolfenk, je sedaj remontni ratrak že nekaj časa na Arehu. Ampak tu se tudi areški del novosti konča, hotel Areh stoji enako kot je stal decembra, po instalaciji novih oken, so se dela tudi zaustavila in nič kaj ne kaže, da bi se nadaljevala.

No morda pa še vseeno s čim presenetijo, če se navežem na prvi stavek, še imajo dovolj časa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Pon Sep 07, 2020 9:36 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3117


https://www.vecer.com/mariborski-mestni-svet-iz-zavoda-za-turizem-izbrisali-pohorje-10217967
Nekaj novega tudi v prihodnosti glede lastništva Pohorja. Občina se je pogodila za plačilo 6 milijonov evrov za odkup mariborskega dela Pohorja, ki je ostal po stečaju ŠCP na DUTB, areški del, ki se neuspešno prodaja že nekaj dražb, pa so se pogodili da kupi Marprom za 1,4 mio. evrov. Od kod bo Marpromu denar ni znano.
Glede na zadnjo sezono, trenutno situacijo po svetu in finančnim stanjem Marproma, sem kar malo skeptičen da bodo tržno zmožni kupiti areški del.

Se pa nekaj dogaja, na stadionu so odstranili skoraj vse reflektorje na desni strani gledano navzdol, za tem ko je eden spomladi padel na levi strani, ostala pa sta še samo dva. Januarja se je pojavil razpis za razsvetljavo, in za nadomestne dele pokvarjenih črpalk (spomnite se neobratovanje topov nad Trikotno jaso), proti koncu februarja pa podpisana pogodba za skoraj 200 tisoč evrov, za drogove, rezervne dele svetilk in nadomestne dele črpališč, s podjetjem SES storitve d.o.o..
Lani oz. letos, ne vem več na pamet, sem pisal da se bo potrebno počasi odločiti kaj storiti z nočno smuko, saj ne postaja več nekaj rentabilna, smučarskih dni je manj, vedno manj je terminov za nočno smuko, na koncu še jih odpovedujejo za izboljšanje snežne podlage, stadion obratuje redko na nočni, še to brez teptanja in pripadajoče žičnice, zdaj pa ob vsem tem na veliko vlagajo v stadion, ko bi bila razsvetljava ob že sedanjih redkih smukah na eni strani dovolj. Pa še takrat ko obratuje nočna smuka, mislim da prižgejo razsvetljavo le na eni strani, tako da mi smiselnost te investicije sploh ni jasna. Raje bi vložili v nabavo dodatnih topov, ki jih na stadionu mooočno primanjkuje, predvsem če mislijo letos izvesti tekmo v tako zgodnjem terminu.
Kar se mene tiče, zgrešena investicija! Stare reflektorje porabiti za rezervo, in odstranitev obstoječih. Kakšna nova kinderjajčka, če so se že tako zaljubili v njih, bi prišla bolj prav.

Opravili so se tudi remonti žičnic, šli so skozi kar hitro, v dveh tednih sem jih srečal od vlečnice Bolfenk, pa nato še na najbolj zahodni vlečnici Žigart. Pa pod gondolo so se spravili očistiti traso in urediti dostopne ceste. Zgleda že bolje, kot pa je prej. O moji špekulirani razširitvi Slemena, še vsaj prejšnji teden ni bilo ne duha ne sluha. Potrebno bo pa še ščistiti akumulacijska jezera, kar vzame nekaj časa, da se napolnijo nazaj, pa se počasi spraviti k reševanju problematike vožnje terenskih vozil po smučišču Areh, ki v zadnjem letu kar lepo orjejo po travnati ruši, pozimi pa po snežni podlagi.

Vsekakor se dogaja več od pričakovanega, bi rekel da glede na datum kar uspešno plujejo proti začetku nove sezone. Upam le, da ne bo obratoval kontejner, ter delal še več, nepotrebnih stroškov. Se mi zdi da te marketinške zadeve ne znajo izkoristiti v svojo smer, da bi se pokril strošek obratovanja, kaj šele nakupa ("najema").
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Pet Okt 16, 2020 4:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


https://www.vecer.com/maribor/aktualno/nova-strategija-za-pohorje-vlozili-bi-134-milijonov-evrov-10224387

Pri tem so začrtali tri prednostne naložbe, prva je vzpostavitev destinacije Pohorje, kjer bi razvili skupne turistične produkte in njihovo trženje, mrežo info točk, uredili žičniško infrastrukturo, zagotovili tehnično zasneževanje, ceste, pohodniške in kolesarske poti, trajnostno mobilnost in informacijsko infrastrukturo. Za ta sklop projektov so predvideli dobrih sto milijonov evrov, največ, kar 60 milijonov evrov, bi namenili obnovi cest, še 22 milijonov pa žičniški infrastrukturi.

Recimo, da bo res kaj od tega, v kaj bi bilo smiselno investirat?
- novo zajetje na vrhu + dodatni topovi
-sedežnica Ruška
-gondola Sleme + razširitev proge v neko široko avtocesto + konkretno zasneževanje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Pet Okt 16, 2020 5:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


V nova zajetja na vrhu, v smučišča in hotele na vrhu in dober dostop do njih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Pet Okt 16, 2020 7:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3117




Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2020 10:51 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Sedežnica Radvanje se zdi dokaj nepotrebna investicija, težav s kapaciteto tam še nikoli ni bilo, hkrati pa ni tako stara kot številne sedežnice v Avstriji, ki so še vedno v pogonu.
S to menjavo uporabniki ne bi prav ničesar pridobili.

Tudi vmesna postaja gondole za 1,8 mio € se zdi velika neumnost, za tak denar posodobiš zasneževanje in ne bo problem zasnežit še tistih par 100m proge do spodnje postaje. Vmesna postaja pa bi tudi podaljšala čas vožnje in podražila obratovanje KKŽ (dodatno osebje).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PogachnyK
PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2020 12:25 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pon Jan 2012 19:03
Prispevkov: 170


Uf.... velikopotezni načrti....
_________________
[img]https://giphy.com/gifs/fandor-movie-scene-mime-film-3oEduSyEJzGEm60xR6[/img]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gapi202
PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2020 4:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 22:08
Prispevkov: 2328


Za Radvanje jim morda težijo organizatorji z Fisa.
_________________
10/11=12x
11/12=16x
12/13=17x
13/14=17x
14/15=23x
15/16=23x
16/17=62x
17/18=31x
18/19=34x
19/20=6xLesOrres,1x Katsci,2xKanin,5xkrgora,1xRudno, 3xStražaBled,4xMojstrana,2xStariVrh,1x Schladming,1xCerkno,
20/21=5xVogel2xMojstrana,3xSoriška,8xKr.gora, 3xKrvavec+15xturno
21/22=15xVogel,21x Kranjska Gora,1xstari vrh,1xkrvavec,3xKanin
22/23=21xVogel,17xKranjska Gora,1xKanin
23/24=1xVogel,2xKranjska Gora,1xKozji hrbet,1xMojstrana, 2xStari vrh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
artic cat
PrispevekObjavljeno: Sre Nov 18, 2020 10:23 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sre Nov 2008 15:24
Prispevkov: 44


https://www.vecer.com/maribor/aktualno/marpromu-bi-vzeli-koncesijo-za-mariborsko-pohorje-kaksni-so-razlogi-10227334

Ima kdo polni članek oz. se ve kaj o tem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 40, 41, 42  Naslednja Stran 27 od 42

Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Načrti na Pohorju, naše želje in predvidevanja
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB