|
Mariborsko Pohorje - aktualne informacije |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
Avtor |
Sporočilo
|
miki |
Objavljeno: Sob Apr 01, 2006 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25 Prispevkov: 3690 Kraj: Maribor
|
Današnji dan bi lahko naslovil tudi 'slovo od doline'. Prvi šok že zjutraj, ko sem se obrnil proti Pohorju: od četrtka je na Stadionu neverjetno pobralo sneg, bil je uradno zaprt in tudi nesteptan (saj tudi skoraj ne bilo kaj teptati). OK, pač na gondolo in dalje na Areh. No, med vožnjo z Vzpenjačo sva si premislila - Poštela z dvema progama mi je še vedno ljubša kot Cojzarica:
Med osmo in deveto je bila prav prijetna proga mimo Luke, med deveto in deseto mariborski slalom, potem pa je bilo že povsod gnilo:
Moram pa pohvaliti ratrakiste: kar je bilo steptano, je bilo 'speglano kot miza', berz robov, grud, grebenov in drugih nemarnosti, ki jih predvsem spomladi pogosto najdemo na progah:
Stadion je bil sicer uradno zaprt, kar pa Mikija ne moti posebej. Komaj verjamem, da sem v četrtek tukaj še smučal na uradno odprti progi, desna polovica je bila dva dneva nazaj še lepo steptana in praktično brez kopnin:
Bilo je tako dobro, da sva pregovorila žičkota (ki je sicer nekaj jamral da Radvanje dela samo za povezavo) in Stadion še enkrat ponovila, preden sva se ob pol dvanajstih pred Areno prepustila soncu :
 _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Sob Apr 01, 2006 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

Pridružen/-a: Ned Okt 2005 13:34 Prispevkov: 3287
|
miki ti si tud bil? jaz sem si reskiral smuci za copko lahko pa povem tud da se strinjam s mikijem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Ned Apr 02, 2006 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Saj za takšne dneve kot je bil včeraj 'šparam' v kleti ta stare smučke . A veš da je mene tudi mikala Čopka, kolikor sem si jo lahko ogledal iz Vzpenjače je večji del bila še dobro prevozna, sploh v tistem S - zavoju so naredili dovolj snega. Edino v spodnji ravnini sta bili dve mesti, kjer bi moral pešačiti nekaj metrov - iz tega razloga sem si na koncu premislil (lenoba = gonilo napredka) ! _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Pon Apr 03, 2006 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2901 Kraj: Ljubljana
|
Sem se pogovarjal z enimi Mariborčani. Menda so videli, kako na Pohorju zrivajo sneg v gozd, da bi lahko prej ustavili naprave. Smučarjev je menda še čisto malo, pa še ti imajo v glavnem sezonske. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Pon Apr 03, 2006 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Da so na nekaterih mestih (npr. Sleme) konec marca tiščali sneg v gozd sem jaz tudi opazil, ampak mislim da tega niso delali z namenom da bi lahko prej zaključili. Letos je bilo kar dosti vetra, ki je na proge nanesel listje, iglice, vejice in drugo svinjarijo in ko je v drugi polovici marca prišla odjuga, je vse to ležalo na vrhu snega in prvič grdo zgledalo, drugič se je lepilo na smučke in tretjič temna barva še pospešuje taljenje snega. Zato so na nekaterih posebej 'črnih' mestih z ratrakom res odstranili tanko zgornjo plast najbolj umazanega snega in jo potisnili v gozd, verjetno po načelu: bolje 50 cm belega kot 70 cm črnega snega' . Na glavnih progah v dolino vsekakor ničesar niso tiščali v gozd, tam so s snegom res varčno gospodarili do konca.
Da pa po končani sezoni tiščiš sneg s prog v gozd, pa je običajna praksa na nekaterih avstrijskih smučiščih, da trava prej 'zadiha' in ozeleni. _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matic |
Objavljeno: Pon Apr 03, 2006 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Admin

Pridružen/-a: Pet Mar 2005 22:15 Prispevkov: 552
|
Na Cojzarici je na webcamu vidno snežnje, temperatura pa malo pod ničlo.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Pon Apr 03, 2006 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
nq bolfenku bo kmalu  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Tor Apr 04, 2006 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
miki je napisal/a: | Da so na nekaterih mestih (npr. Sleme) konec marca tiščali sneg v gozd sem jaz tudi opazil, ampak mislim da tega niso delali z namenom da bi lahko prej zaključili. Letos je bilo kar dosti vetra, ki je na proge nanesel listje, iglice, vejice in drugo svinjarijo in ko je v drugi polovici marca prišla odjuga, je vse to ležalo na vrhu snega in prvič grdo zgledalo, drugič se je lepilo na smučke in tretjič temna barva še pospešuje taljenje snega. Zato so na nekaterih posebej 'črnih' mestih z ratrakom res odstranili tanko zgornjo plast najbolj umazanega snega in jo potisnili v gozd, verjetno po načelu: bolje 50 cm belega kot 70 cm črnega snega' . Na glavnih progah v dolino vsekakor ničesar niso tiščali v gozd, tam so s snegom res varčno gospodarili do konca.
Da pa po končani sezoni tiščiš sneg s prog v gozd, pa je običajna praksa na nekaterih avstrijskih smučiščih, da trava prej 'zadiha' in ozeleni. |
Zanimiv pogled. Najbrž pravilen, saj če se Rataju ne bi več dalo goniti vlečnic, bi jih ustavil, tudi če bi bilo še 3 metre snega in 1000 smučarjev in ne bi trošil nafte za odrivanje snega. Najbrž gre poleg hitrejše ozelenitve (ta je najbrž povezana tudi z odškodnino lastnikom pašnikom, saj je meni v Italiji lastnik travnika v Val gardeni razlagal, da ima tam, kjer je smučišče, eno košnjo manj) tudi za manjšo erozijo ob taljenju snega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zelenec |
Objavljeno: Tor Apr 04, 2006 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Sep 2005 14:17 Prispevkov: 202
|
Citiram: | ta je najbrž povezana tudi z odškodnino lastnikom pašnikom, saj je meni v Italiji lastnik travnika v Val gardeni razlagal, da ima tam, kjer je smučišče, eno košnjo manj |
Verjetno to velja za Italijo, v SLO takega primera, ki bi bilo pozimi smučišče, poleti pa travnik, skoraj ni (izjema sta morda KG in Kobla) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko |
Objavljeno: Sre Apr 05, 2006 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

|
zelenec je napisal/a: | Citiram: | ta je najbrž povezana tudi z odškodnino lastnikom pašnikom, saj je meni v Italiji lastnik travnika v Val gardeni razlagal, da ima tam, kjer je smučišče, eno košnjo manj |
Verjetno to velja za Italijo, v SLO takega primera, ki bi bilo pozimi smučišče, poleti pa travnik, skoraj ni (izjema sta morda KG in Kobla) | V gavnem so tudi v Italiji pašniki, tako kot npr. na Rogli in Krvavcu. Na Seiser Almu pa tudi kosijo na 2000 metrih. Za travnik sem zapisal zato, ker je na pašniku težko ugotoviti, koliko manj trave so pojedle krave. Je pa očitno,da ko na sosednjem hribu že vse cveti, na smučišču komaj kopni sneg. Aja, na Starem vrhu tudi kosijo na nekaterih delih smučišča. Na najstrmejšem delu so včasih celo kosili praprot za steljo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andro_ |
Objavljeno: Sre Apr 05, 2006 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Tor Feb 2006 20:39 Prispevkov: 537
|
v temi čvek, kjer je bil objavljen pogovor s g. božičnikom je omenjena nova naprava v prihodnji sezoni pač na mar. pohorju ..... a kdo ve kakšna??? in namesto katere bo (ali kaka nova trasa .... _________________ Sezona 2016/17
Serre Chevalier 6x
Cerkno 2x
Stari vrh 1x
Rudno 1x
Bad Kleinkirchheim1x |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lenko |
Objavljeno: Pet Apr 07, 2006 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Pohorc

|
a je sploh sleme webcam kje?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miki |
Objavljeno: Pon Apr 10, 2006 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Moderator

|
Seveda še nisem odnehal, včeraj je bil na vrsti Areh. Tja se v glavnem podam samo v pred- in posezoni, ko je dolina zaprta. Saj Cojzarica je lepa, ampak čisto prekratka . Komaj čakam podaljšanja in sedežnice. No ja, nekaj fur po levi in nekaj po desni strani, za konec pa še malo Ruške, pa se tudi da preživeti tri ure.
Sneg je bil zjutraj proti pričakovanju zelo zelo trd, skoraj preveč. Ko je proti deseti malo spustil, je bil najboljši. K sreči Cojzarica spušča postopoma, najprej leva proga (gledano dol), nato desna. Najbolj dolgo pa ostane v senci Ruška.
Ljudi je bilo nepričakovano dosti, ob desetih smo čakali do 5 minut. Celo na Ruški so morali pognati obe vlečnici. Snega je predvsem na Cojzarici še zelo dosti, na Ruški malo manj, ampak do Velike noči bi morali zdržati.
 _________________ Sezona 2024/2025: 55 smučarskih dni = 7 x Kitzsteinhorn, 6 x Pohorje, Schladming, 5 x Meli, 3 x Obertauern, Tauplitzalm, 2 x Grosseck/Speiereck, Katschberg, 3 Kralji, Flachau, Riesneralm, Dachstein West, Kope, Golte, 1 x Fanningberg, Wurzeralm, Filzmoos, Rauris, Galsterberg, Zauchensee, Schmitten, Radstadt/Altenmarkt, Hochkönig. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jakec |
Objavljeno: Pet Apr 14, 2006 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Čet Nov 2005 19:48 Prispevkov: 115
|
kdaj mislijo delati zaceti (rušiti) poštelo ali ze aprila ?? _________________ 121 smucarskih dni 71 mb pohorje 30 dachstain in 20 vogel v planu se ledeniki poleti in se kaken krvavec8) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Leopold |
Objavljeno: Pet Apr 14, 2006 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 12:28 Prispevkov: 1216 Kraj: Mengeš
|
Glede na Slovensko prakso - enkrat septembra . _________________ Sezona 24/25: 5x Obertaurn, 4x Krvavec, 1x Vogel, Kranjska Gora, Pokljuka, Jezersko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|