Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Mariborsko Pohorje - aktualne informacije 2018/2019

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24, 25  Naslednja
 Mariborsko Pohorje - aktualne informacije 2018/2019 « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
andmer99
PrispevekObjavljeno: Ned Feb 24, 2019 11:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 10:24
Prispevkov: 201


Kratek vikend report Areh:

četrtkova odjuga + petkov dež + krepki mraz = trdota sezone

In v soboto in v nedeljo (mogoče za odtenek manj) sta bila cojzarica in pisker tako trda, da je bilo groza, če nisi imel v nulo zrihtanih robnikov. Strmina na piskru si je tokrat res prislužila tisto "mikijevo" oznako - familientragödiehang.

Aja, pa v soboto je pri -7 lepo bril severac, tako da toplota tudi ni pretiravala. Skratka za moje pojme - vikend za pozabiti...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2019 11:33 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 942


To soboto, 2. marca, na Mariborskem Pohorju uradno zaključujemo smuko do doline, kar bomo pospremili s posebnimi cenejšimi vozovnicami in pestrim glasbenim programom. Ta se bo odvijal tako v ciljni areni Snežnega stadiona kot v izteku Čopove proge.

V soboto bo smuka na Snežnem stadionu na Mariborskem Pohorju na razpolago brez prekinitve do 21. ure. Pri tem bosta smučarjem od 11. ure naprej na voljo posebna 3-urna vozovnica za sedežnico Radvanje po enotni ceni le 5 evrov in vozovnica za to sedežnico z veljavnostjo od 11. vse do 21. ure po ceni 15 evrov. Navedeni ceni bosta veljali samo za vozovnice za Radvanje, ki jih bo moč kupiti tudi na spodnji postaji te sedežnice. Ob tem bodo to soboto tudi dnevne vozovnice veljale do 21. ure, v dolino pa bo do takrat predvidoma mogoče smučati še po Čopovi progi.

V soboto vse smučarje in ostale obiskovalce vabimo še na zabavo po smučanju (apres ski); v ciljni areni Snežnega stadiona bo smučarje čakala DJ animacija, v izteku Čopove proge pa v Gondola Fun baru ob 13. uri najprej koncert skupine Jeannette v živo in zatem še zabava z DJ-jem. Poleg tega bomo na terasi Gondola Fun bara brezplačno razdelili 100 litrov čaja in »kuhančka«.

Katere proge bodo na Mariborskem Pohorju ostale odprte v nadaljevanju smučarske sezone po 2. marcu, bo odvisno predvsem od vremenskih razmer v naslednjih dneh. Medtem bodo na Arehu predvidoma še naprej na razpolago vsa urejena smučišča, ki so bila odprta že doslej. Na njih je trenutno še vedno do 40 centimetrov snega.

Od ponedeljka, 4. marca, bo v smučarskem centru Mariborsko Pohorje veljal spomladanski obratovalni čas, ki prinaša zgodnejše odprtje smučišč; ta bodo tako od omenjenega dne na razpolago za dnevno smuko v času med 8. in 15. uro. Če bodo snežne razmere dopuščale, bo še vedno mogoče smučati do doline.





https://www.visitpohorje.si/uradni-zakljucek-smuke-do-doline-z-glasbenim-programom/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2019 6:51 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Danes je bilo na Pohorju ODLIČNO!

Zjutraj na MB strani presenetljivo trdo (od vrha do doline) vendar ne ledeno in odlično teptano glede na razmere, tako se je dalo super smučati. Na progi je bilo sicer dosti listja vendar nobenega kamenčka. Ob 10h je začelo malo spuščati na Slemenu.



V prvi uri smučanja sem naredil 4 vožnje v dolino (2856 višinskih metrov, skoraj natanko toliko kot iz vrha Triglava do gladine morja), nato selitev na Areh (vozita 2 busa, nobene gužve na busu)

Pisker odličen, trda gladka podlaga (in malo mehkega snega na vrhu) in brez leda. Vetra je bilo manj kot so napovedovali in sploh ni motil in se nekje po 11h popolnoma umiril. Na Piskru brez gužve, včasih se je počakalo kak sedež ali 2. Proga pa razen nekaj skupin prazna, tako se je lahko vozilo na polno. Meni je bila najljubša varianta preko Cojzarice, ki je bila še malenkost bolj trda. In kar je še najboljše, proga se razen najbolj položnih delov sploh ni ojužila.


Strmina Piskra je bila odlična cel dan, brez kupov in brez ledenih plošč, tako niso imeli težav niti otroci.
Stanje na strmini ob 13h :


Nato pa selitev nazaj na MB del, ob pol treh je bilo Sleme že dokaj južno, Poštela južna vendar brez kupov in čisto OK za smučanje, na Stadionu pa trda podlaga z nekaj mehkega snega na vrhu - odlično.
Stadion ob cca pol treh:

Pod črto, super smučarski dan, toliko se v času počitnic običajno ne nasmučam niti v velikih centrih (Mokrine, Katchberg, ...) vsekakor pa ne na tako praznih progah.
To potrjuje tudi statistika skoraj 12000 višinskih metrov, pa sem zaključil pred tretjo in nisem lovil kakšnega rekorda (če bi ga lovil bi se dalo približat tudi 20.000vm)
Skratka vsem iz druge strani Trojan priporočam Pohorje v času počitnic. Tudi kolikor sem govoril z ljudmi (iz KP, KR, LJ, ...) na sedežnici, so bili vsi presenečeni kako dobra je smučarija na Pohorju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2019 1:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

A si moral ?? Včeraj sem tudi jaz načrtoval dopust in smučarijo na Pohorju, dan je bil naravnost idealen, pa je kot tako pogosto prišlo nekaj vmes. Brez tvojega poročila bi se še lahko prepričeval da pa mogoče vseeno ni bilo tako dobro ...

So pa tvoje slike lep dokaz da
(a) se da v pomladnih razmerah odlično smučat, vse dokler so noči hladne
(b) je višina manj pomembna kot lega prog, prepričan sem da je bilo včeraj opoldne pri kaninski postaji C bolj južno kot na pohorskem Stadionu.
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Faraonka
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2019 6:34 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2014 18:39
Prispevkov: 53


Areh: Danes pa južno in mehko že zjutraj, kar nisem mogla verjeti, v primerjavi z včerajšnjim postom @kotulca. Je ponoči očitno že zapihal južni veter, medtem ko je noč poprej še pihal severnik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2019 6:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Miki, sem ti vrnil za 7.2., ko sem tudi namreval it na Pohorje in je nekaj prišlo vmes, potem me je pa "razveselila" tvoja fotoreportaža

Celo sezono spremljam vreme in cca 5x v sezoni se poklopi vreme in takrat so razmere res idealne, zato se splača vzeti dopust (no lani je bilo takšnih dni malo več, saj so bile snežne razmere res optimalne). Sem tudi lani opazil na forumu, da je Miki izbral iste dni za skok na Pohorje, se vidi kdo spremlja vreme

Faraonka, to da je bilo danes bistveno bolj južno je bilo povsem pričakovano, nočni južni veter in napovedanih je bilo cca 6 stopinj več kot prejšnjo noč. Vseeno pa se je verjetno dalo nasmučati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Faraonka
PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2019 10:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2014 18:39
Prispevkov: 53


Kotulc ja, sej je dalo vredu nasmučati, kljub "nenormalnim" temperaturam. Kaže se neka ohladitev in nekaj malega snega na meji 1000m iz torka na sredo, bomo videli. Sicer pa je še cel marec pred nami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fischerpro3
PrispevekObjavljeno: Pet Mar 01, 2019 11:34 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32
Prispevkov: 1768
Kraj: sun city

če bodo take temp in če ne bo kaj vrglo...dvomim da bo do 31.3.2019.....žal je j...na ta zima...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zlatko83
PrispevekObjavljeno: Sob Mar 02, 2019 11:24 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 10:29
Prispevkov: 168


Mogoče pa bi direktor Beno mogoče poleg golfa moral še malo smučat po Evropi. potem bi mogoče bile njegove izjave drugačne.
Sicer podnebno ni primerljivo, ampak Švedi, Norvežani imajo kar nekaj smučišč pod 100m

PS vidim, da nekdo pridno briše neželjene poste
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Sob Mar 02, 2019 12:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3118


Glavno da se hvalospevi novemu sistemu nadaljujejo, ker si nekdo ne upa priznati javno da je zajebal... Temperaturno sploh ni slaba zima, tudi zadnja "dva" tedna (kdo je zasneževal prejšnji vikend??), je bila vlaga nizka, le včeraj in predvčerašnjim je pridno pobiralo sneg, zaradi višje vlage in fena s severa... Ko že tako ni veliko naravnega snega, ga je pobralo na Cojzerici naprimer zelo malo, tudi v dolino se je dobro obdržal...
No, samo toliko da vam predstavim problematiko, gre se za zapis direktorja Marproma:

Ki že očitno v osnovi nima pojma, da se Ćopova proga zaključi na 320m in ne na 270m, ki je nekje na Studencih... Kot drugo navaja dobro obratovanje kot posledico novega zasneževalnega sistema... Bravo, ploskamo! No, da razložim situacijo... Ob prvem resnejšem minusu je tako kot vedno na Pohorju konkretno zapihalo, zaradi česar so gnali celotno desno linijo novih topov gledano navzdol, le zaradi lačnih oči in nespretnih prstov forumašev... Nad Trikotno jaso jih je rešilo to, da so bili postavljeni mobilni topovi, in se jih je prestavilo na levo stran (gledano navzdol, za vse ki vam niso jasne smeri smučanja), s tem so čudežno rešili sezono smučanja v dolino, čeprav so se izkazale velike luknje med topovi, ki jih bo potrebno nekako pokriti... Vmes je 20 dni obratovala malo večja piksna imenovana kot Snowfactory, ki kuri kar lepo energije, ko so to raztegnili po 20 dneh obratovanja, je bil en ozek jezik, katerega so nato mogli še dodatno zasneževati z mobilnim topom, pa še to ni bilo dovolj.. Torej klasičen strel v koleno! Ostalih nebuloz, kot je navajanje da več ne bo potrebno postavljati mobilnih topov na Stadion, nato pa sredi mraza tišijo mobilnega v največjo strmino, ker je nek projektant zajebal in ravno tam ni postavil topa na stebru... Za 1,7 mio €? Če demontirajo, sem že v delovni obleki jutri tam... Ker to je klasičen nateg in še v celoti je šlo preko javnega razpisa! No, tu se zadeve ne končajo... Morali bi zamenjati krone na hidrantih na Čopovi progi, da bi lahko namontirali pogone hidrantov, za avtomatiko, česar seveda niso, ampak se vseeno hvalijo da je celotno zasneževanje avtomatizirano...
Nato pridemo do številk, v razpisu je bilo navedeno zasneževanje z 40cm debelo snežno odejo v 50 urah z trinajstimi topovi, torej brez treh mobilnih ki so jih navlekli kasneje. No sistem je obratoval koliko? 200 ur v spodnjem delu, ter blizu 300 odzgoraj, torej kje na progi je najmanj 1,6m snega? In to je dobro delujoč sistem, ki zagotavlja smuko še drugega marca v dolino? Ne! Zagotavlja ga fizika, oz. področje termodinamike, zaradi česar se sneg ne topi hitro, ker je vlaga nizka, noči jasne, temperature pa so kakršne so... Hvalospevi bi se pisali, če sistem dejansko obratoval 50 ur, maksimalno 100, pa bi bilo toliko snega kot je zdaj... Zima pa je v celoti gledano temperaturno čisto spodobna!
Hladilni stolpi ne obratujejo tako kot bi mogli, prvi mesec so laufali brez hladilnih stolpov, ker ne delajo pravilno, ružijo ko satan (!), stacionirani pod apartmajsko hišo, kjer jim lepo ponoči ropota, kurijo energije za eno spodobno črpalko, ali za 8 topov sodobnejše izdelave, potopna črpalka sploh tukaj ni všteta, ki je potrebna, hladi pa ne nič! Ta vikend je bilo odzunaj -4°VT (vlažne temperature), hladilniki so laufali, in pri tej temperaturi bi se že moglo poznati, voda je dokaj ohlajena, tla tudi, tako da izgovori da cevovod teče po topli zemlji so tukaj odvečni, je voda imela 5 stopinj... Na oko (sori nisem imel termometra), je jezero imelo tuki nekje takšno temperaturo, morda kakšno stopinjo dve več, kje je sedaj tistih oglaševanih 5 stopinj razlike v temperaturi vode?
No za sistem smo itak forumaši malce izsilili, da se je vsaj nekako spodobno uredil (blazine, itd), motorja za spuščanje topov itak nimajo, tako da morajo zasneževalci lepo pridno laziti po lestvah na ledeni podlagi, da menjajo filtre, tistega zaledenelega topa pa itak sploh reševali niso, ker bi se tisti ki bi se poskusil vzpeti na lojtro ustavil nekje v Drašu...
No vzporedno so zasneževali Čopovo progo, s "prastaro" tehnologijo Sherp, Lenkotov in ostalih TA topov, koliko časa? Cca. 150 ur, pa se še danes lahko povsem spodobno smučamo kolikor vem... Pol manj časa, s prastaro tehnologijo? Za vikend pa so lepo Sherpe metali ven iz proge, in rinili noter TA topove, verjetno zaradi zamer, ker Ledenko odpira oči forumašem, sedaj pa so užaljeni... No nakoncu so ti vrinjeni topovi res proizvajali nekoliko več snega in res s 400kg/m3, ampak takšno gostoto snega dosežeš ko je sneg totalno premočen, stopiš na takšen sneg in se ti globoko vdre... Suh sneg ima gostoto nekje 500kg/m3 in se ti ne vdre do kolena... Lenkoti so bili v tem primeru totalno zabremzani, in proizvajali kompakten suh sneg, italjani pa moker sneg, pa količinsko več kot Lenkoti, kdo hoče komu kaj dokazati?
Aja pa še to, nekateri mislijo da je super to da se topovi vrtijo in pokrivajo večjo površino! No, mislim da je Lenko pionir tako imenovanih oscilacij in se jo da naštimati tudi na 20 let starih topovih, nekateri pa mislijo da so odkrili novo znanost... Je pa res da se avtomatike na Lenkotih ne da gledati preko mobilcev (no razen preko teamviewerja in podobnih zadev), ampak toliko političnih prišlekov računalničarjev kot imajo na Pohorju, pa bi že lahko takšen program zrihtali. Aja, pa prastari sistem je tudi že deloval avtomatsko preko scade, ki jim ga je zrihtala mariborska firma še za stare upravitelje ŠCP, oz. za računalničarje Rikom, osnova je pa ista kot pa za "nov" sistem, kot so ga pripeljali letos. No z "novim" sistemom, je ta ta star letel ven, tako da sanje o upravljanju celotnega hriba s to SCADO so padle v vodo. Znova strel v koleno!

No še dobro da se formira mariborski holding javnih podjetij, da bo malce spremenjeno, in da bodo morda končno začeli delati iz inžinerskega vidika tehničnih številk, ne pa na obljube nekaterih in trme direktorja in ljudi okoli njega, ki ga prepričujejo .

Glavno da se novemu sistemu (ali pa direktorju?) ploska kot Severno Korejskemu režimu. Pa čeprav prisiljeno.


Aja, morda pa se le dela reklama občinarjem za nadaljnje investicije, ki so planirane! Ampak upam da imajo sedanji občinarji bolj usmerjene oči, kot pa prejšnji za zgrešene investicije, ki so lepo zapakirane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
modri mislec
PrispevekObjavljeno: Sob Mar 02, 2019 12:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Tor Nov 2010 18:14
Prispevkov: 85
Kraj: slovenska bistrica

No Lenko pa si na koncu sezone le priznal vse napake Marpromovega sistema.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Sob Mar 02, 2019 12:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3118


Proti "ročnim" zasneževalcem nimam nič proti, iz obstoječega sistema in kar jim je dano potegnejo največ, nato pa se v zadnjih letih od stečaja ŠCP pojavijo prišleki, ki jim želijo olajšati delo, na koncu pa delajo po 12 ur na dan, da se sistem da v zemljo, na njih letijo številne graje, čeprav niso nič krivi, pri načrtovanju sistema se jih pa ne vključi, ker ima "obermarshall" in njegovi podložniki pač glavno besedo, na koncu pa se morejo ponovno znajti po svojih močeh, za mizerno plačo... Nato pa pridejo še štromarji, ki delajo striktno 8 urni delovnik, na koncu pa ostanejo proge kopne, ko pa zaženejo topove, pa ugotovijo da so dali prešvohne varovalke, njihov vodja in človek ki nima z zasneževanjem nič, pa vseeno piše razpise in papirnato vodi zasneževanje, pa je pridno v tem času zasebno na drugem smučišču... Bravo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zlatko83
PrispevekObjavljeno: Sob Mar 02, 2019 9:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 10:29
Prispevkov: 168


Bravo Lenko, čista 5
Spomnim se, da so tudi Branikovci že razmišljali o topovih na stebrih. Pa so ugotovili, da je bolje imeti premične topove, ker pač nimajo dovolj denarja, da bi na vsa mesta postavili fiksne topove. Tako so na začetku sezone odpeljali topove na Areh in Kope in tam naredili sneg, ko pa se je pojavil mraz na Belviju in v dolino, pa preselili celo mašinerijo nazaj. Nisem čisto prepričan o številu topov, ampak mislim, da so jih takrat imeli manj, pa je bilo narejenega več snega, kot sedaj z vesoljsko tehnologijo.
Pa že takrat so imeli na nek način avtomatiziran sistem. Enkrat sem zvečer, ko sem šel na Pohorje, videl na trikotni visečo anteno iz topa in sem jo hotel popravit. Pa so me Pohorci nadrli, naj pustim. Baje jih je šef skozi kontroliral, kako delajo, pa so iznajdljivi Pohorci izklopili antene, da ni imel povezave in nadzora
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Sob Mar 02, 2019 10:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Danes dopoldan na MB delu mehko, vendar brez težav prevozno v dolino, ljudi pa dokaj malo. Prav dolgo proge na MB delu ne bodo zdržale, mogoče do naslednjega vikenda, Sleme pa še malo dlje. Pohvalno so na spodni postaji delili brezplačne krofe.

PR Pohorcev je uspel, letos sem kar nekajkrat v gondoli poslušal, da je letos dobro zasneženo, ker imajo hladilnike za vodo in lahko zasnežujejo tudi pri +

Na MB delu bi morala biti naslednja investicija razširiti progo ob sedežnici Sleme, trenutno je to hudo ozko grlo in tečajniki se kar mučijo. Pa tudi občutek imam za MB del, da se 70% smučarjev zadržuje na zgornji progi (poligon, Sleme), samo 30% pa jih uporablja ostale proge (sedežnica Poštela pa je skoraj vedno prazna).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Ned Mar 03, 2019 10:19 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


zlatko83 je napisal/a:
Nisem čisto prepričan o številu topov, ampak mislim, da so jih takrat imeli manj, pa je bilo narejenega več snega, kot sedaj z vesoljsko tehnologijo.



Upam, da ne bo spet kdo jezen. Z Lenkotovimi zapisi nimam popolnoma nič, ampak ob afeti "maketa" si ne morem pomagat, da ne bi napisal tega spodaj.


In kaj je na tem novem sistemu tako vesoljskega razen marketinga in dizajna?



p.s.


Ena za laike, ki slepo verjamejo, da temperatura vode hudo vpliva na zmogljivost sistema, ter nato zaradi svojih PR "sposobnosti" o tem poneumljajo someščane:

Ko hladiš vodo iz določene temperature do temperature ledišča se energija sprošča linearno z spremembo temperature vode.
Ko prideš do temperature ledišča in voda prične zmrzovat se prične sproščat ogromna količina latentne toplote, ki med zmrzovanjem segreva vodo in ravno za ta del se potrebuje levji delež odvzema toplote iz vode. (V naravi je to zelo počasen proces in pojav latentne toplote navadno ne segreje ozračja.)

Drugače: Vodo se v snežnem topu samem z relativno majhnim odvzemom energije shladi do točke zmrzovanja, potem pa odvzem energije skokovito naraste, zaradi latentne toplote in to je glavni problem, ne pa tisto prej na začetku!

In zdaj še podatek iz enega propelerca za tiste, ki niso nepismeni v fiziki:
- pri -5 oC WB je vodni pretok 3,66 kg/s
- masni tok celotnega procesnega zraka je v tem primeru 110 kg/s ob že omenjeni temperaturi -5 oC
Vsak polpismen v fiziki lahko takoj ugotovi, da je skoraj vseeno ali špricneš v šobe vodo z 6 oC ali 0 oC, ker je v zraku polna kapa energije za odvzem tolpote na 0 oC, problem se prične z latentno toploto...


Če kdo ne verjame in obenem ne zna sam preverit tega odstavka ima na Smetanovi 17 v MB možnost preverit, da imam prav. Vem, da so med forumaši tudi taki, ki službujejo na tem naslovu in morda bi bilo za vaš hrib higienično, če bi uporabili bogato teoretično znanje, ki ga ta naslov ponuja. Mislim, da bi zelo kmalu ugotovili kakšne neumnosti so se razpisale leto nazaj.
VEM, da na tem naslovu mimogrede ugotovijo na čemu je stvar, ker mi je že pred 25 leti vaš stari dobri prof. Zgaga po 14 dnevnem samoprepričevanju začuden pojasnil, da je vseeno ali vlivaš v šobe čaj, ali ledeno vodo. Tudi njegaje rezultat na začetku presenetil.

Pri zastarelih sistemih kristalizacije se lahko zgodi, da top ob mrzli vodi starta prej, kot pri toplejši, ampak v tem primeru je ceneje poseči po izdelkih z sodobnejšim sistemom kristaliziranja, kot pa po dragih in zelo zapletenih hladilnih stolpih. Stolp za zasneževanje je načeloma zapletena stvar, saj se mora neprestano boriti z hlajenjem vode, ki obenem ne sme zmrznit v satovju in tak stolp je nekajkrat dražji, ter bistveno večji od tega kar so pripeljali v Mb, v končni fazi je pa nekoristen.
V bistvu je hladilni stolp nekomu koristen, saj prodajalcu zagotovi dodaten vir zaslužka.


Nazadnje urejal/a ledenko Ned Mar 03, 2019 11:24 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24, 25  Naslednja Stran 22 od 25

Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Mariborsko Pohorje - aktualne informacije 2018/2019
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB