Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Via Lattea (Sestriere) 16.1-21.1.2011

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Via Lattea (Sestriere) 16.1-21.1.2011 « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
Leopold
PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 11:25 pm    Naslov sporočila: Via Lattea (Sestriere) 16.1-21.1.2011 Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 12:28
Prispevkov: 1205
Kraj: Mengeš

Končno sem si vzel čas naredim reportažo iz enotedenskega smučanja v Italiji, ki pa za spremembo ni bilo v Dolomitih ali kje ob naši meji .

Smučarski kompleks Via Lattea leži zahodno od Torina in ga sestavlja 5 manjših smučišč - Sestriere, Sauze D'Oulx, Sansicario-Cesana, Claviere in francoski Montgenevre. Kompleks ima 400km prog in okoli 100 naprav, ki povezujejo celoten sistem, tako da ni nikoli potrebno pešačiti ali se voziti med posameznimi smučišči. Smučišča se nahajajo na višini med 1500m in 2800m. Osnovna 6 dneva karta (180?) omogoča enodnevni obisk v Montganevru, za večkratni obsik je potrebno doplčati 44?. Kompleks je bil tudi prizorišče OI 2006, Sestriere pa je tudi prizorišče ženskih tekem v svteovnem pokalu v hitrih disciplinah.

Zemljevid prog

Nastanjeni smo bili v Sestrieru v apartmajih v Olimpijski vasi. Sestriere je prelaz na višini 2030m, od Torina oddaljen slabih 100km. Razoj mesta se je začel v 30 letih prejšnega stoletja ko so postavili prve hotele (dva okrogla stolpa).

Olimpijska vas stoji na začetku mesta in vsebuje apartmaje, hotel, restavracijo, bazen, lokale, diskač, trgovino, garažo... Žal se zelo pozna da so jo projektirali in gradili Italjani... Tanke stene, gretje, ki je delalo po svoje, shramba smuči za samo 2 para smuči na sobo, nedokončane garaže... Je bilo pa osebje prijazno in natakarji zelo radodarni . V času našega obiska je poteklo svetovno prvenstvo invalidov, ki so bili nastanjeni tudi v olimpijski vasi. Srečali smo tudi našo delegacijo, z edinim našim predstavnikom Galom Jakličem, ki pa je žal v obeh tekmah odstopil. Zaradi prvenstva je bila ves čas zaprta smuk proga Kandahar.

Vreme: cel teden skoraj brez oblačka - v četrtek popoldne se je pooblačilo in čez noč je zapadlo 3 cm snega. Temperature pa: ko smo prišli je bilo malo od Torina naprej 16 stopinj!, ob prihodu v Sestriere ob 4 popoldne pa +7. Tako je bilo prva dva dneva, potem pa vsak dan hladnje, zadnji dan je bilo že -15 pa še pihalo je.

Sneg: uradno od 80 do 180cm, samo so očitno kupilimeter iz Krvavca in ga še malo doterali, saj je bilo dosti nižje ležečih prog brez umetnega zasneževanja zaprtih zaradi pomanjkanja snega
zaprtih, prav tako se je našlo kar veliko kamenja, ki se ga niso pretirano trudili odstranjevati. Urejenost prog (ratrakiranje) je bila bolj tako.

Cene na smučišču so malo višje kot v Avstriji v Montganevru pa so tipično francoske

Naprave: vse glavne sedežnice so odklopne, kabinke so namenjene samo za povezave. Sedežnice so največ 4 sede, nobena nima pokrovov in jih je precej zelo dolgih (+2km plus), tako da v mrazu ali slabem vremenu vožnaj ni ravno prijetna. Žal se je najde nekaj debilnosti, kot je povezovalna dvoseda iz Oulxa v Sestriere, dolžine 1,8km in letnik 2009 . V Montganevru imajo tudi dva nova telemixa.

Proge: . Prevladujejo rdeče proge, nekaj je črnih in malo modrih. Proge so dolge, z več variantami in kar je najbolje je njihov potek. Dosti se začne na vrhu v visokogoroskem okolju in se nadaljejo speljane po gozdu (gozdna meja je na okoli 2300m) in to ne samo naravnost dol, ampak lepo spreminjajo smer. Dosti variant je speljanih dobesedno po gozdu . Edino lahko bi bila kakšna modra avtocesta več. Žal v celem kompleksu ni bilo postavljene nobene proge za merjenje časa ali hitrosti.

Splošen vtis: super smučarski teden, odlične proge, nič gužve (tudi na progah ne). Škoda da ni bilo več snega, lahko bi bila kakšna naprava boljša, proge bolje zrihtane (kamenje...).
Sledi opis posameznih smučišč z slikami . Montganevre pride pod Francijo .
_________________
Sezona 21/22: 5x Krvavec, 4x Kranjska gora, 1x Vogel, Stari Vrh, Cerkno


Nazadnje urejal/a Leopold Pon Feb 14, 2011 8:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Leopold
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 12:00 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 12:28
Prispevkov: 1205
Kraj: Mengeš

SESTRIERE

Seznam naprav
Naš kraj bivanja. Smučišča ležijo na treh hribih. Na levi strani se nahaja olimpijska smuk proga Kandahar, na desnem so slalomske proge. Tretji hrib Fraiteve pa je povezava do ostalih smučišč. Nanj vodi 8 sedežna kabinka, proga do vmesne postaje je bila zaradi pomankanja snega zaprta. Spust do Sestriere ni priporočljiv ker je potem potrebno pešačiti čez celo mesto...

Vhod v našo rezidenco:

Pogled na naselje iz kabinke.

Olimpijska vas na sredini spodaj

Pogled na Sestriere iz Banchette. Hrib na nasprotni strani je Fraiteve, kamor vodi 8 sedežna kabinka in je povezava do ostalih smučišč. Zadaj leži Oulx. Na tem pobočju sta dve progi, ki pa sta bolj ali manj neuporabni. Za vrnitev v Sestriere je bolje uporabiti žičnico kot odsmučati

Čisto vzhodno (levo na zemljevidu) je fiksna 4 sededežnica Anfiteatro. Poleg nje je nekaj fantastičnih rdečih prog. Sem bi sedla ena hitra 6seda. Desno od nje je odklopna sedežnica Nube, samo je bilo potrebno štamfat, da si prišel iz luknje...

Štart superveleslaloma na progi Kandahar.

Slalomska tekma na SP invalidov. Vsaka čast vsem tekmovalcem.

Edina modra proga v Sestrieru, kjer je bila tudi največja gužva

Pogled na zahodni del smučišča v Sestrieru - Monte Sises

Zgornaj vlečnica na Mt. sises. Žal cel teden ni obratovala.

Olimpijska slalomska proga. Dobro pripravljena, široka (3 vzporedne proge) ampak kar dosti položnejša od Vitranca

Fraiteve in istoimenska kabinka. Spodaj se nahaja proga, ki pa je bbila zaradi pomanjaknja snega v spodnjem delu zaprta (kabinka ima vmesno postajo). Če bi bil cevc bi bil ta brez zelo uporaben

Pogled na 3120m visok Chaberton , ki kraljuje nad kompleksom. Na vrhu se nahaja trdnjava, s katero so Italjani nadzarovali prelaz, med 2sv vojno pa so jo Francozi uničili. Sedaj je vrh v celoti Francoski in imao načrte, da bi do vrha postavili žičnico in smučarsko progo (smučišče Montgenevre).


Pod črto so nam bila smučišča v Sestrieru še najmanj všeč. Saj niso slaba, ampak drugje nam je bilo boljše. Poleg tega je v Sestrieru največja gneča (šole...).
_________________
Sezona 21/22: 5x Krvavec, 4x Kranjska gora, 1x Vogel, Stari Vrh, Cerkno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Leopold
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 12:32 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 12:28
Prispevkov: 1205
Kraj: Mengeš

Sauze d'Oulx

Seznam naprav

Od Oulxa sem veliko pričakoval in bil sem navdušen. Fantastično smučišče, odlične proge, škoda ker je bilo veliko kamenja in da so bile proge v spodnjem koncu zaprte (spodnji del 11 in 12). Povprečna dolžina sedežnic znaša okoli 2km . Proge v zgornjem delu so na odprtem terenu, nižje pa so zelo lepo speljane po gozdovih.

Spust iz Fraiteva:



Vrnitev nazaj je mogoča po tej neskončno dolgi dvo sedi (letnik 2009) ali pa z krogci, ki pa delajo le za vikende:

Na sredini smučišča se nahaja Sportinia, ekvivalent Krvavški plaži:

Iz nje vodita te dve lepotici. Desna jih ima že 35

Proga 12 mimo Sportinie. Odprta je bila do srednje postaje 4sede Jouvenceaux - Sarnas - Sportinia (dolžina 2,5km!)

In potem po gozdu naprej

V osrednjem delu se nahaja fantasitčna proga 11. Zgoraj bolj položna in na odprtem:

Nižje pa po gozdu

In zaključek v Sauze d'Oulx na 1500m

Proga 2000:


Čisto vzhodni del smučišča. Tukaj imajo 2km dolge krogce. Raj za bordarje

Povezava nazaj na glavne proge in pomanjaknej snega:



Enkratno smučišče ampak bi bilo potrebno zamenjati še par naprav.
_________________
Sezona 21/22: 5x Krvavec, 4x Kranjska gora, 1x Vogel, Stari Vrh, Cerkno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Leopold
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 9:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 12:28
Prispevkov: 1205
Kraj: Mengeš

Cesana-Sansicario

Seznam naprav

Po površini najmanjše smučišče v kompleksu, ampak meni najboljše. Smučišče je na OI gostilo ženske hitre discipline, prav tako imajo biatlonski center in bob stezo 8 (ki sta bila zaprta in neurejena). Osrednja proga na smučišču je odlična črna (malo pretirana ocena) Olimpica. Proge v zgornjem delu smučišča so bolj strme, spodaj pa se zravnajo. Levo od nje je dolga proga 21 (zgoraj "črna", potem rdeča in na koncu modra avtocesta). Desno od nje so rdeče in črne proge, čisto desne pa gozdne "ceste". Proga do vmesne postaje Pariol - 71, je bila žal zaprta.
Na tem smučišču smo odpeljali nekaj najboljših fur, poleg tega se mi je zdelo da so tukaj še naboljše ratrakiral. Za dvig skrbita dve dolgi odklopni štirisedi in na vrhu dvoje vzporednih krogcev , spet novejšega datuma.

Razgled iz vrha proti prelazu Montgenevre. Točno an sredini je smučišče Claviere.

Proga na vrhu ob krogcih. Super carving avtocesta.

Vrh Fraiteve. Žal krogci ne gredo do vrha in je potrebno uporabiti takle tekoči trak.

Črna proga 21 na zadnji dan. Prejšni dan so jo na novo zratrakiral (zakrpali luknje, navozili sneg...), čez to pa je ponoči zapadlo par cm puhca. Proga je bila nato zaprta, ampak vožnja po njej je bial poezija (voziš po puhcu, čutiš pa rebrca :p)

Nižje dol se proga spremeniv modro avtocesto. Žal je bilo an tem delu preveč kamenja (proga nima zasneževanja!)

Zaključek v naselju Sansicario na 1700m

Zgornji del smučišča


Odlična črna proga Olimpico. Taka gužva je bila večino časa :p


In še čisto desne proge, ki so ožje in zato bolj "gozdne"

Tudi to je proga - rdeča 79basa

Povezava med zgornjo postajo 8sedežne kabinke, ki vodi iz Cesane, do spodnej postaje prve 4 sede... Očitno zaradi višjih sil kabinke niso mogli narediti daljše še za 50m (prostora je še dobvolj.

_________________
Sezona 21/22: 5x Krvavec, 4x Kranjska gora, 1x Vogel, Stari Vrh, Cerkno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Leopold
PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 9:48 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča v kavbojkah
Smuča v kavbojkah

Pridružen/-a: Pon Okt 2005 12:28
Prispevkov: 1205
Kraj: Mengeš

Claviere

Seznam naprav
Seznam naprav 2

Smučišče neposredno ob Francoski meji. Sem smo se odpravili drugi dan, potovanje (s smučmi) pa je trajalo eno uro. Najprej je bilo potrebno s kabinko iz Sestriera, potem sledi dolg spust do Sansicaria, potem prestop v drugo kabinko in spust do Cesana. Tam presedlat na krajšo dvosedo in potem še na odklopno 4 sedo Sagnalonga. Ta ima sicer modro progo (90), ki pa je žal navadna cesta - ozka, položna, serpentini in zelo dolga.
In ko končno prideš do smučišča in dobrih prog, pa je tam fiksna 4 seda, dolžine čez 1km...

Pripadajoča proga - 22. Spodnja postaja se nahaja na manjši planini.

Pogled nazaj na Sestriere. Kar dolgo pot smo opravili

$ seda vodi na Colle Bercia. Sem gor še vodita še ena fiskna 4seda in dolga odklopna 4seda z vmesno postajo. Fiskni 4sedi Gimont - Colle Bercia pripadata 2 avtocesti. Sicer se da spustiti naprej do spodnje postaje odklopne 4sede, samo se je potrebno poganjati. Poleg je še odklopna 4seda Col Saurel, ki ap obratuje samo ob vikendih.

Proga ki priapda 4sedi La Coche-Serra Granet-Colle Bercia (strmina - ravnina - strmina )

4seda La Coche, ki štarta iz vasi Claviere. Tukaj se nahja tudi snow park.

Vračanje nazaj v Sestriere. Vožnja z dvosedo in pogled na smučišče Cesana.

Spodnja postaja dvosede in kabinke.


Dobro smučišče, nekaj super prog, nekaj slabih naprav in čisto prazno.
_________________
Sezona 21/22: 5x Krvavec, 4x Kranjska gora, 1x Vogel, Stari Vrh, Cerkno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejvi
PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 8:40 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Snemalec smučišč
Snemalec smučišč

Pridružen/-a: Sre Nov 2005 7:45
Prispevkov: 571


Za takšen prispevek, kot si ga pripravil, ti lahko katerikoli novinar samo ljubi noge.

Hvala ti.
_________________
Video arhiv
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
giovanotti
PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2011 8:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča s sulicami
Smuča s sulicami

Pridružen/-a: Pon Jan 2009 11:28
Prispevkov: 4


Mi smo šli za en dan pogledat v Montgenevre. Šli smo z avtom do tja. Smučišče je razdeljeno na dva dela: levo in desno od glavne ceste, ki naprej vodi v Briancon.
Na desni strani gredo gor najprej stari jajčki, kjer se sedi ob drogu. Še višje vodi dvosedežnica, ki ima stebre po moji oceni visoke nekje od 10 - 15m (podoben občutek kot dvoseda na Zatrniku...). Na splošno, Francozi radi delajo visoke stebre - nad vrhovi dreves. Obstaja še nekaj vlečnic na štango, po pravilu so dolge in vmes najmanj enkrat zavijejo.
Zanimiv je del smučišča levo od ceste, kjer je na vrhu sedlo širine cca. 800 - 1000m - smučat se da povsod. Obstaja še nekaj žičnic oz. prog v sklopu povezav nazaj v dolino, vendar jih zaradi pomanjkanja časa nismo sprobali.
San sicario vsekakor zmaga.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gospodk
PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2024 9:59 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sposoja si smuči od bloškega smučarja
Sposoja si smuči od bloškega smučarja

Pridružen/-a: Pet Jan 2013 11:51
Prispevkov: 103


Slikovno gradivo iz dela Sansicario. Lepe dolge avtoceste. Opaziti je bilo, da ni vse zasneženo in odprto kljub primernim temperaturam za zasneževanje. Na več mestih kamenje na progi.
Gneče na progah nobene.









Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Italija » Via Lattea (Sestriere) 16.1-21.1.2011
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB