Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Mariborsko Pohorje - aktualne informacije 2018/2019

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 23, 24, 25
 Mariborsko Pohorje - aktualne informacije 2018/2019 « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
Frenk
PrispevekObjavljeno: Tor Apr 02, 2019 1:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Sep 2005 21:52
Prispevkov: 558
Kraj: Šoštanj

Ja, ravno sem mislil napisati, da trema misliti tudi na hroščke....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bloški smučar
PrispevekObjavljeno: Sre Maj 15, 2019 9:39 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pon Okt 2016 13:54
Prispevkov: 23


https://www.vecer.com/kako-je-zasebnik-na-mariborskem-pohorju-nasel-javni-posel-10008039


Marprom je s podjetnikom Iztokom Tomšičem za minulo smučarsko sezono sklenil pogodbo v okvirni vrednosti 300 tisoč evrov. Javno podjetje pred tem na trgu ni niti preverilo, ali obstaja kakšen cenovno bolj ugoden ponudnik.

Mariborski podjetnik Iztok Tomšič je 15. novembra lani na Marprom poslal ponudbo za poslovno sodelovanje pri izvedbi smučarske sezone 2018/19. Petnajst dni kasneje je njegovo podjetje Športne dejavnosti Iztok Tomšič, s.p., z upraviteljem smučišč in žičniških naprav na Mariborskem Pohorju podpisalo pogodbo v okvirni vrednosti 300 tisoč evrov. V javnem podjetju v stoodstotni lasti mariborske občine, ki ga vodi Bernard Majhenič, ob tem niso niti preverili, ali na trgu obstaja kakšen cenovno bolj ugoden ponudnik.

Zakon o javnem naročanju sicer za storitve na področju športa določa mejno vrednost kar 750.000 evrov za izvedbo javnega naročila (za gradnje je prag recimo 40.000 evrov), kar pomeni, da javni razpis v tem primeru ni bil zakonsko potreben. Toda javno podjetje naj bi pri vsakem poslu, tudi če je ta pod zakonsko mejno vrednostjo, upoštevalo načela gospodarnosti, učinkovitosti in transparentnosti. Zato se postavi vprašanje, ali lahko v poslovnem odnosu med Marpromom in Tomšičem govorimo o gospodarni porabi javnega denarja.

Strokovnjakinja za javna naročila: To je nepojmljivo
Strokovnjakinja za javna naročila Darja Čerič odgovarja, da zelo težko. "Menim, da naročnik ni ravnal zakonito najmanj v delu zaključne faze naročila, to je ob izbiri pogodbene stranke. Trditvam naročnika, da za poslovno sodelovanje z izvajalcem športnih storitev ni izvedel najmanj informativnega zbiranja ponudb, skoraj ne gre verjeti. To je nepojmljivo in stvarno nemogoče," komentira Čeričeva. Tudi če ni treba izvesti javnega naročila, je namreč naročnik dolžan zagotoviti gospodarno in učinkovito porabo javnih sredstev, poudarja Čeričeva, ki je sodna izvedenka za javna naročila. "Na trgu je za tovrstne športne storitve registriranih še najmanj deset podjetij, ki bi jih lahko naročnik pozval k oddaji informativne ponudbe ali z vsemi potencialnimi ponudniki izvedel pogajanja. To je najmanj, kar se pričakuje od dobrega gospodarja glede na vrednost neposredne pogodbe v višini okrog 300 tisoč evrov," še opozori Darja Čerič.

Marprom bi moral na spletni objaviti vse pogodbe, katerih ocenjena vrednost je enaka ali višja od 10.000 evrov brez DDV, z opisom predmeta, vrsto predmeta in vrednostjo oddanega naročila brez DDV ter nazivom gospodarskega subjekta, ki mu je bilo naročilo oddano. A na seznamu evidenčnih naročil za leto 2018 oddanih poslov Iztoku Tomšiču ni navedenih, za leto 2017 ali še nazaj pa Marprom sploh nima objavljenega seznama naročil. Po spletni aplikaciji Erar pa je recimo razvidno, da je Marprom Tomšiču samo v letu 2017 izplačal okrog 105 tisoč evrov.

Ministrstvo: Objava evidenčnih naročil je obvezna
Podobno kot Čeričeva razlagajo na ministrstvu za javno upravo: za evidenčna naročila, ki so pod mejno zakonsko vrednostjo, velja, da je naročnik dolžan upoštevati načelo gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti ter načelo transparentnosti, kar pomeni, da mora naročnik voditi evidenco o njihovi oddaji, o njih sporočiti statistične podatke, poleg tega pa tudi vsako leto (februarja) na svoji spletni strani ali na portalu javnih naročil objaviti seznam takih naročil, ki so višja od 10.000 evrov. Javno podjetje Energetika Maribor ima recimo na svoji spletni strani objavljen seznam javnih naročil za leta 2019, 2018, 2017 in 2016.

Na konkretno vprašanje, ali bi moralo javno podjetje tudi za pogodbe, ki ne presegajo mejnih vrednosti po zakonu, pred sklenitvijo izpeljati postopek zbiranja ponudb, pa so iz ministrstva za javno upravo odgovorili, da to sicer zakonsko ni predpisano, vendar: "Vsekakor se nam zdi primerno, da naročnik za naročila višjih vrednosti ponudnika izbere na podlagi predhodnega zbiranja ponudb, če trg to omogoča."

Marprom: Ravnali smo v skladu z zakonom
V Marpromu odgovarjajo, da postopek zbiranja ponudb v tem primeru ni zakonsko predpisan postopek. Poudarili so, da gre pri sodelovanju s podjetjem Športne dejavnosti Iztok Tomšič, s.p., za storitve, ki so opredeljene kot socialne in druge posebne storitve, katerih mejna vrednost je 750 tisoč evrov, zato Marprom ni izvedel nobenega posebnega postopka, temveč je na podlagi njegove ponudbe sklenil neposredno pogodbo. "Pri tem je ravnal v skladu v veljavnim zakonom," zatrjujejo v Mapromu.

Na osnovi sklenjene pogodbe je Iztok Tomšič od decembra 2018 Marpromu izstavil štiri račune v skupni vrednosti nekaj več kot 256 tisoč evrov (brez DDV): za upravljanje otroških poligonov (59.000 evrov), za organizacijo animacijskih dni (55.800 evrov), za pripravo in postavljanje smučarskih prog za tekme (41.820 evrov) in za organizacijo športnih dogodkov (40.610 evrov). "Upoštevaje kompenzacije, je bilo nato dejanskih nakazil preko transakcijskega računa za približno 179 tisoč evrov (z DDV)," navajajo iz Marproma.

Pogodba o poslovnem sodelovanju med Marpromom in Tomšičem, ki je bila spisana v 13 členih na štirih straneh in se je iztekla 30. aprila, je vključevala dela, ki jih je Marprom v preteklosti opravljal sam in so za to morali zaposliti še dodatne delavce. "Zdaj pa je te storitve izvajal Iztok Tomšič, s.p. To je bilo za Marprom ugodneje, kot če bi jih opravljal sam, za kar bi potreboval še večje število zaposlenih s specifičnim strokovnim znanjem," v Marpromu trdijo, da so z najetjem Tomšiča v bistvu privarčevali. "Za storitve, ki jih je pozimi naročal Marprom, smo zaposlili 18 ljudi,"​ pa je povedal Tomšič.

Druga plat: Koliko je Tomšič nakazal Marpromu
Po zadnjih podatkih spletne aplikacije Erar je Iztok Tomšič od leta 2015 od Marproma in njegove hčerinske družbe Martura prejel skupaj okrog 352 tisoč evrov. "Podjetje Športne dejavnosti Iztok Tomšič, s.p., je eden največjih in najdejavnejših zasebnih akterjev na Mariborskem Pohorju, posledično pa je zaradi tega Marpromovo sodelovanje z njim zadnjih nekaj let tesno povezano. Pri tem gre za obojestransko poslovno sodelovanje, s katerim želita partnerja doseči dodano vrednost in stroškovno učinkovitost pri storitvah, ki jih ponujata na Pohorju," so v Marpromu izpostavili še drugo plat poslovnega sodelovanja - med letoma 2016 in 2018 je namreč tudi Marprom izstavil račune Iztoku Tomšiču v skupnem znesku 256 tisoč evrov (z DDV).

Ta znesek vključuje prodane smučarske vozovnice, plačane najemnine (za poslovne prostore v objektu spodnje postaje krožne kabinske žičnice in za najem sedežnice Radvanje za potrebe delovanja poletnega sankališča PohorJet) in provizije za prodane vstopnice za otroški poligon. "Iz tega je razvidno, da je sodelovanje, ki je namenjeno zagotavljanju kakovostnejših storitev, vzajemno," pravijo v Marpromu.

Pred nakupom trakov preverili cene na trgu
S Tomšičem so med letoma 2016 in 2018 sklenili več pogodb za različne storitve. Od njega so tudi kupili dva rabljena transportna trakova, ki danes stojita na Bellevueju - Bejbika 1 in 2. Zanju so plačali 99.720 evrov. V tem primeru pa so, zanimivo, prej preverili cene na trgu. Informativno ponudbo so dobili od podjetja Sunkid s predstavništvom v Beogradu, ki je dva nova trakova primerljive dolžine ponudilo za 210 tisoč evrov.

"Rabljena trakova, kakršnih na trgu praktično ni mogoče dobiti, sta bila edinstvena in primerna rešitev za zamenjavo dotrajane vlečnica Bejbika," so povedali v Mapromu in dodali, da nameravajo od Tomšiča odkupiti še tretji trak, ki je v minuli sezoni deloval na poligonu Arena v izteku Snežnega stadiona.

Je pa Tomšič po tem, ko je trakova za skoraj 100 tisoč evrov prodal Marpromu, od javnega podjetja dobil še 59 tisoč evrov za upravljanje športnih poligonov. A kaj to konkretno pomeni? Pripravo otroškega poligona, postavitev različnih rekvizitov za šolo smučanja oziroma smučarske tečaje, za otroške animacije in tekme ..., odgovarjajo v Marpromu.

Logotip brezplačno, konkurenca Braniku
Da sta javno podjetje Marprom in zasebnik Iztok Tomšič res tesno povezana, kaže tudi naslednji podatek: med vsemi smučarskimi šolami na Mariborskem Pohorju ima le Smučarski klub Pohorje, ki ga zastopa Tomšič, soglasje Marproma za uporabo blagovne znamke Visit Pohorje. A ne samo to, logotip javnega podjetja SK Pohorje uporablja brezplačno.
Tomšič ob tem napoveduje, da se bo Smučarski klub Pohorje naslednjo zimo lotil tudi tekmovalnega športa. Ker je doslej mlade tekmovalce vzgajal le Alpski smučarski klub Branik, se na Pohorju očitno obeta konkurenca tudi na tem področju. "Veliko smučarskih učiteljev, nezadovoljnih staršev in posledično otrok je že prestopilo iz Branika k nam," je povedal Tomšič, ki je bil pred leti vodja smučarske šole pri Braniku. V ASK Branik odgovarjajo, da trenerska ekipa tekmovalnega športa ostaja enaka, kot je bila v pretekli sezoni. "Prav tako v prestopnem roku, ki je že potekel, tekmovalci niso odšli v drug klub," je poudaril Gregor Lednik, predsednik ASK Branik.

Kdo je Iztok Tomšič
Iztok Tomšič je predsednik Smučarskega kluba Pohorje, ki se na Mariborskem Pohorju pojavlja tudi kot ponudnik številnih programov pod blagovno znamko Enjoyment Pohorje. Posluje preko s.p.-ja Športne dejavnosti, ki je v letu 2017 doseglo okrog 427 tisoč evrov prihodkov in izkazalo dobiček v višini 8500 evrov. V lasti ima letno sankališče PohorJet, za katerega naj bi bil odštel okrog 200 tisoč evrov. Junija 2018 je kupil tudi objekt na Trikotni jasi za 26.200 evrov, v lasti ima tudi orjaško gugalnico.
Leta 2017 se je Tomšič kot edini investitor poletnih dejavnosti na Pohorju prijavil na Marpromov javni poziv. Tedaj je napovedoval ponovno odprtje adrenalinskega parka na Trikotni jasi ter še en adrenalinski park pod Bellevuejem, razmišljal je tudi o ziplinu od zgornje do spodnje postaje sedežnice Sleme. Ocenil je, da bo v prvi fazi njegov vložek v Pohorje najmanj 150.000 evrov. Danes Tomšič zatrjuje, da je na Pohorju vložil že bistveno več denarja. "Ko bo priložnost, bodo tudi vse druge aktivnosti, kar se tiče Pohorja, realizirane. Če bodo sredstva to dopuščala. Lokal na Trikotni jasi smo kupili zaradi povezovanja PohorJeta in orjaške gugalnice, kjer izvajamo animacije," je še povedal Tomšič.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Faraonka
PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2019 11:01 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2014 18:39
Prispevkov: 53


Meni se ideja Tomšiča ne zdi napačna, zakaj ne bi bilo konkurence, vsak se na podlagi določenega raziskovanja glede trenerjev, cenovne dostopnosti odloči, h kateremu klubu bo šel. Tudi pri drugih športih (tekmovalne narave) je v enem okolišu precej različnih ponudnikov, zato ne vidim pri tem nič spornega (kolikor sem okvirno prebrala, kar se v medijih na veliko govori). Mi je pa malo hecno tole, citiram gospo Črnko: "Nobene potrebe ne vidim, da bi na Mariborskem Pohorju imeli dva tekmovalna smučarska kluba. Kot kaže, starši ne vedo, v kaj se spuščajo, saj je tekmovalni šport izjemno drag in naporen, hkrati pa imam občutek, da si očitno želi nekdo napolniti žepe in pri tem zavaja starše, da bi jih zvlekel na svojo stran. To je sramota." (https://www.vecer.com/dva-tekmovalna-smucarska-kluba-na-pohorju-10009875)

Hecno, pa zaradi tega linka: https://maribor24.si/sport/v-mariboru-odslej-smucarska-sola-ilke-stuhec



Očitno gospoda Tomšiča jemljejo kot resno konkurenco, da bodo to novost vpeljali v klub. Nevem, tako si to razlagam. Vesela bom še kakšnega mnenja, kaj drugi mislite o tem. Kakorkoli, starši se bodo že sami odločili, kam in kako. Pa da ne bo pomote, sem zelo navdušena nad Ilko, ter vsemi našimi smučarji, ki žanejo vredne dosežke in prav zaradi te konkurence, lahko morda v prihdnosti dobimo še kakšno "novo Ilko"...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fischerpro3
PrispevekObjavljeno: Pon Maj 20, 2019 1:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32
Prispevkov: 1768
Kraj: sun city

Samo to povem....še bo zanimivo .....zagotovo.... Tako kot je vedno na Pohorju.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zlatko83
PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2019 8:31 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 10:29
Prispevkov: 168


Smučarija je drag in specifičen šport in drobljenje klubov ni pametno, kot je pokazala zgodovina. Konstantne rezultate delajo samo večji klubi z kontinuiteto. Olimpija, Triglav Kranj, Kranjska Gora, Alpetur, Črna,..... ostaja še kup manjših, privatnih klubov, ki so namenjeni predvsem rekreaciji, ali pa so privat, za enega določenega tekmovalca in delajo samo v tej smeri. Slednji navadni hitro zamrejo. Sem bi tudi postavil Tomšiča, ki je ustanovil klub samo zaradi svoje hčerke, kar pa se na koncu spet ni pokazalo, kot uspeh. Še največji uspeh je bila reklama na avtobusu
Uspeh je lahko samo v organiziranem dolgoročnem delu, vzgoji tekmovalcev (alpska šola) in predvsem nevmešavanju staršev v strokovno delo.
Zato mislim, da Maribor potrebuje en organizacijsko in kadrovsko močen klub. Vse ostalo je folklora....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2019 8:55 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


Ko že omenjaš Črno:
Ja, to je en velik klub, v enem velemestu. Uspehe imajo izključno zaradi organiziranosti, smučišča direkt v kraju in specifike kraja, ko pizimi skoraj ne moreš počet česa drugega kot igrat video igrice, ali se smučat.

Drug primer "zelo velikega" a uspešnega kluba je Dvornik, ki je družinska zadeva.

Tretji "velikan" so Luče, pa še bi se našlo. Recimo na drugi strani Pece je mikro klub Pliberk lansiral Schoenfelderja, Eggerjevo...

Vsekakor imajo v kraju kot je Mb večje možnosti za uspeh smučarji iz večjih klubov, saj navkljub videzu smučišče ni "100 m pred hišo" in smučarji potrebujejo ustrezno logistiko, da lahko uskladijo šolo z treningi, medtem ko ima v Črni mladina možnost, da oboje mimogrede opravi z pešačenjem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gorenc2
PrispevekObjavljeno: Tor Maj 21, 2019 11:02 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Dec 2007 20:41
Prispevkov: 404
Kraj: Gozd Martuljek

Ajaj Iztok Rajš bi se montaže držal!
_________________
2009/10 Kranjska Gora 13X, Flachau 1X, Zauchensee 1X, Obertauern 1X, Kanin 1X, Mokrine 1X, Katcberg 1X
2010/2011 Mollta 2x Kr. Gora 30X, Katschberg 1X
2011/2012 Alta Badija 4xKr. Gora 12X,Bad Kleinkirchheim 2X
2012/2013 Kranjska Gora8x, Bad Kleinkirchheim 1X, Großeck - Speiereck 1x
2013/2014 Alta Badija 4x, Kranjska Gora30X, Mokrine 1X
2014/2015 Kranjska Gora 22X, Katchberg 1X, Molltal 1X
2015/2016 Kranjska Gora 6x Alta Badija 4X
2016/2017 Alta Badija 4X Kranjska Gora 28X Mojstrana 1X
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
JurijB
PrispevekObjavljeno: Čet Jun 06, 2019 7:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 941


Za žičniške naprave 13,25 milijona evrov: https://www.vecer.com/za-zicniske-naprave-13-25-milijona-evrov-10020054

Sodišče mariborski občini naložilo milijonsko plačilo za pohorske žičnice in gondolo. Občina že napoveduje pritožbo

Še ne pravnomočna je odločitev sodišča, ki mariborski občini nalaga, da je dolžna plačati skoraj 13,25 milijona evrov kupnine Športnemu centru (ŠC) Pohorje v stečaju zaradi prevzema žičniških naprav in drugega premoženja na Mariborskem Pohorju. Sodnik okrožnega sodišča Matjaž Štok, ki je prejšnji teden presodil, da je spor med MOM in ŠC Pohorje v stečaju zrel za pisno razsodbo, je odločitev že spisal in je od včeraj objavljena na spletnih straneh Ajpesa, saj je o sporu med občino in ŠC Pohorje o določitvi nadomestila odločalo sodišče, ki vodi stečajni postopek.

Sodišče presekalo po sredini

Spor med mariborsko občino in Športnim centrom Pohorje, ki je v stečajnem postopku, se je tako na prvi stopnji po štirih letih zaključil. Sodišče je v postopku pritegnilo več sodnih cenilcev, ki so vrednost vzpenjače, drugih žičnic, objektov in zemljišč na mariborskem delu Pohorja ocenili na od 10,6 do 16,7 milijona evrov. Sodišče je odločilo, da je vrednost, ki jo mora občina plačati, 13,246.720 evrov, a so ta znesek dolžni plačati v roku 30 dni od pravnomočnosti sklepa o končni razdelitvi stečajne mase.


"Pozitivno nas je presenetilo, da je sodnik zaključil to brezplodno dopisovanje in stalno zavlačevanje postopka z neko destrukcijsko strategijo občine, katere namen ni bil doseči dogovor. To, da je bil sklep izdan hitro, prav tako ne preseneča, saj je imel sodnik že dovolj podlage za takšno odločitev," je sklep sodišča, ki ga še ni uspel analizirati, komentiral stečajni upravitelj Drago Dubrovski, ki je bil oster do manevrov občine, s katerimi je ta poskušala zavlačevati postopek, in zato tudi pričakuje pritožbo občine. "Oni bi se pritožili, četudi bi bilo odmerjeno nadomestilo deset tisoč evrov," o občinskih manevrih pove Dubrovski.

In kako odločitev sodišča, ki lahko pomeni veliko finančno breme za občinski proračun, komentirajo na mariborski občini? "MO Maribor je z nastopom mandata novega župana podala številne relevantne ugovore, ki v predhodnem postopku, pod prejšnjim županom, niso bili podani. Sodišče je zavzelo stališče, da bi morali ti ugovori biti podani že na narokih v letu 2017. Ne glede na navedeno menimo, da so ugovori utemeljeni in bo vložena pritožba," so odgovorili. Mariborska občina je namreč pod vodstvom novega župana Saša Arsenoviča zamenjala pravnega zastopnika v tem postopku. Odvetniško pisarno Zečević je zamenjala Odvetniška družba Živko in Purg.

Še dolga pot do plačila

Sicer odločitev sodišča o plačilu milijonske kupnine ne pomeni, da bo mariborska občina tudi dejansko kdaj morala plačati ta znesek. V rokah imajo še možnost pritožbe, še vedno pa se lahko tudi pogodijo, in to z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je ločitveni upnik in je že leta 2015 na občino naslovila zahtevo za plačilo terjatve. A pod novim županstvom, je na nedavnem glavnem naroku Darja Papić, predstavnica DUTB, izpostavila, MOM k njim še ni prišla z nobenim konkretnim predlogom. Dubrovski pa je spomnil, da bi mariborska občina v mediaciji za žičniške naprave na Mariborskem Pohorju lahko plačala sedem milijonov evrov, s tem se je takrat strinjala tudi DUTB, a je bil za občino ta znesek previsok, zato ga je sedaj, višjega, določilo sodišče.

Krožna kabinska žičnica in žičniške naprave - vlečnice Bellevue, Bolfenk, Habakuk in Videc ter sedežnice Radvanje, Sleme, Stolp in Poštela - so bile na željo mariborske občine izločene iz stečajne mase, kar jim je omogočal zakon. Da bodo izločili navedene naprave, so izglasovali mestni svetniki leta 2014 na predlog takratnega župana Andreja Fištravca, ki je takrat iskal rešitev za zimsko smučarsko sezono.

Drago Dubrovski: "Občina bi se pritožila, četudi bi bilo odmerjeno nadomestilo deset tisoč evrov"


Nazadnje urejal/a JurijB Čet Jun 06, 2019 7:12 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Čet Jun 06, 2019 7:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 941


Marprom bi težave reševal s kreditom: https://www.vecer.com/marprom-bi-tezave-reseval-s-kreditom-10020012

Mestni svet bo na junijski seji odločal o rebalansu proračuna, s čimer bi Marpromu omogočil najem 850 tisoč evrov kredita

Mestni svetniki bodo na junijski seji odločali tudi o rebalansu proračuna. Če ga bodo potrdili, bodo Marpromu omogočili najem 850 tisoč evrov vrednega dolgoročnega kredita (največ za pet let) in odobrili 100 tisoč evrov minusa na tekočem računu. Marprom bo del kredita porabil za tekočo likvidnost, 550 tisoč evrov pa bodo namenili za refinanciranje preteklih investicij na Pohorju.


Kot pojasnjujejo v Marpromu, so težave s tekočo likvidnostjo posledica dejstva, da so doslej najemnino za avtobuse občini plačevali ob koncu leta, ko so po zaključeni prodaji sezonskih vozovnic imeli pozitiven denarni tok, nova mestna uprava pod vodstvom župana Saše Arsenoviča pa zahteva, da Marprom najemnino po novem plačuje sproti, torej mesečno. Doslej so tako v občinsko blagajno iz naslova najemnin do vključno aprila vplačali 343 tisoč evrov. Nadalje so likvidnostne težave po zagotovilih Marproma tudi posledica dejstva, da so v minulih letih iz tekočih sredstev v žičniške naprave, zemljišča, zasneževalne sisteme, bike park in drugo infrastrukturo na Pohorju vložili kar 1,65 milijona evrov.

"Gre torej za kredit, ki nam bo omogočil izplačilo regresa, ter hkrati prebroditi julij in avgust, ki sta pri nas sušna meseca. Ob tem nam bo posojilo dolgoročno, torej v prihodnjih petih letih, omogočilo bo tudi redno mesečno plačevanje obveznosti do občine," pojasnjuje direktor Bernard Majhenič. In doda: "Glede na to, da je celotno premoženje ŠC Pohorje na mariborskem Pohorju že odkupljeno (razen seveda milijonov iz zgornjega posta - opomba JB), na Arehu pa vsi vitalnejši objekti, večjih investicij v prihodnosti, razen vzdrževanja kolesarskih prog in odprtja družinskih prog med Arehom in Bellevujem, ne predvidevamo. Če smo v zadnjih treh letih v Pohorje investirali pol milijona evrov tekočega denarja, potem bomo ta kredit zlahka plačevali," še zagotavlja Majhenič. Če bodo za zadolževanje dobili zeleno luč, bodo kredit najeli pri matični banki Sberbank.

1,65 milijona evrov je Marprom namenil za financiranje projektov na Pohorju

Kot še pojasnjuje Majhenič, omenjeni kredit ni v povezavi z lansko odločitvijo mestnega sveta, da Marpromu odobri zadolževanje v višini 20 milijonov evrov. Kot je znano, je imel Marprom smele načrte v prihodnjih petih letih sedežnico Sleme zamenjati za gondolo, sedežnico pa obnoviti in jo prestaviti na Videc, obnoviti so nameravali tudi sedežnico Radvanje, kupiti sektor Areh in urediti vmesno postajo vzpenjače, kar bi jim omogočilo izvajanje kolesarske sezone tudi v zimskih mesecih. Večina teh načrtov je trenutno na čakanju, a jih še niso popolnoma opustili, vendar z novim vodstvom razpravljajo še o nekataterih drugih idejah, še pove Majhenič.[/u]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 Stran 25 od 25

Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Mariborsko Pohorje - aktualne informacije 2018/2019
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB