Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Kanin » Rekonstrukcija smučišča 2015

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 70, 71, 72
 Rekonstrukcija smučišča 2015 « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
nonoaustirol
PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2017 4:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Jan 2017 21:59
Prispevkov: 151


Ali kdo ve koliko časa bo kabinka delovala z zmanjšano hitrostjo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gapi202
PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2017 5:49 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 22:08
Prispevkov: 2328


Mislim da dokler bo delovala
_________________
10/11=12x
11/12=16x
12/13=17x
13/14=17x
14/15=23x
15/16=23x
16/17=62x
17/18=31x
18/19=34x
19/20=6xLesOrres,1x Katsci,2xKanin,5xkrgora,1xRudno, 3xStražaBled,4xMojstrana,2xStariVrh,1x Schladming,1xCerkno,
20/21=5xVogel2xMojstrana,3xSoriška,8xKr.gora, 3xKrvavec+15xturno
21/22=15xVogel,21x Kranjska Gora,1xstari vrh,1xkrvavec,3xKanin
22/23=21xVogel,17xKranjska Gora,1xKanin
23/24=1xVogel,2xKranjska Gora,1xKozji hrbet,1xMojstrana, 2xStari vrh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trops
PrispevekObjavljeno: Sre Mar 01, 2017 9:48 pm    Naslov sporočila: NA KANINU BOGATA POŠILJKA SNEGA Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Čet Okt 2015 7:52
Prispevkov: 195
Kraj: Dol pri Ljubljani

NA KANINU BOGATA POŠILJKA SNEGA

Bovec, 1. marec, 2017

Zadnje snežne padavine so tudi smučišč Kanin obdarile z bogato snežno odejo, s katero bo mogoče pripraviti odlično urejene proge. Seveda pa je bilo treba najprej poskrbeti za proženje plazov.
Delavci Sončnega Kanina so na slovenski strani smučišča, torej vse do Prevale, sprožili vse plazove nad progami in tako zagotovili varno smuko na urejenem smučišču. Fotografije s Prevale zelo nazorno prikazujejo, koliko snega je zapadlo, seveda pa kažejo tudi na to, kako hitro se morajo delavci lotiti dela in koliko dela je potrebno, da na zahtevnem terenu čim prej uredijo smučarske proge. Če so doslej delali skorajda čudeže, da so ob pomanjkanju snega kljub vsemu tako dobro urejali proge, so si zdaj zagotovo oddahnili.

»Verjetno ni smučarja, ki je v zadnjem obdobju smučal na Kaninu, ki delavcem Sončnega Kanina ne bi snel klobuka za opravljeno delo, ko so dobesedno praskali sneg s sten in ga z lopatami metali iz jam, da so lahko zagotovili smuko tudi pri minimalni debelini snega. Tudi sam sem med njimi in sem zato toliko bolj prepričan, da imamo v našem javnem zavodu Sončni Kanin odlično vodstvo in odlično ter uigrano ekipo. Tudi obisk je presegel vsa pričakovanja, zato je veselje nas vseh upravičeno. Ob tej priložnosti tudi po tej poti vsem v Sončnem Kaninu iskreno čestitam, gostom pa se zahvaljujem, da niso izgubili vere v naše edino visokogorsko smučišče,« je danes povedal župan Občine Bovec.

Na urejenih smučarskih progah in površinah smučišča Kanin po današnjem proženju plazov na izpostavljenih območjih torej ni nevarnosti snežnih plazov, smuka pa bo z novozapadlim kakovostnim snegom vrhunska. Za ostala območja pa seveda velja opozorilo ARSO, ki pravi, da je predvsem v južnih in zahodnih Julijcih velika nevarnost snežnih plazov (4. stopnja):
Na večini dovolj strmih pobočij je snežna odeja slabo stabilna.
Verjetnost proženja snežnih plazov je na dovolj strmih pobočjih že pri manjši obremenitvi. Ob določenih razmerah je možno tudi spontano proženje številnih manjših in ponekod tudi večjih plazov.
Potrebne so številne dodatne izkušnje in znanja ter podrobno poznavanje lokalnih razmer pri presoji pred plazovi varnih območij, ki so že zelo omejena. Izogibajte se gibanju prek strmejših pobočij, grap in žlebov ter njihovih podnožij in zavetrnih strani vzpetin.

Zapisal: MILAN ŠTULC
Foto: SONČNI KANIN
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trops
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 20, 2017 9:43 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Čet Okt 2015 7:52
Prispevkov: 195
Kraj: Dol pri Ljubljani

Nova nora pustolovščina v Zgornjem Posočju

Na Bovškem se v turizmu končno le premika. Povečujeta se obisk in število prenočitev. Ponovno so zagnali kaninske žičnice. Obnavljajo hotel Kanin, konec meseca naj bi epilog dobil kompleks Žaršče, elitna lokacija v središču kraja. Letos naj bi zaživelo letališče, prebujajo pa se tudi posamezni ponudniki rekreativnih dejavnosti v Zgornjem Posočju.

Na začetku poletja naj bi v Bovcu odprli pravi pustolovski park, na površini dobrih 4.500 kvadratnih metrov. Tako bo Filip Hrovat, direktor Bovec šport centra, uresničil načrte, ki jih snuje že polna štiri leta.

»Gre za specifičen park, največji v soški dolini. Na voljo smo imeli primerno zemljišče ob spodnji postaji krožne kabinske žičnice. Naši standardni ponudbi, ki vključuje plovbo z rafti, spuste s kajaki, vožnje po devet kilometrov dolgi progi z gorskimi skiroji in soteskanje (kanjoning) v soteski Fratarce v Loških stenah, kjer se spuščamo tudi po 45 metrov visokem slapu, bomo dodali še pustolovski park s tremi progami. Gradimo ga v skladu z evropskimi standardi. Trenutno je zmontiranih 29 konstrukcij platform in postavljena varovalna pletenica,« je povedal Filip Hrovat.

Prednost najmlajšim obiskovalcem

Proga za najmlajše v starosti od treh do desetih let bo imela devet elementov, končala pa se bo s 15 metrskim spustom po jeklenici. »Naša prioriteta je poskrbeti za najmlajše obiskovalce doline Soče. Platforme, ki so nameščene nizko na drevesih, bodo omogočale varno in zabavno pustolovščino za otroke in za starše,« razlaga Hrovat. Proga Expert bo namenjena ljubiteljem višine. Imela bo tri jeklenice, na njej pa bodo udeleženci lahko preizkušali ravnotežje in gibanje na višini do 12 metrov. Proga Extreme pa bo namenjena najbolj drznim. »Visoko v krošnjah dreves se bo udeležencem odprl pogled na Julijske Alpe, posamezni elementi pa bodo poskrbeli, da se bodo obiskovalci počutili kot alpinisti, ki se prebijajo čez te gore,« je prepričan Hrovat. Letos bo obiskovalcem na voljo 30 različnih elementov, za prihodnje leto pa načrtujejo še gradnjo proge Junior z dodatnimi desetimi elementi, namenjena pa bo mladim med 10 in 15 letom starosti.

Janko Humar, direktor Lokalne turistične organizacije Bovec, ob novi naložbi dodaja: »Pustolovski park Bovec bo pomembna turistična pridobitev. Zagotavljal nam bo novo dodano vrednost, ker posebno pozornost namenja najmlajšim in s tem pomaga zapolnjevati še dokaj prazen prostor na področju bovške ponudbe, namenjene družinam. Ker je park tik ob spodnji postaji žičnice Kanin, bo pomembno prispeval k oživitvi tega območja in graditvi manjšega, zaokroženega centra turistične ponudbe in dogajanja na južnem vstopu v Bovec.«

Skupaj s pustolovskim parkom bo Bovec šport center odprl tudi kamp. Letos bo v njem moč prebivati le v šotorih, prihodnja leta pa naj bi zraslo naselje lesenih hišic. »Vsako leto naj bi zgradili dve do tri hiške. Projekt naj bi končali v petih letih. Za kamp smo namenili 2.500 kvadratnih metrov ob pustolovskem parku.«

Filip Hrovat načrtuje dograditev pustolovskega parka v dveh mesecih, ko naj bi opravili tudi tehnični prevzem nove pridobitve.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2017 2:36 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2833
Kraj: Ljubljana

Danes zanimiv članek v Delu o Kaninu. Piše, da je bila sezona tako dobra, da so lahko poravnali vse stroške in je občini ostalo 300.000 EUR, kolikor so namenili pokrivanju predvidenih izgub. To bodo verjetno vložili v nakup 3. ratraka. Obeta se tudi gradnja cevovoda do Italijanov, še prej pa dokončanje obnove sedežnice Graben, in zvišanje hitrosti kabinke.

Menda tudi skupaj z Italijani pripravljajo projekte za prenovo in širitve smučišča z evropskim denarjem. Piše tudi, da Italijani niso imeli posebnih interesov za evropska sredstva, saj jim je denarne potrebe pokrila dežela.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trops
PrispevekObjavljeno: Pet Dec 01, 2017 12:16 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Čet Okt 2015 7:52
Prispevkov: 195
Kraj: Dol pri Ljubljani

http://www.delo.si/mnenja/komentarji/kot-ponavadi.html

Kot ponavadi

»Kot ponavadi,« je zažarel eden izmed starih kaninskih legendarnih žičničarjev, ki je v času, ko imajo običajni smrtniki pozni zajtrk, že prispel na zasluženo malico v restavracijo kaninskega smučišča. Trije deciliterčki špricarja so bili na pultu, še preden je to fizično sploh mogoče natočiti. In, kakopak, tudi izpraznjeni z isto hitrostjo. Nasmešek je bil pristen.

»Rekli smo, da je burja, saj smo vso noč popivali v Lipi. Nihče ni mogel migniti zjutraj, in če je bila burja, je bilo smučišče zaprto in smo lahko šli pit naprej,« mi je nekoč pojasnil nekdanji sezonski delavec. To so si nekoč privoščili za 1. januar, ko je Bovec zgodovinsko pokal po šivih. Pa je šel zaslužek Kanina v zameno za zapitek peščice, ki je bila večno brez odgovornosti in nadzora.

Ne tako dolgo za tem se je uresničil scenarij, ki se je pisal tako čez prst kakšni dve desetletji. Študentski projekt še iz dobe socialističnih sil se je končal s treskom dveh gondol na tla. Brez posledic za ljudi, ki so z vso naklonjenostjo Kaninu ves ta čas gledali skozi prste.

To so bili drugi časi. Danes je smučišče videti povsem isto, le kakšno artroskopijo je dalo skozi in nase nekaj več ličila. Ampak veste kaj? Je drugače, odnos je drugačen, ljudje so drugačni! Ni bila kriva večna ljubezen do rujne kapljice legendarnih žičničarjev, ki niso znali več ali bolje, da se je zgodba tako klavrno končala leta 2013. Bila pa je posledica, zrcalo poslovnega amaterizma »na kredo«, ki so ga s finančnim dopingom na državni recept sponzorirale banke. Ki smo jih še včeraj sponzorirali mi.

Skoraj osem milijonov vredno državno in evropsko posredovanje v obnovo Kanina ima že po prvem letu pozitiven odziv. Čeprav bi bila naložba vsaj polovična ali še precej manjša ob takojšnjem ukrepanju. Ampak zaradi načina dela »ponavadi« in »burje« smo najprej soglasno rekli: »Prav jim je!« Potem pa smo bili skesano soglasni, da je Kanin nekaj več in da ga potrebujemo. Še posebno ker je združen s povsem sodobnim smučiščem na italijanski strani.

Z obnovo so izgovori postali nesprejemljivi. To vedo morda tudi na Bovškem, kjer so skoraj doumeli, da se izplača subvencionirati staro železje. Pogoj za oživitev zimske sezone, ki v Sloveniji ni tako dolga, je zdaj na mizi. V enem hudičevem letu lahko torej vidimo razliko, kaj pomenita vložek in nato res vestno delo. Recept je preprost na zunaj, vendarle pa na koncu nikakor ni vse na plečih tistih, ki morajo zdaj reči: »Dajte mi lahek mlačni korenčkov sok. Kot ponavadi.«

Toda omenjena razlika v pristopu in delu za Kanin ne bo dovolj. Ne smemo pozabiti, da je bilo z državno intervencijo kupljenih le kakšnih pet let, preden bodo že tako stare naprave znova preveliko breme, v katerega se ne izplača več vlagati. Pet let pa je za izpeljavo resnega projekta v celovito posodobitev smučišča od a do ž zastrašujoče kratka doba. In tako je naličeni Kanin spet v stiski. Kot ponavadi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 70, 71, 72 Stran 72 od 72

Kazalo po Smucisca.net forumu » Kanin » Rekonstrukcija smučišča 2015
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB