Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Obertilliach

Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 Obertilliach « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 01, 2011 2:18 pm    Naslov sporočila: Obertilliach Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Poročilo letošnje božično - novoletne turneje začenjam od zadaj naprej, saj je o ostalih smučiščih Age napisal že skoraj vse .

6. dan, 31. 12. 2010, sva se odpravila odkrivati še neznane terene Vzhodne Tirolske, v idilični Obertilliach (če pripelješ iz smeri Lienza, zaviješ levo z glavne ceste dober kilometer pred Sillianom, sledi nekaj serpentin in približno 15 km po debelo zasneženi gorski dolini). Smučišče je pravo vaško z dolgo dvosedežnico in 4 vlečnicami:


Dvosedežnica nostalgičnega tipa, malo zanega lienškega proizvajalca Wito, vendar z Doppelmayerjevimi sedeži. Na spodnji postaji lahko dobiš odejo ki jo potem zgoraj vrneš (!), no, včeraj pri temperaturah malo nad ničlo ni bilo potrebe:


Zgornja postaja dvosedežnice na 2070m, z desne vlečnica Bloas (B na panorami), za njo edina restavracija na smučišču:


Vlečnica Glamp (C na panorami) ima 4 - 5 prog in variant, lega je povsem južna, kar pomeni sonček od jutra do zadnje vožnje . Odličen utrjen naravni sneg, raj za karvanje:




Snega je v Obertilliachu trenutno ogromno, skupaj z Sillianom so očitno dobili bistveno več snega kot npr. Kals ali Heiligenblut:


Vlečnica Bloas s kratko ampak strmo črno progo, mešanica naravnega in nastreljanega snega. Za razliko od vsah ostalih prog ki imajo južno lego, je ta obrnjena proti vzhodu, sonček od jutra do malo čez poldneva:


Ob imenovani vlečnici stoji edina koča na smučišču, ki je krepko presegla najina pričakovanja: na takšnem vaškem smučišču sem pričakoval kakšno leseno kočo z nagačenimi svizci, starim kmečkim orodjem in drugo avstrijsko kvazirustikalno šaro, v resnici pa gre za lepo, novo, svetlo, sodobno samopostrežno restavracijo:


Smučišče ima dve progi v dolino, na katerih sva tudi največ smučala. Dorfabfahrt je simpatična srednjetežka proga, ki je v širokih serpentinah zvijugana po jugozahodnem pobočju pod sedežnico (samo za slikat je zoprna, vedno imaš sonce tam kjer ga ni treba ), popoldan so bili ovinki nekoliko ledeni:


V spodnjem delu je vzdolž proge speljana vlečnica Stubenlift. Zgleda zelo položno, ampak videz vara, razmerje dolžina / viš. razlika je primerljivo z Ruško na Pohorju:


Še nižje je začetniška vlečnica Himbergollift, enkrat sva morala preizkusiti tudi to :


Mimo cerkve proti sedežnici:




Pogled s sedežnice na Obertilliach:


Drugo prijetno presenečenje je bila druga proga v dolino, imenovana Ralsabfahrt, za letošnjo sezono razširjena, poravnana in zasnežena. In to kako: 12 Technoalpinov na stebru in dva mobilna, zraven pa kup žiraf. Lega: čisti jug, sneg je popoldan malo spuščal - zame ki obožujem spomladanske razmere sanjska smuka, po enem tednu smučanja po pršiču (in ledenih ploščah ) dobrodošla sprememba:






Manjša lepotna napaka te proge je precej dolga prečnica na koncu, podobne širine in strmine kot povezave na Pohorju - potiskati pa ni treba, niti včeraj ko je sneg bil precej počasen. Obertilliach in spodnja postaja sedežnice z druge strani:


Za konec: lepo, sončno, dobro porihtano in simpatično smučišče 'na koncu sveta'. Žičnice so takšne kot pač so, to sem vedel ko sem se odpravil tja. Vse ostalo - ambient, zasneževanje, preparacija, restavracija - pa daleč nad pričakovanji. Veseli me da so dobro zasedeni, zjutraj sva mislila da bova na progah sama, ampak po deseti uri (na takih vaških smučiščih so gostje pač bolj lagodni ) se je smučišče lepo napolnilo, na zgornji vlečnici smo občasno celo minuto počakali, tudi na sedežnici je bilo treba počakati dva ali tri sedeže. Še kdaj prideva!
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Age
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 01, 2011 8:02 pm    Naslov sporočila: Re: Obertilliach Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2007 11:51
Prispevkov: 695
Kraj: Ljubljana

@miki, to poročilo te loči od nas navadnih hobbitov, vedno si pripravljen narediti več, zato si naš forumski Great Guru, hehe. O tem smučišču sem slišal že veliko lepega od mojih smučarskih znancev, izbral si luštn becirk za konec turneje.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Age
PrispevekObjavljeno: Pon Mar 12, 2012 1:11 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2007 11:51
Prispevkov: 695
Kraj: Ljubljana

Danes sva preizkusila eno od smučišč na koroški karti, ki je vedno ostajalo nekje v senci. Kakšnih velikih pričakovanj nisva imela, posebno zaradi malo snega v teh koncih, napovedanih višjih temperatur in starih naprav. Pa sva bila prijetno presenečena. Smučišče je res majhno, ranga med Starim vrhom in Cerknem, je pa odlično zasneževano, sploh obe progi na sedežnici. Vreme je bilo bolj hladno, kot je bilo napovedano, predvsem zaradi vetra, tako da so bile proge v odličnem stanju celo dopoldne, edino na levi progi Ralsabfahrt v dolino in spodaj pri vlečnici Stubenlift je sneg ojužnil popoldne.

Bom pisal naprej kar skozi slikovni prispevek:
Najin becirk, priporočam, poceni, prenovljen, WIFI, sauna, zraven otroške vlečnice...


Sedežnica je nekaj posebnega, dolga, večino časa se voziš skozi gozd in to kar dolgo, zato lahko na uro narediš maksimalno 2 in 3/4 vožnje.


Ko se voziš skozi gozd je taka tišina, da cel čas poslušaš ptičke, kot v pravljici.


Najprej sva šla po levi progi Ralsabfahrt, širši, vendar obrnjeni na jug, kar je rezultiralo v slabši snežni strukturi, miki se že ne bi strinjal s tem




Po dveh furah sva jo raje mahnila po drugi progi Dorfabfahrt, kjer je bil sneg zimski, je pa zato proga bolj ozka in zavita. Torej ni za tiste, ki radi 'karvajo'.




Značilnost današnjega dne ni bila gneča na progah, ampak nasprotni promet v smeri proti vrhu. Gor se vali vse živo, od tistih smučarjev s psi, s krpljami in po rodelbahnu celo pravi pešaki. Mislim, da je bilo danes tukaj največ 50 smučarjev, ostalo pa turni smučarji, ki jih je bilo več. Žena je bila navdušena, cel dan je imela progo samo zase. Redko si koga srečal, včasih si prehitel kakšno družino z majhnimi otroki.

Prideš do vlečnice Stubenlift, kjer so domačini trenirali na progi in jo tudi celo zasedli, celo spustili so me na njo, sem še jaz malo potreniral, hehe.


Helikopter je pristal kar sredi proge pri cerkvici in jo celo zaprl. Razlog, reševalna akcija pri nekomu doma. V Sloveniji lahko samo sanjamo čem takem.

Glamplift, samo enkrat sem šel, ko sem se odločil, da grem spet so jo zaprli zaradi hudega vetra, in tako smo ostali brez slik, ragled je iz vrha fantastičen.


Idila


Koča pri vlečnici Bloaslift je res nova, lepa, z krasnim razgledom, samo hrana pa 'švoh' in ker je to edina koča zgoraj, sva razmišljala, da bova naslednjič jedla rajši v kakšni gostilni spodaj po smučanju.


Popoldanska iz 'mikijeve' proge, jugovina, ni pa bilo kupov, ker se skoraj nihče danes ni peljal tukaj, tako da je bila vožnja kar prijetna.


Enkrat sem zgoraj zašel na rodelbahn (levo od Ralsabfahrta), kjer sem srečal množico začudenih pešakov, dokler nisem jaz skoraj priletel v dva sankača,pa sem potem le ugotovil kje se vozim, hehe.

Pod črto lahko napišem, da je bil uspešen smučarski dan (pravzaprav vikend), mislim da sem vozil 14 krat v vasico, letelo je k pr'norcih, hehe. Sem se sigurno še vrneva, verjetno tako kot danes, v sklopu hitrega dvo ali trodnevnega vikenda. Najboljši čas je v Marcu ali pa zadnje tri vikende v Januarju, ko je tukaj res prazno, kot recimo danes. Predvsem me je danes navdušila idiličnost kraja, tišina narave in lagodnost. Bo treba odkrit še kakšno skrito vaško smučišče.

Lep pozdrav

p.s.: miki hvala, ker si nas seznanil s tem lepim idiličnim smučiščem.


Nazadnje urejal/a Age Sob Dec 27, 2014 10:35 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Mar 06, 2013 11:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Tretji dan vzhodnotirolske ture, v soboto, 2. 3., sva sicer načrtovala smučanje 'doma' v Sillianu. Ampak ob pogledu na množice smučarjev, ki so se že deset minut pred deveto valile proti spodnji postaji kabinke, in precej polna parkirišča na obeh straneh ceste, sva v en glas rekla: Obertilliach ! Tako sva malo čez deveto parkirala pri spodnji postaji dvosedežnice na tem 'vaškem' smučišču, mislim da je najin avto bil deseti.

O vremenu ni kaj dosti za povedati: 'šajba' cel dan, zjutraj malo pod, čez dan malo nad ničlo. O snegu več ob fotkah, za začetek pa tihožitje s staro sedežnico in sodobno žirafo:


Tu o kaki gneči ni govora:




Na Ralsabfahrt sva se podala prezgodaj, proga s povsem južno lego je očitno prejšnji dan že spuščala, zjutraj pa je bila precej trda in nekoliko grudasta, nato pa iz vožnje v vožnjo boljša - od pol enajstih do enih fenomenalna. Prazna pa ves čas:


Vedno znova se moram čuditi, kako sodobno zasneževanje imajo na tem smučišču, čeprav so žičnice precej predpotopne. Druga avstrijska smučišča primerljive velikosti (dvosedežnica + 4 vlečnice) po navadi zasnežujejo z nekaj mobilnimi Sufagi častitljive starosti, ki jih vlačijo po progi gor in dol kot mačka mlade (ali naj napišem kot Pohorci svoje Lenkote ?), v Obertilliachu pa sami sodobni TA-ji na stebrih ... skoraj bi pomislil da si na Kronplatzu:




Prečnica na koncu Ralsabfahrt, z rahlo poledenelim snegom sploh ni bila moteča. Idiličen pogled na Obertilliach:


Dorfabfahrt, desna od obeh prog v dolino, tukaj je sneg ves dan ostal zimski (pršič na trdi, ampak ne ledeni podlagi). Tu sva smučala zjutraj, preden je Ralsabfahrt začel spuščati, in proti koncu dneva, ko je bil že premehek:




Za spremembo za dve ali tri fure na Glamplift s štirimi progami, vse so precej položne, ampak se da lepo divjat :




Sanje o širitvi :


Kratka, strma proga ob vlečnici Bloaslift (191 višincev na 520m dolžine, podobni naklon imajo recimo krogci v Podkorenu), po novem tudi opremljena s fiksnimi technoalpini na stebrih. Sneg pa za prste polizat, vse je prijelo, kupi pa se niso delali:




Začetek Dorfabfahrt:


Edina prehranjevalnica, ni ravno neki presežnik, da pa bi bila posebej slaba pa se mi tudi ni zdelo (Age, kaj se je tebi tako zamerila?):


Ralsabfahrt ob pol enih, 'moj' putrček (in nič zvožen):


Ena popoldanska:


Proti koncu dneva je tudi ob Stubenliftu rahlo spuščalo:


Zadnja fura malo čez štiri.


Za konec: lepo malo 'vaško' smučišče, enkrat na dve leti je ravno prava frekvenca obiskov. Ni slišati da bi imeli finančne težave (za razliko od premnogih smučišč podobne velikosti), leto ali dve nazaj so sanjali celo o Kombibahn. Ne zaradi kapacitete (dvosedežnica ni prav nič preobremenjena), bolj zaradi udobja. Na dvosedežnici se vozi precej sankačev, pešcev, začetnikov ki smučajo samo zgoraj in se s sedežnico vozijo v dolino - za vse omenjene bi kabine bile mnogo primernejše. Bomo videli ...
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Age
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 07, 2013 10:01 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2007 11:51
Prispevkov: 695
Kraj: Ljubljana

miki je napisal/a:

Edina prehranjevalnica, ni ravno neki presežnik, da pa bi bila posebej slaba pa se mi tudi ni zdelo (Age, kaj se je tebi tako zamerila?):


Saj se mi ni zamerila, super mi je bilo 'martinčkanje' na terasi, hrana pa je bila slabo pripravljena (kot pri nas v menzah), pa mi je prišlo na misel, da bi jedla po koncu smučanja v domači gostilni v Ralsu.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomi
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 07, 2013 9:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pet Mar 2006 22:18
Prispevkov: 1310
Kraj: Jesenice

Tale Obertilliach moram pa res probat! Sem že nanj pomislil za nedeljo, pa se mi je zdelo, da bo pretoplo. Ampak še letos bom gotovo tam, samo sezona bo druga . Miki, a je kaj prostora za moj premični domek?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sob Dec 27, 2014 10:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Poročanje s tradicionalne novoletne vzhodnotirolske turneje tokrat začenjam z Obertilliachom. Zjutraj sva kar nekaj časa 'mečkala' in premlevala kam naj greva smučat. Mrzlo je, sonca si ob današnji vremenski napovedi nisva smela obetati, nekatera smučišča z gondolami ki jih v podobnem vremenu rada obiščeva pa še nimajo odprtih prog v dolino (npr. Sillian). Pa sva se odločila za malo smučišče z novo kabinsko žičnico, ki ima celo v tej nemogoči zimi odprti obe (!) progi v dolino.

Nova lepotica in stanje na parkirišču ob pol desetih (!):


Zaradi mraza smo večinoma smučali v dolino, izmenično po malo bolj ovinkasti Dorfabfahrt (dobro zasnežena, na nekaterih ovinkih nekoliko grudasta):






Še enkrat žičnica, zaradi katere sva se danes sploh odločila za Obertilliach (s staro počasno dvosedežnico naju danes tu zagotovo ne bi videli):


Tu in tam sva zavila za nekaj voženj na Bloaslift, tudi ta proga odlično zasnežena, vlečnica pa dovolj kratka da ni bilo preveč mrzlo. Pa še privatno smučišče:


Tu je bilo že kar polno:




Zgoraj na 2200 m je sicer belo, ampak tudi tu je naravnega snega zelo malo, kar kažejo travne bilke levo od trase:


Na najvišjo vlečnico Glamplift sva šla samo enkrat; tukaj ni zasneževanja, le (pre)tanka naravna snežna odeja in dosti trave. Kamenja niti ni dosti, na edini furi po najpoložnejši progi nisem ničesar povozil. Vseeno mi tako dričanje ni nek užitek, pa še vidljivost se je začela kvariti:




Edina prehranjevalnica na smučišču, danes med 13. in 14. nabito polna (polovica gostov so bili sankači in pešci):


Poslastica dneva pa je bila druga proga v dolino Ralsabfahrt, ki sem jo hvalil že v prejšnjih poročilih: prav po dolomitsko zasežena (brez kamna, sneg sicer kompakten, a razen redkih mest ne leden), predvsem pa prazna. Fotke so nastale čez cel dan, med 10. in 15. uro:




Kupčki od pretekle noči:


Nov pogled na Obertilliach:


Edino malenkost ožje mesto, ampak ob takšni 'gneči' ni panike:




Na koncu se proga zoži v položno 'cesto' podobno pohorskim povezavam, če je sneg kolikor toliko trd gre brez potiskanja. Edini prvih 100 m te potke si zasluži manjšo kritiko, ker je bilo kar nekaj šodra. Ogled smuči sicer ni razkril kake hujše škode, vseeno pa upam da bodo ponoči tja nastavili top. Dalje pa je odlično zasneženo:


Za konec: glede na vreme je bil Obertilliach dobra odločitev in prav soliden smučarski dan v dobri družbi . Medtem ko ima Sillian na progi v dolino samo nekaj žalostnih kupčkov, ima samo malenkost višji Obertilliach odprti dve dobri progi v dolino. Če izvzamemo nezasnežene proge ob zgornji vlečnici, sem kamnov in kamenčkov čez cel dan videl manj včeraj kot na Osojščici samo ob edini progi na Gipfelbahn !
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Age
PrispevekObjavljeno: Sob Dec 27, 2014 10:24 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2007 11:51
Prispevkov: 695
Kraj: Ljubljana

Glede na to, da je že miki opisal današnjo smuko, le ena ob zadnjem spustu v dolino.


Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2014 11:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Še nekaj fotk od danes, do 14. ure nas je razvajal sonček:


Zoom na Kronplatz:


Zgornja postaja:


Ralsabfahrt, še vedno zelo dobra, samo v srednjem delu kjer so razgrnili tiste lepe kupčke od sobote je bila precej grudasta:






Zato pa so na debelo zasnežili 'cesto' na koncu proge:




Dorfabfahrt pa je bila boljša kot 2 dni nazaj, z dosti kvalitetnega novega snega in le malo grudami:




Malo me je razočaralo da črna proga ob vlečnici Bloas ni bila sveže steptana. Čeprav je le malo vožena (verjamem da tam v enem dnevu smuča manj folka kot na kateri od prog na Mokrinah do 11. ure), se to ne dela! Za karvanje v takem stanju žal ni bila primerna, na kratko vijugat pa se je vseeno dalo, in to prav spodobno:


Za konec še enkrat nova gondola. Zgleda da nisva edina ki naju pritegnejo novosti, med 10. in 15. uro je bilo vedno treba čakati med 2 in 5 minut. Ni dosti v primerjavi s tem kaj se v teh dnevih dogaja na bolj znanih smučiščih, ampak ogromno v primerjavi s tem kako je bilo v Obertilliachu do lani. Sicer pa je tako tudi prav, tisti ki imajo pogum da investirajo, naj imajo nekaj od tega!

_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
medo
PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 7:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Sre Okt 2007 0:06
Prispevkov: 144


V kolikor je napovedan močan veter se smučišče ne tepta ker je potem več škode kot koristi. Jaz sem samo enkrat poslušal šefa in poteptal, zjutraj sem bil pa brez snega na progi. Če pogledaš zgornjo fotko je proga zelo spihana. In v taki zimi je vsak cm snega zelooooo dragocen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
miki
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2016 9:44 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Z današnjim dnevom se je očitno zaključilo več kot teden dni trajajoče obdobje s sončnim vremenom , že zjutraj so nebo prekrili srednje debeli oblaki skozi katere je bilo le občasno slutiti obris sonca. Idealno torej za difuzno svetlobo, ki je niti slučajno ne maram - sploh pa ne na smučiščih nad gozdno mejo. Najboljšo vidljivost sva pričakovala v Obertilliachu, kjer proge potekajo še najbolj po gozdu.

Tudi v Obertilliachu je izven prog vse kopno:


Odprti sta obe začetniški vlečnici v dolini in kabinska žičnica z obema progama v dolino, direktna Ralsabfahrt:






... in zvijugana Dorfabfahrt:






Stanje prog ni bilo ravno nek presežnik: sploh Ralsabfahrt je bil mešanica ledenih plošč in trdih grud, z izjemo treh ali štirih mest kjer so ponoči 'streljali', edino tam se je dalo narediti nekaj lepih zavojev v 'powdru'. Dorfabfahrt je bil dopoldan soliden, popoldan pa tudi zdrsan do ledenih plošč. Od sopotnikov na gondoli sva zvedela, da je prejšnje dneve Ralsabfahrt konkretno 'spuščal', danes pa je pri temperaturah pod ničlo in brez sonca bil pač v temu primernem 'betonskem' stanju. Trenutno na se na Webcamu vidi da po progi spet dela lepo število topov, pričakujem da bo stanje vsak dan boljše.

Bloaslift na žalost še ni odprt, proga bi po moje že bila gotova, traso strme vlečnice pa so šele začeli zasneževat. Ko bodo finančno prišli k sebi, bi tu 'sedla' ena fiksna štirisedežnica, pomoje bi v tem primeru danes tu že smučali:






Tako pa zgleda nezasnežena vlečnica Glamp s pripadajočimi progami:


Age, izključno zate so na smučišču, natančneje na spodnji postaji vlečnice Himbergollift v dolini, postavili še eno prehranjevalnico (vem da s Conny Alm pri zgornji postaji kabinke nista prijatelja):


OK, trenutno je od roba proge do koče treba pešačiti enih 15 metrov , drugače pa lušna koča s ponudbo ki nekoliko presega klasični repertoar tirolskih samopostrežnih prehranjevalnic:




V skromnih razmerah sva po 4 urah imela dovolj, upam na lepše vreme (kar zame pomeni ali sonček ali sneženje, samo ne takšne oblačne žalosti brez padavin kot smo jo imeli danes ) za jutrišnji zaključek turneje.
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Age
PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2016 10:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2007 11:51
Prispevkov: 695
Kraj: Ljubljana

@miki, hehe, jaz sem že prvo vožnjo na Dorfabfhartu, ne po moji volji, moral na spodnjo vlečnico, pa nove koče nisem videl, zato pa imamo tebe, veliko njuškalo. Jaz sem imel občutek na snegu, kot da sploh niso ratrakirali, tako stopničasto, valovito, luknjasto in trdo je bilo zjutraj. Sva pa zato prišla v sneženje domov v Ljubljano Zjutraj je bilo prazno, kot marca, potem so se pa nekje po pol enajsti le nabrali smučarji. Sva tudi midva hitro nehala, me je kar utrudlo tole poskakovanje po valovih in stopnicah in drsanje po ploščah.



Evo na vlečnici, moja še zdaj ne zna zaviti proti cerkvi.





Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JakaB
PrispevekObjavljeno: Ned Feb 07, 2016 2:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16
Prispevkov: 362


Včeraj je bil res lep dan na Obertilliachu. Z zgornje Gorenjske sem prek Korenskega sedla in Kötschacha potreboval 2 uri in 20 minut, na parkirišču sem bil malo pred pol deseto, parkiral sem 10 metrov od spodnje postaje in proge.

Proge so bile res dobre, zjutraj kompaktne, a ne pretrde, potem proti poldnevu pa že prijetno spuščene, ampak ne razrite, ker je bilo ljudi le za vzorec. Najvišja vlečnica žal ni obratovala, ker je vrh precej spihan. Druga vlečnica na vrhu smučišča je strma in kratka, torej zelo po mojem okusu, pripravljena je bila pa tudi zelo korektno. Obe progi v dolino sta mi zelo všeč - Ralsabfahrt ima super lego, tista zadnja ravninska prečka je pa tudi genialno narejena, da se pri tako majhni izgubi višine v bistvu niti enkrat ni treba dodatno pognat. Dorfabfahrt ima sicer tisto malce tečno ožino, ampak sta zgornji in spodnji del tako dobra, da jo odtehtata.

Sama vas je pa tudi prelepa. V glavnem, smučišče po mojem okusu, verjetno bo sedaj vsako zimo vsaj enkrat deležno obiska z moje strani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2016 8:21 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Letos žal dokaj kratko decembrsko vzhodnotirolsko turnejo sva začela na 'najinem' vaškem smučišču v Obertilliachu:


Zelo na kratko: odlična odločitev. Cel dan sonce, žičnce so normalno obratovale (marsikje, tudi na sosednjem Thurntalerju, je včeraj močno nagajal veter), vrste minimalne, samo na gondoli smo občasno počakali 2 kabini. Zgoraj na Bloasliftu odličen zimski sneg:


Na Ralsabfahrt zjutraj trdo in nekoliko grudasto, med 11. in 13. pa odličen spomladanski putrček:


Dorfabfahrt pa nekaj vmes, v senci prijeten suh sneg, spodaj na ravnini ob vlečnicah pa je popoldan tudi za odtenek spustilo:




Vaška idila ... :


Ob treh je boljša polovica imela dovolj, jaz pa ne, zato sem naredil še nekaj fur na spodnji polovici (zgornja še ni zasnežena) Dorflifta v Kartitschu:




Več fotk pa danes na AF: http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=56663
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Age
PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2016 10:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Nov 2007 11:51
Prispevkov: 695
Kraj: Ljubljana

Sedemdnevno smučarijo sva danes zaključila v tej idilični vasici, malo ven iz kompasa turbo industrijskega smučanja. Še vedno je večina smučarjev tukaj tistih, ki so tukaj nastanjeni, pride pa veliko turistov brez smuči, ki v glavnem obiščejo restavracijo na zgornji postaji gondole, kjer je terasa s čudovitim razgledom. V glavnem se smučarji ob tem visoko sezonskem času naberejo ob pol enajstih za kake pol urce, potem pa še po 14 uri, ko je gredo vse proge v senco. Fino kar prazno smučišče, tudi v visoki sezoni (s tomijem sva danes kar nekajkrat edina smučala na progi). Se pa hitro naveličaš obeh prog ob gondoli. Zaradi hitre gondole, relativno velike višinske razlike in malo vrst se tukaj zlahka nabereje višinci. Lep sončen in relativno topel dan, sneg zgoraj bolj zimski, nižje pa precej zrnat, celo nekaj plošč se je našlo, ki pa so popustile ob soncu. Danes končno po treh dneh ni bilo ledeno. Sem se že naveličal brušenja robnikov. En dan je bilo v Sillianu tako ledeno, da sem brusil smuči s pilo še med opoldansko malico. Ledene plošče so se pojavljale na novo ob vsaki vožnji, kot ledene rože na oknu, vedno več jih je bilo, dokler niso bilo večina prog ledenih, prav hecno. Malo manj hecno je bilo to, ko naju je s tomijem moja žena 'poučevala' kako 'pravi moški' smučajo na ledu na robnikih, Iz heca je nastala manjša poškodba kolenskih vezi, lahko bi bilo pa tudi drugače.
Še malo off zgodba. Danes je na srečo bilo zelo malo 'turnih' smučarjev, ki vsaj meni postajajo vse večja nadlega na progah, kjer se v trojnih vrstah vzpenjajo navzgor. Sej razumem, da ni naravnega snega, samo tak promet navzgor in seveda navzdol, kot je bil te dni v Sillianu ob ledenih in ožjih progah, postaja počasi nevaren.
Pod črto sva imela lep smučarski teden, posebno prve tri dni, ko še niso prišle novoletne smučarske horde.
p.s.@miki sem poslušal tvoj nasvet glede spodnje krmilnice in sem obedoval kar v zgornji

Še nekaj slikovnega gradiva, na slikah v glavnem ni nobenih smučarjev, občasno si pa vseeno naletel na večjo skupino.









Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Pojdi na stran 1, 2  Naslednja Stran 1 od 2

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Obertilliach
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB