Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Ostale države » Švedska in Norveška

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Švedska in Norveška « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
Brko
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 24, 2013 7:16 pm    Naslov sporočila: Švedska in Norveška Odgovori s citatom

Smuča s sulicami
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Tor Dec 2013 17:59
Prispevkov: 8


Na tem forumu še nisem zasledil nobene reportaže smučišč iz tega dela evrope, zato sem se odločil da jo napišem jaz. Letos sem dobil priložnos za študij na švedskem. Kot ljubitelj potovanj in smučanja sem se odločil prepotovati Švedsko in Norveško po dolgem in počez. K vsemu temu je jasno spadalo tudi smučanje zato sem obiskal kar nekaj smučišč.
Prvič letos sem na smuči stopil v norveškem letovišču Hemsedal med potovanjem iz Osla proti Bergnu. Tukaj smo v zimski pravljici na nadmorski višini pičlih 1040m smučali že 16.oktobra. Tukaj so sezono letos otvorili rekordno hitro.


[/url]


Nočna smukaje v skandinaviji nuja. Brez tega enostavno ne gre, vsaj do konca januarja ne.



Smučišča v severnih državah so razmeroma majhna. Največje je dobro znano smučišče Are, ki ga do sedaj še nisem uspel obiskati je pa to vsekakor v planu.


Naslednje smučišče, ki sem ga obiskal je bilo smučišče v znamenitem mestu voss na jugu Norveške. Tukaj je v dolini bila prava jesen medtem, ko sem na 1500m smučal v pravem snežnem metežu zato je tukaj nastala tudi samo ena slika.
Na smučišču so ob mojem obisku obratovale le tri naprave saj smo bili tam 19. oktobra.
http://postimg.org/image/k9k834wy1/

Spodaj pa še edino umetno narejeno smučišče dobesedno v centru Stockholma za katerega sploh nisem vedel, da obstaja saj smo prišli tja popolnoma nepripravljeni. Smjučišče stojina umetno narejenem hribu na katerem stojita dve vlečnici. Lahko si mislite da smučarija tukaj ni nevem kakšna je pa zato tukaj ponudba ob smučišču toliko bol bogata. Smučišče je financirano iz blagajne mesta Stockholm, njegov prvotni namen pa je druženje.





No 14. decembrapa smo se odpravili na naše najdaljše potovanje in sicer še 1700 kilometrov severneje do najbolj severnega mesta na Švedskem Kiruna in kasneje še severneje do Norveškega mesta Narvik.
Tukaj so bile razmere ZIMSKE. Konstantna temperatura okoli -17 stopinj glede snega pa jih tukaj ne rabi skrbeti. Ker se Kiruna nahaja globoko v polarnem krogu tukaj v tednu dni nismo videli neposredne sončne svetlobe. Celoten dan z 4 urami svetlobe izgleda kot nekakšen sončen zahod. Na moje veliko presenečenje je ponudba nočne smuke na teh severnih smučiščih prej izjema kot pravilo. Zaradi malega števila gostov vse jim to preprosto ne izplača. Tudi tukaj ne najdemo velikih smučišč. Še največje je bilo v Narviku vendar tam zaradi polarne noči z obratovanjem pričnejo šele po 15.januarju, ko je sonce spet na obzorju.
Največ kaj lahko iztržiš iz sonca v Narviku.


Na sliki je mestno smučišče v rudarskem mestu Kiruna. Smučišče je narejeno podobno kot v Stockholmu in sicer na odpadnem materialu iz enega največjih rudnikov železove rude v Evropi, ki se nahaja ob tem mestu.

Tukaj sicer nisem smučal smo si pa ogledali navečji Icehotel na svetu...

...in si privoščili vožnjo z motornimi sanmi in pasjo vprego po Švedski divjini.


To pa so posnetki iz smučišča v Švedskem nacionalnem parku Abisko.
Smučišče ima samo 1 napravo,ki pa ponuja neštete možnosti za freeride v decembru pa obratuje samo 3 ure na dan. Prvoten namen te naprave pa ni smučanje ampak predstavlja možen dostop do Skystation na vrhu, ki je razglašena kot najboljša točka za opazovanje Aurore Bolearis na severni polobli.

Izjemne možnosti za freeride.

Še severni sij, ki smo ga videli iz prej omenjene Skystation

Še pogled na Abisko


No tukaj pa še tipični primer ceste na severu. Tukaj se nad zimsko službo nihče ne pritožuje pa čeprav je na cesti vsaj 4centimetre debela plast ledu. Res pa je da so tukaj vsi avtomobili opremljeni z ˝spikesi˝ zato se tukaj na regionalnih cestah z lahkoto potuje z +110km/h na takšni podlagi. Oprijem je prav neverjeten.
Na sliki je najbolj severna glavna cesta na Švedskem, ki jo povezuje z Norveško.

Tudi tile avti niso na elektriko pač pa je zaradi izjemno nizkih temperatur potrebno ogrevanje motornega prostora in v primeru dizelskega motorja tudi rezervoarja.


Za na konec pa še Romme alpin ski center, ki se nahaja dve uri vožnje severno od Stockholma. To smučišče mi je edino dalo vtis pravega smučarskega centra. Odlične naprave, zadovoljivo število prog in pestra ponudba ob smučišču.






Moram priznati, da sem smučal že marsikje ampak izkušnja smučanja v Skandinaviji je resnično nekaj posebnega. Bolj se odpraviš proti severu manj je ljudi in počutiš se res samotno v divjini okoli sebe, kot da bi živel v nekakšni zimski pravljici.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jama
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 24, 2013 7:22 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Tor Feb 2005 20:51
Prispevkov: 80
Kraj: KK

Prečudovita reportaža.
Kapo dol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JakaB
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 24, 2013 8:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16
Prispevkov: 362


Super reportaža, hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
samokham
PrispevekObjavljeno: Sre Dec 25, 2013 1:36 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Ned Maj 2007 11:47
Prispevkov: 349


Uf, super.
_________________
www.khamikaze.net
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brko
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 15, 2014 7:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča s sulicami
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Tor Dec 2013 17:59
Prispevkov: 8


Kot sem obljubil reportaža iz verjetno vsem poznanega največega centra na Švedskem ?re(ARE), ki ja kot večina večjih centrov tukaj v Skandinaviji pod okriljem znamke Skistar.
Neboste verjeli ampak tudi tukaj 1800km severneje so vsi presenečeni nad visokimi temperaturami, zato smo se odločili, da je sedaj pravi čas, da obiščemo tudi ta nekoliko bolj hriboviti del Švedske, in prav smo imeli! Pričakala nas je prava zimska pravljica!
Tukaj je karta smučišča. Kompleks katerega najvišji vrh je visok vsega 1420m ponuja pestro izbiro tako progza začetnike kot prog za zelo dobre smučarje.

Naš prihod v ?re

Smučišče leži ob sistemu rek ter jezer kar ob lepem vremenu ponuja čudovite razglede.

Drug dan nas je pričakala meglica v dolini, ki se je kar hitro porazgubila.

Na tako praznih progah kot sem smučal tukaj nisem srečal že dolgo tako, da smo se nasmučali do onemoglosti, še vedno pa so se našli atomi energije za perfektno nočno smuko. Morem pohvaliti saj je razsvetljava tukaj res vrhunska. Nočna smuka pa ponuja okoli 15km smučarskih prog.




Za konec pa še večerni pogled iz apartmaja.

Če se boste kdaj potikali v temdelu evrope to smučišče resnično priporočam. Zelo prijaznji ljudje, moderne naprave in dobra ponudba ob smučišču. Cena pa...Švedska.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
yoichi
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 15, 2014 7:45 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Pon Maj 2012 22:38
Prispevkov: 87
Kraj: Ljubljana

Res noro, zgleda kot da se imeli celo smučišče zase! Me pa zanima ene par stvari: kako ste prišli do tja? Kakšne so malo bolj natančno cene smučarskih kart, nastanitev, za hrano raje sploh ne bom spraševal haha In pa še kako je kaj z mrazom oz. vetrom je bil to kaj večji problem kot v Alpah? hvala
_________________
Sezona 2012/13: 1x Višarje, 1x Krvavec, 2x Stari Vrh, 1x BKK, 1x Rogla, 6x Les Sybelles,1x Mb. Pohorje
13/14 1x Vogel 1x Grosseck-Speiereck 6x Les Sybelles 1x Krvavec
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brko
PrispevekObjavljeno: Sre Jan 15, 2014 7:59 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča s sulicami
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Tor Dec 2013 17:59
Prispevkov: 8


Tako kot si dejal, smučišče smo imeli praktično samo za sebe. Nevem ali je temu botroval datum takoj po novem letu ali je tukaj vedno tako kar pa resnično dvomim. Če boš pogledal moj prvi prispevek v tej temi boš ugotovili da smo od sredine septembra prepotovali praktično celotno Skandinavijo. Smučali smo 3 dni in za karto odšteli 1200 SEK kar nanese približno 130? za apartma smo odšteli približno enako vsoto po osebi. Zaračunajo praktično za vse kaj si lahko predstavljaš. To je stalna praksa tukaj v Skandinaviji. Vsa potovanja smo opravili z avtom. Od trenutka ko sem avgusta zapustil Slovenijo se jih je na števcu obrnilo krepko čez 12.000. Priznam pa, da niti eno potovanje ni bilo podobno. Vožnja po pokrajini, ki je izjemno atraktivna (vsaj za mene) je vedno bila zanimiva. Temperature ob našem obisku so bile okoli -5 čez celoten dan vendar je treba poudariti, da je tudi tukaj vreme za ta letni čas zelo toplo saj tukaj ni nič nenavadnega če temperature padejo tudi pod -25. Veter hja veter pa je tukaj problem. Smo imeli kar srečo glede tega vendar pa imam občutek, da tukaj dneva brez vetra na bregu ne boš dočakal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matic
PrispevekObjavljeno: Čet Jan 16, 2014 9:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Admin
Admin

Pridružen/-a: Pet Mar 2005 22:15
Prispevkov: 551


Brko hvala za super reportažo!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
alja_snow
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 18, 2014 11:31 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Čet Mar 2012 22:34
Prispevkov: 60
Kraj: Maribor

woooow Are mora biti čudovit ja . Se spomnim SP 2007 koliko težav so imeli z visokimi temperaturami.
_________________
2017-2018: 1x Sölden, 3x Rogla, 14x Mariborsko Pohorje, 1x Turracher Höhe


2016-2017: 1x Sölden, 1x Katschberg 1x Tauplitz, 22x Mariborsko Pohorje, 3x Rogla , 4x Helm- Rotwand, 1x Kronplatz, 1x Innichen, 1x Cortina d'Ampezzo, 1x Dorfgastein -Grossarl, 2x Bad Hofgastein - Bad Gastein

2015-2016: 1x Mölltal, 1x Sölden, 4x Rogla, 1x Weinebene, 18x Mariborsko Pohorje, 5x Sextner Dolomiten, 1x Alta Badia, 1x Cortina d' Ampezzo, 1x Kreischberg, 1x Schladming, 2x Hochkönig
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hrošč
PrispevekObjavljeno: Ned Jan 19, 2014 12:11 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sob Okt 2007 9:43
Prispevkov: 494


A si potem zamenjal običajne gume s spiki ali samo nisi vozil 110 na uro?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brko
PrispevekObjavljeno: Čet Jan 23, 2014 10:02 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča s sulicami
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Tor Dec 2013 17:59
Prispevkov: 8


Ne, mi smo vozili kar nekoliko pocasneje. Glede na to da so spikesi legalni samo v skandinaviji jih nismo nabavili. Sem pa poizkusil voziti avto ki je bil opremljen z spikesi in morare reci da je razlika vec kot ocitna. Are je res cudovit, ce bo kdaj priloznost se tja definitivno vrnem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Špik
PrispevekObjavljeno: Čet Jan 23, 2014 11:37 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Snemalec
Snemalec

Pridružen/-a: Pon Sep 2005 12:14
Prispevkov: 1017


alja_snow je napisal/a:
woooow Are mora biti čudovit ja . Se spomnim SP 2007 koliko težav so imeli z visokimi temperaturami.


Pre tri dni je bilo res plus in dež, potem pa se je v dobrem dnevu močno ohladilo, in je v avtomobilu zjutraj kazalo -34! Če dan pa se ni segrelo nad -25...

Drugače je pa Ares ostal v lepem spominu... navijam, da dobijo SP 2019 :-)
_________________
Sezona 2017/18 - 30x : 3x Sölden, Killington, 3x Lake Louise, Sunshine Village, 2x St. Moritz, Španov vrh, 4x Garmisch Partenkirchen, 3x Cortina d'Ampezzo, 2x Crans Montana, 2x Kvitfjell, 2x Åre, 2x KrG, 3x Vogel, Kanin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BlackMamba
PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2015 10:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča s sulicami
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Ned Jan 2013 17:06
Prispevkov: 7
Kraj: Celje

Malo pozno berem, vendar upam da boš uspel odgovoriti na vprašanja. Poleg Abiska, katera smučišča še imajo primerne proge za freeride? In pa koliko pride karta za sedežnico na Abisku?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Ostale države » Švedska in Norveška
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB