Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Valle d' Aosta

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Valle d' Aosta « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2008 2:08 am    Naslov sporočila: Valle d' Aosta Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2833
Kraj: Ljubljana

Nekako sem prišel na idejo, da bi šel med zimskimi počitnicami v Aosto. Zaenkrat imam 3 ideje. Najbolj očitna je Breul-Cervinia s Zermattom v Švici. Cervinia je sicer kakšno uro bližje, Švicarji pa prodajajo otroške karte s popustom, pa še boljše ishodišče je.
Druga možnost je Courmayeur, sicer malo manjše a zanimivo smučišče. Glavna prednost če sem prav razumel, da lahko tedensko karta 2 dni koristim drugje v Aosti (Cervinia) in po 1 dan v Chamonixu in Grande Massifu v Franciji. Kar zanimivo. Me pa zanima, kako potem prideš do Chamonixa ali Grand Massifa.
Tretja možnost je meni doslej neznano smučišče La Thuile / La Rosiere. Srednje veliko smučišče, 150 km prog, polovica na francoski strani, s karto pa grem lahko 2x v Cervinio (ali Monteroso).
Ali kdo pozna našteta smučišča. Kaj bi mi svetovali? Iščem tudi nasvet za prenočišče. Kakšne apartmaje za družino ali hišo za več družin.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baltic
PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 10:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Pon Sep 2005 13:00
Prispevkov: 641
Kraj: Kranj

Do Chamonixa prideš edino čez tunel Mont Blanc in niti ni tako daleč, je pa dost drago pa še čakat moreš (ko smo se mi čez pelal so sam enosmerno puščal)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Špik
PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2008 5:51 am    Naslov sporočila: Re: Valle d' Aosta Odgovori s citatom

Snemalec
Snemalec

Pridružen/-a: Pon Sep 2005 12:14
Prispevkov: 1018


marko je napisal/a:
Najbolj očitna je Breul-Cervinia s Zermattom v Švici. Cervinia je sicer kakšno uro bližje, Švicarji pa prodajajo otroške karte s popustom, pa še boljše ishodišče je.


Najbrž so Švicarji malo dražji, vendar pa če gre denarno skozi, bi se jaz vsekakor odločil za Zermatt. Bil 2 leti zaporedoma, letos grem tudi...
_________________
Sezona 2017/18 - 30x : 3x Sölden, Killington, 3x Lake Louise, Sunshine Village, 2x St. Moritz, Španov vrh, 4x Garmisch Partenkirchen, 3x Cortina d'Ampezzo, 2x Crans Montana, 2x Kvitfjell, 2x Åre, 2x KrG, 3x Vogel, Kanin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 11:03 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Kratko porocilo z zimskega dopusta (danes sem v hotelu koncno uspel priti do interneta): stanujeva v mestu Aosta, kupila sva 6-dnevno karto za Valle d' Aosta in se vsak dan voziva na eno od smucisc v dolini. V nedeljo je bil na vrsti Courmayeur, v ponedeljek 'Monterosa Ski' od Champoluca do Alagne, v torek La Thuile do La Rosiera (slednji je v Franciji, velja pa ista karta), v sredo Pila, danes Valtounenche in Cervinia (brez Zermatta, doplacilo je svinjsko drago ).

Kratki vtisi:
- Courmayeur: me je malo razocaral, nic posebnega, pol zicnic je na enem pobocju in pol na drugem, na edino zanimivo progo pelje prastara nihalka (20 oseb ali nekaj takega) z ustrezno vrsto. Parkirnina 8 (osem !!!) ojrov . Je pa lep pogled na Mt. Blanc.

- Monterosa Ski: naceloma enkratno smucisce cez 3 doline, imas ves dan kaj za pocet, razmeroma prazno, dobre zicnice. Parkiranje brezplacno. Precej neudobno, nekatere proge v dolino se koncajo 200 - 300 metrov od spodnjih postaj, pol pa nosis smucke cez pol vasi do zicnice ...

- La Thuile - La Rosiere: zelo dobro smucisce, italijanska stran porihtana 'v nulo' (odklopne sedeznice, proge kot tepih), francoska pac po francosko: nekaj sodobnih sedeznic in nekaj pominih vlecnic na krogce, steptana nekako polovica prog. Nemogoce v enem dnevu prevoziti vse proge. Nobene parkirnine, nobene hoje - vse proge se koncajo ob spodnji postaji zicnic!

- Pila: to malo smucisce nad mestom Aosta je bilo presenecenje tedna. Naceloma je bilo misljeno kot dan za pocitek, ampak nama je lepo zapolnilo ves dan, izbira nad pricakovanji. Kljub nekoliko manjsi nadm. visini odlicen sneg, vse proge so severne, med njimi nekaj zelo strmih crnih. Zanimiva je 5 km dolga kabinka iz mesta na smucisce z 2 vmesnima postajama (proga je le v zgornji tretjini, podobno kot na Kaninu), sp. postaja je skoraj v centru mesta, zraven nakupovalnega centra (kot da bi v MB lezala zraven Europarka ).

- Cervinia: me je tudi nekoliko razocarala, ime presega ponudbo. Ocitno sem od leta 1996, ko sem bil nazadnje tam, postal precej razvajen. Dosti zelo poloznih prog, ponesrecen zicniski sistem. Valtounenche mi je bil skoraj bolj vsec. Morda mi je vtis malo pokvaril mraz + mocan veter v zgornjem delu smucisca. Je pa zamimivo smucat z 3480 m na 1500 m: zgoraj mraz, vihar, prsic + ledene plosce, spodaj pomlad in temu primeren sneg.

Vreme je ves teden kicasto, brez oblacka, do vceraj kar toplo, danes pa je bolj vetrovno in hladneje, sploh v visinah je prav mraz. Hude temperaturne razlike: vceraj je bilo na sp. postaji v Aosti +21 (!), danes na zg. postaji v Cervinji -12. Gnece je nekaj bilo le v nedeljo, sicer pa nic.

Fotke pa, ko bova doma!
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 6:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2833
Kraj: Ljubljana

Super! Moja ideja iz začetka teme je sicer ostala v rezervi za drugo leto. Očitno sem po slikah in načrtih kar prav ocenil, da je La Thulie zelo zanimivo smučišče, sploh če ga kombiniraš z ostalimi bližnjimi. Tudi za ostala smučišča si potrdil moja pričakovanja. Tudi ena moja znanka je v Aosti pohvalila predvsem Pilo in Monteroso. Pilo menda odlikuje predvsem ogromno prog ob vsaki napravi, tako da se na smučišču počutiš, kot bi se izgubil. Komaj čakam na tvoje slike, ki bodo gotovo spet zanimive.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
udi
PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2011 2:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Čet Sep 2011 11:49
Prispevkov: 107


Mene pa zanima, če ima kdo kakšne konkretne izkušnje s tedensko karto za Mont Blanc Unlimited ?
http://www.courmayeur-montblanc.com/it/Skipass/Giornalieri_e_Plurigiornalieri/

Če prav štekam, bi mi morala veljati za celoten sistem Chamonixa, Cormayeur itaq in pa za 4Valles v Verbierju. In glih pri Verbierju ne štekam čist, ali je pogoj vsaj 6-dnevna karta al kakšna druga fora ?
Kakor razumem, pridem iz Courmayeurja v Chamonix lahko tudi s gondolo, medtem ko v Verbier le po cesti čez St.Bernard verjetno.

Ker mam kamper, me to niti ne boli tako zelo in bi se recimo za 3 dni komplet preselil v Nendaz.

Glavna fora mi je pa itaq v tem, da v Italiji poberem džabe karto za dva 8-letnika in z njo veselo smučam po Švici. Lani je to v primeru Cervinie in Zermatta funkcioniralo v nulo, mogoče pa deluje tudi v primeru Verbiera.

Tole retorično sem zdej sam rešu, torej v primeru 6-dnevne karte vse velja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Apr 03, 2019 9:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Po 10 letih sem končno uspel najti fotke z dopusta 2009. Ne, saj se hecam, pretekli teden (natančneje, od srede 21. 3. do torka, 27. 3.) sva ponovno preživela v dolini Aosta in seveda predvsem na tamkajšnjih smučiščih. Za razliko od dopusta pred 10 leti, ko sva spala v kraju Aosta in se od tam vozila po dolini, sva tokrat spala najprej 4 dneve v kraju Morgex, ki je dobro izhodišče za Courmayeur (10 km) in La Thuile (15 km), nato pa sva se prestavila v Antagnod nad Champolucom, samo 5 km od smučišč v Moterosa Ski.

Podrobno poročilo sem dal na AF: https://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=61539, tukaj samo povzetek. Sonce naju je spremljalo ves teden, kakor tudi nadležen prehlad ki sva ga prinesla od doma . Temperature in z njimi tudi snežne razmere so bile precej spremenljive, prvi in zadnji dan je pihal mrzel severnik, zato je sneg ostal bolj ali manj cel dan zimski, razen morda na kakšnih posebej nizkih in osončenih progah. En dan je bil bolj kot ne prehoden, trije vmes pa celo meni povsem pretopli, s čofto tudi na 2500 m - seveda se je ponovno izkazalo da je orientacija in strmina proge mnogo pomembnejša od višine.

Prvi in tretji dan sva preživela v čezmejnem smučišču La Thuile (I) - La Rosiere (F), kjer lahko smučaš z navadno karto Aosta Valley (za razliko od Zermatta, za katerega moraš kupiti dražjo karto 'International'). Smučišče je veliko, razgibano, v najinem tempu bi potreboval vsaj 3 dni da bi presmučal res vsako progo in najlepše morda dvakrat. Italijanska stran ima severne do zahodne proge in je za pomladanske razmere primernejša od francoske, kjer so bolj ali manj vse proge obrnjene na jug .

Plan prog: https://www.bergfex.it/thuile-rosiere-aostatal/panorama/

La Thuile z obema žičnicama ki peljeta iz naselja na hrib, dvožična kabinka s stoječimi kabinami in odklopna štirisedežnica. Razvajene riti bi se pritožile, vsaj dve štirisedežnici nimata niti kuple niti gretja niti oblazinjenih sedežev, ampak navadna trda plastična rešetkasta sedala in naslonjala:


Pobočje Chaz Dura, dodobra prepredeno z žičnicami različnih strosti (odklopna štirisedežnica, dve starejši trisedežnici, vlečnica):


Argillien Express s položnimi in perfektno steptanimi progami za karvanje:


Fiksna štirisedežnica Belvedere s severno progo, ta ni spustila niti ko je bilo najbolj toplo:


Ogromno snega na progi k sedežnici Fourclaz Express (seveda gre za zamet, snega sicer ni primanjkovalo, ampak toliko kot zgleda na sliki pa ga tudi ni bilo):


Piccolo San Bernardo Express, ena od samo dveh sedežnic na smučišču ki premore kupolo ... saj ne da bi jo marca pri sončnem vremenu potrebovali:


Francoska stran z lepim pogledom na Les Arcs, ob prvem obisku perfekten spomladanski sneg, zgoraj trd, na nižjih progah za odtenek ojužen:


Pred 10 leti je francoska stran pri žičnicah še zaostajala za italijansko, v tem času pa so francozi zgradili kar 4 šestsedežnice (Italijani pa nič), vse seveda odklopne in po francoski navadi brez kupol. Dve od teh sta nadomestni, dve (Moulins in Valaisan) pa odpirata povsem nove in zelo atraktivne terene do višine 2800 m in sta bili po dveletni gradnji odprti decembra 2018:






Najnižji del smučišča predstavlja fiksna (pri 2 km dolžine!) štirisedežnica Ecudets s spodnjo postajo na 1190 m. Razen ene (1) žirafe pri spodnji postaji je tu samo naravni sneg, ki je bil še v drugi polovici marca v povsem solidnem stanju:


Kot se za francosko smučišče spodobi, se še najde nekaj Pominih vlečnic na krogce, čeprav so vse bolj redke:

_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Sre Apr 03, 2019 9:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Med obema dnevoma v la Thuilu sva en dan smučala v Courmayeur - ju, o tem smučišču pred 10 leti nisem odnesel najboljšega mnenja. Ne vem zakaj, očitno sem imel slab dan, letos se mi je bistveno bolj dopadlo. Tokrat nisva parkirala v neskončno dragi garaži pod kabinko Dolonne, ampak sva se raje zapeljala 3 km dalje do parkirišča pri nihalki Val Veny, kjer celodnevno parkiranje stane 3 Eur (obstaja pa tudi manjše brezplačno parkirišče, za katerega sva žal bila že malo pred 9. uro prepozna).

Plan prog: https://www.bergfex.it/courmayeur/panorama/

Proga v dolino do kabike Dolonne, užitna samo zgodaj zjutraj:


Centralni del smučišča nad postajo Plan Chercouit, z vzhodno lego (JV / V / SV) in kupom žičnic, od šestsedežnice, štirisedežnice, stare kabinke z nekoliko manj starimi kabinami do dvojne vlečnice od katere obratuje samo še ena polovica:


Dopoldan odlične proge:


Čudovita rdeča proga ob prastari nihalki s kabinami za 20 oseb Youla, tu sva se peljala samo enkrat, ker brez čakanja ni šlo:


Na AF za takšne žičnice uporabljajo frazo Italo - Trash :


Popoldan pa je bila odlična smuka na obeh sedežnicah s severno lego, Gabba ... :


... in Bertolini:


Za konec še nekaj fur na dvosedežnici Peindent, zaradi odmaknjene lege je tu zelo prazno in posledično proge še ob pol treh skoraj nedolžne:


Poleg prav dobre smuke je na celem smučišču enkraten pogled na Mt. Blanc in njegovo skupino. Kar pa je še lepše: tedenska vozovnica vključije tudi vožnjo z novo nihalko na 3466 m visok Helbronner, ki sicer stane 52 Eur. Te priložnosti seveda nisva izpustila, smuko sva zaključila malo pred tretjo, se preobula, sprehodila 250 m čez parkirišče in se s tole lepotico peljala uživat v panorami:




Razgled s ploščadi na vrhu na Mt. Blanc ... :


... smučišče Courmayeur:


... Dent Geant:


... in povezovalno žičnico, že na francoski strani, proti Aiguille Midiju. Pozimi nikoli ni delala, mislim pa da trenutno sploh ni operativna ker jo je lani poleti poškodoval vihar, ne vem če je že popravljena:


Preden me kdo vpraša: ne, nisva smučala po varianti do vmesne postaje, kjer je treba vsako leto več poti prehoditi po stopnicah in lestvi. Na tablah je pisalo da je ta smuka zaradi slabih snežnih razmer na delu do začetka stopnic trenutno možna samo z vodnikom.
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Čet Apr 04, 2019 7:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Četrti dan smučarskega dopusta v dolini Aosta sva se prestavila po dolini navzdol, proti drugemu prenočišču v dolini Ayas. Spotoma sva smučala v Pili nad mestom Aosta. Plan prog: https://www.bergfex.com/pila-aostatal/panorama/

Smučišče me nekoliko spominja na Kanin, saj iz doline na smučišče pelje približno 5 km dolga kabinska žičnica v 3 odsekih, ki ima progo samo v 3. odseku (zveni znano ). S tem da je kabinka v Pili še bistveno manj potrebna kot tista na Kaninu, saj se da v kraj Pila, torej do zgornje postaje žičnice, pripeljati tudi po lepi široki gorski cesti, ki je bila ob najinem obisku tudi povsem suha in brez snega. Ker očitno nisem pravi Slovenc , sem seveda uporabil žičnico, parkirišče je začuda brezplačno, lepo označeno in leži skoraj v centru mesta zraven največjega nakupovalnega centra. Spodaj je medtem že izbruhnila pomlad. Samo mesto Aosta me malo spominja na povečano verzijo Jesenic, tretjino mesta zavzema železarna:


Proga ob 3. odseku kabinke je bila zjutraj ravno pravi 'putrček':


Lepe gozdne proge ob štirisedežnici Chamole (kjer smo ob pol desetih čakali 2 minuti, kar pa je bilo tudi edino čakanje dneva) ... :


... in šestsedežnici Nouva:


Vse proge v Pili imajo severno lego, zato so zjutraj potrebovale kar nekaj časa da so začele spuščat, z izjemo proge ob 3. odseku kabinke ki je nekoliko severovzhodna in predvsem nima ob strani nobenega gozda, zato jo sonce hitro zmehča. Ob dvanajstih pa sva se spravila eno etažo višje ... :


... kamor prideš s štirisedežnico Leisse:


Za najin okus najlepše so proge ob obeh zgornjih sedežnicah, tukaj na trisedežnici Couis 2:


Stanje proge okoli 15 ure:


In vrhunec, vsaj zame: dvosedežnica Couis 1, z zgornjo postajo na 2709 m, z eno serpentinasto rdečo in dvema konkretno črnima progama na katerih se je tudi konec dneva še kadilo izpod smučk, medtem ko je bila 900 višincev nižje že čofta (še nižje v Aosti pa +19 stopinj):




Proga 27, Platta de Grevon, je novost te sezone, do nje pa se od zgornje postaje dvosedežnice povzpneš še s trakom:


Strma proga, odličen sneg, nobene gneče (tudi ne more biti če se kapaciteta starinske dvosedežnice razporedi na 3 proge):




Pod črto: verjetno najmanj znano od 'večjih' smučišč v dolini, ampak za poznospomladanske razmere bolj primerno kot katero koli drugo ki sva ga presmučala na tem dopustu. Pri takšnih temperaturah me tudi starinske žičnice v zgornji etaži niso pretirano motile, če pa bi počasi tam postavili kaj sodobnejšega pa tudi ne bi imel nič proti ...
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2019 12:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča za mali srpan
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00
Prispevkov: 2833
Kraj: Ljubljana

Če sodim po tvojem navdušenju (mogoče je krivo tudi lepo vreme?), je torej vredno iti tja za en teden. Jaz sem že nekaj let načrtoval nekaj podobnega, pa me je minilo, ko sem se letos peljal tam mimo. Razdalje med smučišči so kar velike, sploh če vključiš še Červinijo, avtocesta in tuneli so daragi, pa že do tja je daleč. To si ti lepo rešil z menjavo prenočišča, kar pa je tudi dodaten štrapac. Najbolj pa me je motila grda okolica z nekimi opuščenimi tovarnami in tudi hribi se mi niso zdeli najbolj privlačni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2019 2:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Ja, zagotovo je vreme eden od glavnih dejavnikov - ob enem tednu sonca sem navdušen nad vsakim smučiščem . Kar zadeva razdalje med smučišči, imaš kar prav - če hočeš presmučati vsa večja smučišča v dolini Aosta iz enega izhodišča, kot sva midva delala leta 2009, je kar dosti vožnje. Sploh smučišča v severnih dolinah, torej Cervinia in Monterosa Ski, so kar daleč od avtoceste. Moram pa tu napisati še nekaj o vožnji v Italiji: avtocesta je svinjsko draga (od Morgexa do Aoste sva plačala 8,90 Eur !!), vožnja po stari cesti pa tečna za razjokat. V Avstriji mi ni noben problem da se vozim iz Lienza vsak dan v Sillian, Kals ali Heiligenblut, v Italiji pa obup. Recimo: na 11 km med Morgexom in Courmayeur-om nikjer ne moreš legalno voziti 90 km/h, kot je v Italiji načeloma dovoljeno na navadnih cestah, ampak si kar sledijo omejitve 70 in še bolj pogosto 50 km/h brez kakršnekoli logike, prav tako je na celotni razdalji polna črta. Saj večina voznikov se teh bedarij ne drži, ampak recimo eden na 10 pa se odloči da bo vozil po omejitvah, potem pa si pred dilemo: se vleči kot polž za njim ali prehiteti čez polno črto, kot to z veseljem počnejo domačini (tudi v predorih oziroma galerijah, kot npr. na cesti gor proti La Thuilu) . Naselja pa polna tistih oranžnih 'kišt' od katerih je večina sicer fejk, tu in tam pa se v kateri skriva radar. Če recimo v Avstriji brez pomisleka rezerviram prenočišče 30 km od smučišča, mi je v Italiji že 15 km skoraj preveč. Zato sva se tudi odločila za menjavo prenočišča, in ob naslednejm obisku Aoste bova naredila enako (načrtujeva 3 - 4 dni Cervinie in 3 - 4 dnei Monterose).

Glede lepote imajo seveda vsake oči svojega malarja, kraj Aosta resnično ni nek presežek, manjša mesteca in vasice po dolini pa so meni kar simpatični, sploh pa se mi dopadejo gore tam naokrog. Tako zelo da resno razmišljava da bi se tja enkrat zapeljala poleti za en teden, seveda ne v avgustu .
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JakaB
PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2019 7:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sezuva pancarje na sedežnici
Sezuva pancarje na sedežnici

Pridružen/-a: Sob Feb 2012 18:16
Prispevkov: 362


Hvala za obširno poročilo! Sem tudi jaz letos malo razmišljal o Aosti, pa se potem žal ni izšlo. Nekaj časa nazaj sem bil tam poleti in mi je bil sploh Courmayeur zelo všeč.

Glede cest se pa tudi kar strinjam, sem ravno jeseni pridelal eno kazen v Italiji in je se zaradi glupe birokracije res vlekel celoten proces, pa še zdaj nisem povsem prepričan, da je vse OK.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2019 9:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Zadnje tri dneve sva prenočevala v majhnem hotelu, v bistvu B&B, v kraju Antagnod 5 km od Champoluca. Prenočišče sva dobil na pol zastonj, na Bookingu je bila akcija in sva za 3 prenočišča z zajtrkom za 2 osebi plačala reci in piši 132 Eur, ali 22 Eur na osebo. In to za čudovito, čeprav razmeroma malo sobo in netipično italijansko odličen zajtrk. Toplo priporočam. V vasico sva poispela že v temi, toliko lepši je bil jutranji pogled na pogorje Monte Rosa:


Plan prog: https://www.bergfex.com/monterosa-aostatal/panorama/

Antagnod sicer ima tudi svoje 'vaško' smučišče z dvema sedežnicama, ki pa je od 17. 3. zaprto (zato so od tega datuma dalje tudi hoteli v Antagnodu ponudili akcijsko ceno), je pa samo 5 km do parkirišča v Champolucu. Pogled na Antagnod in vaško smučišče s prog nad Champolucom:


Glavno smučišče Monterosa Ski sicer ni nevemkako veliko, sestavlja ga 15 uporabnih žičnic, ki pa so lepo razgibano razporejene čez 3 doline. Iz Champoluca na sedlo Sarezza prideš z novo sedečo kabinko ... :


... nekoliko starejšo v 2. odseku, žal s stoječimi kabinami :


... in kratko fiksno štirisedežnico. Že prve slike razkrivajo, da je snega tukaj bistveno manj kot v Courmayeur-ju ali La Rosieru, čeprav gre samo za dobrih 70 km zračne črte:


Proga v dolino, lepo široka, perfektno speglana in zaradi zahodne lege zjutraj še betonska:




Dalje po progi C6 s sedla Sarezza na severno stran po (meni) eni najlepših prog na smučišču:




Sedežnica Bettaforca s čudovito progo C14, tu je sneg ostal perfekten tudi še popoldne:


Spust proti Stafalu v srednji dolini, zaradi JV lege je sneg v ponedeljek tu že ob 11 spuščal, dan pozneje je ob severnem vetru ostal trd ves dan:




Proga z Gabeita na nasprotni strani. Samo Italijani vedo zakaj je označena s črno, lahko bi bila tudi modra. Konča pa se slabih 200 m od spodnje postaje kabinke, potem pa smučke na rame in peš čez cel parkplac, razdalja je primerljiva s hojo od Stadiona do Vzpenjače:


Na sedlu Salati, na 2970 m, se začne spust v tretjo dolino priti Alagni. Tu sva imela malo smole: v ponedeljek je bila proga že do vmesne postaje na Piananlugni precej gnila, zato v dolino sploh nisva rinila (vse proge tukaj imajo za pomladne razmere neugodno J do JV lego). V torek, ko je bilo bistveno bolj mrzlo, pa žičnica Gabeit - Salati zaradi vetra cel dan ni obratovala in v Alagno sploh nisva mogla priti. Mislim da Italijani pri vetru malo pretiravajo, pihalo je res, ampak prvi dan v La Rosieru so Francozi pri močnejšem vetru vozili brez težav.
Proga do vmesne postaje Piananlugna:


Odlične pa so bile modre proge V4 in V5 ob novi štirisedežnici Cimalegna, paralelni z zgornjo polovico funiforja:




Še kratek izlet na sedežnico Bedemie - Seehorn, strma fiksna dvosedežnica s 3 - 4 progami. Odličnen sneg, prazno, prav kičasto je bilo dokler 'zaradi vetra' niso zaprli tudi te:




Žal nama ni preostalo drugega kot da sva se spustila v Gressoney in od tam odpeljala z busom v Stafal, kjer so žičnice začuda normalno obratovale. Glede na občutljivost žičkotov na veter sva se potem po najkrajši poti spravila v 'domačo' dolino in do konca dneva smučala tam:




Čeprav se ni vse izšlo čisto po načrtih, sva se vseeno zelo dobro nasmučala - sicer pa mora še kaj ostati za prihodnji dopust. Recimo freeriderski funifor Passo Salati - Indren, ki se nama je letos izmuznil. Enkrat dol po tistih puklih bom že preživel .
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Faraonka
PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2019 11:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Tor Jan 2014 18:39
Prispevkov: 53


Vau, uživancija. Hvala za super reportažo .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Frenk
PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2019 2:42 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fura slalom med smrekami
Fura slalom med smrekami

Pridružen/-a: Sre Sep 2005 21:52
Prispevkov: 558
Kraj: Šoštanj

Sem se spmnil na marčevski dopust v Gressoneyu pred več kot 15 leti!!!
Lepo!!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Valle d' Aosta
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB