Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Mariborsko Pohorje-aktualne informacije 2017/2018

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 31, 32, 33  Naslednja
 Mariborsko Pohorje-aktualne informacije 2017/2018 « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 06, 2018 3:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 943


Pohorje je imelo v boljših letih kak top manj kot 80 (mogoče celo kak več, ampak za 78 lahko dam roko v ogenj). Po moji oceni bi jih rabili skupaj z žirafami (mislim da jih je med 15 in 20 - ne vse delujoče) cca 200, da je celotno Pohorje z udarnimi progami pokrito (pustimo veliki X in Partizanko).

Upam, da se ne motim preveč z oceno sedanje številke cca 60 (prej kakšen manj) z vsemi "testnimi" skupaj.

No in ko jih bo 200, jih lahko zaradi mene 40 stoji na "stadionu" startperajt, ostali pa naj delajo po bregu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 06, 2018 5:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3122


Kar se tiče topov, sem jih na začetku leta štel in prišel do naslednjih cifer:
Citiram:
-12 jih stoji na bejbiki, verjetno v pripravljenosti za postavitev po slemenu,
-9 jih stoji od vrha habakuka pa do bivše spodnje postaje vlečnice habakuk,
-10 jih nato stoji do črpališča nad trikotno jaso,
-7 še jih čaka na razvoz nad trikotno jaso,
-cca 10 pa od trikotne jase navzdol.


Mislim da jih je na koncu bilo 12 postavljenih na stadionu. Tako da se je cifra Lenkov na mariborski strani vrtela okoli 50, zraven so še bili trije Lenki na Arehu ter 10 titanov. Torej 63 +- ob začetku leta. Nato je ledenko pripeljal 3 Sherpe, zraven tega so še pripeljali 12 TF-10 ter znova 5 Sherp s strani ledenka. Skupaj 80 topov, ki so delovali, sedaj je seveda nekaj okvarjenih. Zraven pa še imajo 10 kompresorjev za žirafe ter skupaj 35 žiraf. Žiraf pa letos ni na spregled.

Cifra topov ni slaba, tudi zasnežuje se po mojem mnenju glede na razmere dobro. Ne razumem tega, zakaj je potrebno igrati ping pong prelaganja krivde za letošnjo zasneževanje oz. nezasneževanje iz strani nekaterih iz lisice ter predstavnikov Marproma kot iz strani smučarjev. Čez vremenske razmere se ne da in fizika bo imela zadnjo besedo, pa če stoji vseh 80 topov na Piskru ali pa na Stadionu. Zasneževanje na suho Stolpa in Vidca pa mi je milo rečeno bedarija, podpiram pa zasneževanje kakšnih kritičnih delov kot se jih naprimer poskuša letos. To se mi zdi predrago in premajhen učinek glede na potreben vložek truda in financ.
Glede lisice pa toliko, dejansko še dobro, da je bila prestavljena v Kranjsko Goro, danes in jutri bi neglede na razplet z zasneževanjem vse skupaj odpadlo, enostavno razmere so takšne kot so. Se pa strinjam z Ledenkom, potrebno je razmisliti o alternativi, FIS poligon bi znal bit primeren, logistika kar se tiče selitve naroda navzgor, ter spravljanja vse opreme pa je drugo. Kako bi spravli recimo big screen na vrh recimo ne vem, pravtako vso VIP ter vso klubsko periferijo tudi ne. Nekaj se v glavnem mora spremeniti, ali bo to datum ali infrastruktura. Še najlažje je spremeniti datum, z infrastrukturo bo težko, saj ima Marprom dovolj dela s sestavljanjem smučišča v celoto s čimer nima sploh tako malih stroškov.
Kar se pa tiče dejstva o različnih znamkah topov pa toliko. Prav je da se vidi kaj je primerno za naše razmere na bregu in kaj ne, tudi če bi topovi bili vsi enake znamke ne bi bilo kaj bolje kot je. Kot da bi rekel to, da se po avtocesti morajo voziti samo tovornjaki ene znamke.Važno je, da ti tovornjak prepelje toliko in toliko stvari iz točke A v točko B z najmanjšimi stroški ne pa to kakšen znak ima odpsredaj. Morda pa je za letošnji izpad Sherpe res krivo to, da so okoli nje različne znamke in da se Sherpa boji rumenega velikana, ki samo veliko laja, stori pa bolj malo. Tako da je že čas da rešimo topove teh groznih muk ustrahovanja z vseh strani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurijB
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 06, 2018 6:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Sre Mar 2016 17:15
Prispevkov: 943


Mislim, da so enega tebi podobnega klicali Andersen.


PS: v udarnem terminu pred lisico ko je en šerpa bruhal vodo, sem jih tako od oka in od daleč na spodnjem delu stadiona - od A droga dol preštel cca 10 - na vsaki strani.

Tako, da moja ocena 40 topov za celotno traso lisice + dostope več kot drži.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 06, 2018 6:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3122


Ja, pa tudi ta cifra ne bo čisto držala. V času mojega štetja so bili postavljeni vsi razpoložljivi topovi iz garaž in so bili le Lenko-ti ter Demac-Lenkoti. Nato so zasnežili Sleme ter Areh za silo in prepeljali nekaj topov iz zgoraj dol na Stadion. Nato so prišli TF-10, zamenjali nekaj Lenkov, ki so nato odšli nazaj gor na Areh. Potem pa še je pripeljal Ledenko nekaj Sherp. Tako da te moje cifre topov morajo držati. Kar se pa tiče količine topov na stadionu pa je tako, leva linija gledana navzgor je nekoliko bolj močna ter prenese večje število topov, tako je od a-droga do dol bilo postavljenih 9 topov, na desni, ki je planirana za zamenjavo v prihodnjem poletju in je že krepko stara, jih je bilo 7. Če se ne motim, jih letos na stadionu delovalo 23 +-1. +16 nad Trikotno jaso do starta veleslaloma, tako da cifra 40 za traso lisice res drži.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tdm
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 12, 2018 10:57 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Jan 2007 21:18
Prispevkov: 60


Lenko, pri vseh teh silnih topovih ki jih imate niste mogli zasnežit proge ter imate na vrhu samo 20 cm snega. Poglej Poseko lepo obratuje in snega je dovolj za smučanje tudi v "dolini" Pa tako si se spomladi hvalil kako imate sneg, na Ravnah pa ne.

Da te spomnem na tvoj post:

Kje ste sedaj ravenčani?
Ko smo še v Mariboru smučali po obeh progah v dolino, ste vi že zaprli smučišče zaradi manjke snega... Pa ste me že skoraj prepričali, da imate enega izmed boljših sistemov zasneževanja daleč naokoli

Zgleda da je sistem vseeno boljši kot vaš v Mariboru
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mraz
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 12, 2018 11:01 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Tor Jan 2012 22:08
Prispevkov: 72


Saj ne, da je v Mežiški dolini bilo skoraj vsako noč dovolj mrzlo za zasneževanje, medtem ko v Mariboru ni bilo praktično nobeno.
_________________
Spletne kamere

Rogla
Krvavec
Kranjska Gora
Vogel
Golte
Stari vrh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ledenko
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 12, 2018 11:24 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


@TDM;


Brez veze na tak način, ampak;

Maribor je letos "mraz" žalostno obšel in jim tudi "ledomati" ne bi pomagali!

Kar se tiče vašega modernega sistema raje primerjaj količino snega na Poseki z urejenostjo vam bližnjih Rodoška, Bukovnika in Črne. Če prav vem imajo vsi za vaše pojme zastarele sisteme brez hladilnikov, optičnih vlaken..., ampak imajo pa vsi dovolj snega.
Črna ima primerljivo zmogljiv (Po vaše slab sistem z tankimi cevmi, ki zmore le 20 l/s.) sistem kot ste ga vi imeli pred modernizacijo in ima na dvakrat večji površini najmanj enako debelo snega kot Poseka in imajo le pet topov. Za povrhu jim je tista vremenska ujma z vetrolomi popolnoma zabila tirolsko zajetje (Meža je med drugim spremenila strugo...), da v dneh, ko ste vi imeli pod -5 oC in ste se rešili, niso mogli zasneževat, ker so z bagrom čistili zajetje in urejali strugo Meže.

Verjamem, da je v Črni bolj mrzlo kot pri vas, ampak v Bukovju in pri Rodošku pa ni!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Pet Jan 12, 2018 6:12 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3122


TDM, ko bo vaš sistem proizvedel toliko snega, kot ga je tukaj v Mariboru ta letos še bo minilo kar nekaj časa. Ta mariborski sistem, ki ima kar nekaj zasneževalnih ur za sabo, tudi s prastarimi topovi kot jih nekateri imenujete, pa vendar vam ti stari topovi, "pradavne" tehnologije, iz "pradavnih" materialov, napajane iz "pradavne" Rikomove inštalacije in še iz inštalacije pred njihovim prihodom, dokazujejo da so boljši kot 3/4 novodobnega prefarbanega sranja. Pa navkljub starosti se manj kvarijo kot novodobni modrijani, ki jih uporabljate vi. Pa se navkljub prastari tehnologiji, toplim temperaturam, dnem ko ni bilo inverzije in neskončno dolgi inverziji še vedno smučamo na 550m. Z malo sreče in inverzije, ki je doma v vaših kotanjah pa bi se veselo smučali že po obeh progah v dolino.

Samo toliko, če najde kdo kakšen sistem, ki ni namenski ledomat, ki je proizvedel toliko snega pri teh temperaturah kot Mariborčani letos mu častim pir.
Aja, pa po stadionu se že lep čas smučajo, če ne druga turni smučarji, le za komercialno smuko je malo zmanjkalo.


Pa tudi mislim, da se s takšno progo polno količkov zaradi kopnin in rjavine nimate kaj za hvaliti o kakšnih presežkih vašega zasneževanja letos, navkljub dobrim pogojem, ki so doma v vašem okolišu.

Glede napovedi za prihodnje dni pa toliko. Za višje ležeča smučišča na Pohorju ni dvoma o tem ali se bodo lahko zasneževala ali ne, tudi za v dolino sem trenutno prepričanja da se bo dalo brez problema zasneževati. Vendar pa modeli počasi gredo v bolj toplo varianto, z nekoliko višjimi jutranjimi temperaturami, zaradi česar bo kriva velika vsebnost vlage v nižjih delih atmosfere, tam nekje do 3000-4000m. To zavira ohlajanje ponoči, temperature pa z malo letošnjega trenda vetra okoli Pohorja v mestu pod ničlo, v Areni pa okoli ničle. Obeti pa od torka naprej še nekoliko nejasni, ni še točno jasno kakšna bo postavitev zračnih mas. Trenutne vrednosti pa kažejo jutranje temperature nekje okoli ničle oz. malo pod njo, v višinah pa nekaj prepotrebnega mrazu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tdm
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 13, 2018 2:33 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Sob Jan 2007 21:18
Prispevkov: 60


Ledenko saj ne bi, samo je on provociral lani, ko se je marca Poseka zaprla pa še to bolj zaradi tega ker pač ni bilo več smučarjev.

Lenko, pa kaj ti misliš da mi živimo v Sibiriji? Pa turni smučarji menda ja ne hodijo po zvončkih ki cvetijo v areni. In vidiš kako se ti škodoželnost hitro vrne pa če tudi boš vedno hvalil kako imate sploh in oh. Ravne so na 390 metrih nmv in ne 550. Pa lepo nabiranje zvončkov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fischerpro3
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 13, 2018 8:08 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32
Prispevkov: 1768
Kraj: sun city

Jaz bom tako rekel....glavno je da na Pohorju vse "štima"....ozek pas do tirkotne (nevarno ko sam pes, da te v gošo vrže), cena polna, dnevi se štejejo,konstruktivna kritika ni dobrodošla, hvala seveda je (pa ni vzroka za njo) .....skratka pa kaj bi vi sploh radi? No, približno taka je mislenost Marproma...in dokler bo tako, pač je tako kot je......o tem da se da priti v dolino pa ne bi.....res ni argument tistih par flik....Ob tem pa še...če bodo pogoji, se bo zasenžila Čopka...stadion?? Aja to tudi imamo na Pohorju...in če ni Lisice.....ni stadiona muceki, ja kak pa? Nič moram malo po spletu ski rolerje pogledat....baja se ful splača....ker to bo naša perspektiva.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lenko
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 13, 2018 9:47 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohorc
Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34
Prispevkov: 3122


Fischerpro, vse kar navajam se drži le zasneževalnega sistema in količine snega. Urejanje, organizacija smučišča, itd. ni nikjer omenjena in tudi nikjer v zadnjih postih ne hvalim smučišča kot celoto. Držim se le zasneževanja, ki po mojem mnenju deluje kot sem že napisal. Nekaj dni se je res dalo BP priti v dolino, kar so marsikateri tudi izkoriščali. Sedaj po nekaj dneh odjuge je res stanje malo bolj klavrno, ampak z malo sreče z vremenom v naslednjih dneh se bo dalo tudi smučati v dolino po stadionu.
FP, če pa proga tud glede na trenutno stanje ne bi bila odprta pa bi bilo kaj? Pa bi bili nesposobneži, ignoranti itd, ker ne znajo sredi januarja zrihtat proge do trikotne, al kak že poteka vsa ta zgodba ne? Vreme je kakršno je, če bi šli širit progo v tem trenutku bi jo lahko naslednji dan zaprli, ker bi se vse skupaj predrlo. Bodi brez skrbi da se stadion bo zasneževal in tudi bo odprt ko bo lahko, tako da navedbe da se jim jebe za stadion ne držijo, mogoče bo kakšen kubik snega manj, ker že čaka 8 topov na ugodne temperature tudi na čopki, ob tistih dvajsetih na stadionu.

TDM, v Sibiriji ravno ne, lahko pa rečem da ste slovenska sibirija napram Mariborskim temperaturam letos. Pa še vedno smo glede na temperature uspeli urediti toliko, kot z vašim sistemom ne bi nikoli. Ker se mi da, sem narisal dva grafa temperatur v letošnjem decembru, s tem da se porazdelil temperature glede na ure in se lepo vidijo zaloge hladnega zraka. Pa prosim, ne me za uhe, ker sem vzel postajo v Mariboru na Taboru, vem da se temperature krepko razlikujejo od tistih na stadionu, vsaj letos. Ravne pa glede na to da je ponavadi inverzija bi mogle kar držati. Nisem pa nek strokovnjak za vreme pri njih. Tudi upam da mi noben ne bo očital nepodajanja vlage. Ponavadi je v obeh primerih bila nekje nad 90%. Pa tudi čez palec lahko rečemo da so razmere na Hočkem Pohorju podobne kot na Trikotni jasi, kjer se še vedno veselo smuča, čeprav na malenkost ožji progi kot običajno. Če hočeš še ti lahko narišem črte zaloge mrazu potrebnega za zasneževanje, kjer je v našem primeru nekje pod -2, v vašem pa pod -4 in se lepo vidi da so v Mariborskem primeru imeli trikrat manj časa za zasnežitev prog oz. malo manj kot pol manj v primeru malo višjih ležečih prog na trikotni jasi.



Vir podatkov: Arso

Lepo vidno kaj so dosegli s temperaturami tam, zaloga mrazu krepko večja, vrednosti na x osi so ure, nekaj vrednosti iz Raven sem ven pometal, ker se mi jih ni dalo urejati, ampak so bile več ali manj vrednosti nad 0, kar ne vpliva na količino zaloge mrazu.
In ja še vedno se lahko hvalim. Vsaj nimajo prirejenih razpisov za že v naprej znane dobavitelje. Pri nas se vsaj potestira in vidi kaj ugaja hribu, ne pa v vašem primeru ko nabavite sistem, ki je totalno neprimeren za vaš breg, se kvari, snega imate manj kot okoliška smučišča, stroške zaradi zasneževanja pa v višavah napram okolišu predvsem na račun daljšega potrebnega zasneževanja, stroškov zamenjave okvarjene plastike in aluminija verjamem da vam ni potrebno plačevati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ledenko
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 13, 2018 4:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojster zasneževanja
Mojster zasneževanja

Pridružen/-a: Pet Okt 2005 22:49
Prispevkov: 1891


Na moderni Poseki so rjave flike. Ena konkretna je na prelomnici (So tam žirafe?), druga velika rjava flika pa spodaj in trenutno ne obratuje. Ostala sicer zastarela koroška smučišča so brez rjavih markacij in obratujejo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fischerpro3
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 13, 2018 4:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Sre Jan 2006 11:32
Prispevkov: 1768
Kraj: sun city

kar nekajkrat se je že zgodilo, da celo sezono nismo bili niti dneva na stadionu.....ne moreš me prepričat, da zadeva štima na Pohorju...preveč sem zgoraj, da vem da ne štima...in če ne bodo nekaj dolgoročno spremenili tudi v bodoče ne bo....ne ne znajo zrihtat prog...OK? si si pogledal kaj zadnje tri tedne Pisker? Ne da se...seveda se ne da, če je pa befel taglavnega da ratrakisti ne smejo vklapljat freze, ker se kao drugače preveč troši goriva (špara se vepovsod)..pa kaj to mene briga? še ti nštejem kaj več cvetk s totega našega brega? pa saj sam dobro veš, da so počitnice pred vrati in da jim je prioriteta najprej Čopka.....in ko bo če bo je na vrsti stadion...ampak takrat ponavadi ni več temperatur in smo brez....tako da ti scenariji so že bili...preveč dolgo sem že tu gori, da ne bi poznal vseh možnih variant.....bo zdaj OK? Še nekaj človek, ki kupi karto za 31 eurov, pričakuje primerno široke proge, delujoče naprave, urejene proge....v kolikor tega ni, posledično nižje cene? Ali je to narobe?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kotulc
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 13, 2018 6:53 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pili dile po vsaki furi
Pili dile po vsaki furi

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 13:46
Prispevkov: 876


Takšna varčevanja pri teptanju so res nedopustna.
Ampak glede prioritet čopka vs stadion, bi pomoje morala biti prioriteta Čopka (Lisica sicer to spremeni). Čopka namreč edina vodi do najmodernejše naprave na Pohorju, hkrati pa za zasnežitev (glede na to, da večinoma to sploh ni proga ampak povezovalna zasnežena cesta) verjetno porabijo manj snega kot za stadion.

Seveda pa si vsi želimo zasneženega stadiona, vendar takšne zime kot je trenutna, tega žal ne omogočajo. Je pa v teh dneh napovedan kar konkretne mraz na Arehu, tako da za Pisker ne bo izgovorov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
modri mislec
PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2018 9:09 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Tor Nov 2010 18:14
Prispevkov: 85
Kraj: slovenska bistrica

Mislim da bo teh izgovorov počasi zmankalo(ni temperature,topov,vode...)in se bodo morali zavedat da zasnežene in urejene proge so prvi pogoj da bodo lahko kaj zaslužili.Zasneževat pa se bodo mogli naučit pri minimalnih temperaturnih pogojih in izkoristit vsako uro,za tako zasneževanje pa bodo mogli imet dovolj ljudi ali pa avtomatizacijo.Dokler bodo pa pri tem varčevali bo pa tako stanje kot je.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 31, 32, 33  Naslednja Stran 13 od 33

Kazalo po Smucisca.net forumu » Mariborsko Pohorje » Mariborsko Pohorje-aktualne informacije 2017/2018
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB