Nalaganje fotografij na forum
Pomoč pogostih vprašanj  Pomoč pogostih vprašanj   Išči  Išči   Seznam članov  Seznam članov   Skupine uporabnikov  Skupine uporabnikov
 
Registriraj se  ::  Prijava Prijava za pregled zasebnih sporočil   
 
Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Bilanca sezone 2010/11 na avstrijskem Koroškem in Štajerskem

Objavi novo temo  Odgovori na to temo
 Bilanca sezone 2010/11 na avstrijskem Koroškem in Štajerskem « Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » 
Avtor Sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Čet Maj 26, 2011 12:38 pm    Naslov sporočila: Bilanca sezone 2010/11 na avstrijskem Koroškem in Štajerskem Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Nisem našel primernega naslova, pa sem raje odprl novo temo. O bilanci minule smučarske sezone so najprej (3. 5. 2011) poročali v Kleine Zeitung, poročilo je bilo še kar optimistično: http://www.kleinezeitung.at/kaernten/spittal/2735176/dieselpreis-verbrannte-lift-geld.story

Povzetek: kljub ne najboljšim snežnim razmeram je bila sezona na koroških smučiščih zadovoljiva, ne pa rekordna. Težave z obiskom so imela predvsem manjša smučišča brez zaledja, npr. Tromeja. Zanimiv je zadnji odstavek, namreč da žičničarji napeto čakajo na novo zimskoturistično strategijo deželne vlade (Wintererschließungskonzept ), ki bo osnova za nove naložbe. Predvsem bodo preučili, v kakšni meri se dosedanje investicije (z javnimi financami) odražajo v porastu prenočitev.

Moj malo ciničen komentar: morali se bodo odločati med socialo in enakomernim razvojem regij na eni strani in surovimi dejstvi na drugi. In se odločiti, ali še dalje vlagati denar v mala regionalna smučišča ki nikoli ne bodo sposobna samostojno živeti, kaj šele invstirati v razvoj, ali bi bil denar bolje naložen na večjih smučiščih ...

Pred kratkim pa je koroška deželna vlada na tiskovni konferenci postregla z bistveno bolj zaskrbljujočimi rezultati, cel prispevek najdete na AF: http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=35&t=39407
Medtem ko je mestni turizem in obisk term v rahlem porastu, so zimskošportne destinacije imele vse po vrsti negativno bilanco nočitev:
Citiram:
...Sehr schlecht sehe es hingegen in den klassischen Winterdestinationen aus: -6,7 Prozent Bad Kleinkirchheim, -8,5 Prozent Heiligenblut, -16,3 Prozent Innerkrems, -13,4 Prozent Mallnitz und -8,4 Prozent Reichenau/Falkert/Turrach. Weniger dramatisch sei es in der Region Hermagor/Presseggersee mit einem Minus von 2,9 Prozent und in Rennweg mit einem Minus von 3,1 Prozent
Čeprav so tudi rezultati Hermagorja (=Mokrine) in Rennwega (=Katschberg) rahlo v minusu, pa je padec še mnogo bolj drastičen tam kjer že leta niso nič investirali. Roko na srce, se res kdo čudi da upada obisk smučarjev v Innerkremsu (ne le da že leta niso investirali, ampak z opuščanjem žičnic celo krčijo ponudbo), Mallnitzu (kaj mi pomaga da je že 3 leta vrisana projektirana žičnica) ali BKK-ju (projekt novogradnje za zamenjavo dvosedežnic Sonnwiesen in vlečnice Priedrof so že spet premaknili za eno leto)? Ja nič, fantje, investirat bo treba, ni druge. Pa da ne bo kdo začel da je to splošen trend, lahko je tudi drugače:

Pozitivna bilanca štajerskih smučišč: http://steiermark.orf.at/stories/514844/ !

Kar še posebej pade v oči: smučišča ki so pred sezono investirala so zaključila z mastnim plusom: +30% Riesneralm, + 20% am Lachtal in Tauplitz, + 3 - 8% na hribih nad Schladmingom (seveda, en mali Riesneralm z lahkoto doseže +30%, za Schladming pa je pri mnogo višjem izhodišču že 3% dober rezultat ). Pade kaj v oči? Točno, vsa omenjena smučišča so lani zgradila nove proge in žičnice. Mala smučišča s samimi vlečnicami (Gaberl) pa nezadržno tonejo v minus ...
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
volki
PrispevekObjavljeno: Čet Maj 26, 2011 2:02 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Išče plažo na smučišču
Išče plažo na smučišču

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 18:54
Prispevkov: 188
Kraj: Maribor

Glede na zapisano s strani Mikija bi se morali odgovorni za razvoj turizma v Sloveniji vprašati kako naprej. V zimskem turizmu je vse povezano z ogromnimi investicijami, ki jih brez finančne podpore lokalnih in nacionalnih oblasti ni mogoče izpeljati.
Ob upoštevanju dejstva, da je Slovenija mala država z omejenimi sredstvi, bi si lahko privoščili takšno podporo in seveda razvoj na štirih do petih smučiščih.
Drugačno razmišljanje dolgoročno vodi v izgube podjetij, ki upravljajo z smučišči in izgubo gostov, ki za svoj denar hočejo urejena smučišča z najmodernejšimi napravami. Če pogledamo samo sosednjo avstrijsko Koroško se že kaže občuten razkorak med smučišči (Peca, Koralpe, BKK) in smučišči (Mokrine, Osojščica, Turracher Hohe).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miki
PrispevekObjavljeno: Tor Jul 12, 2011 9:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moderator
Moderator

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 13:25
Prispevkov: 3437
Kraj: Maribor

Še en zelo zanimiv prispevek v Kleine Zeitung:
http://www.kleinezeitung.at/kaernten/hermagor/2781501/auch-steuermillionen-retten-kleine-schigebiete-nicht.story

Sicer nisem ekonomist in mi koncept pojma 'Wertschöpfung' ni povsem jasen (angleški prevod je Value added, torej dodana vrednost?), ampak v grobem gre za izračun, koliko dodane (nove) vrednosti so na posameznih koroških smučiščih sprožile investicije s strani dežele, torej javnih financ. nekatera manjša smučišča so pravi stroji za uničevanje denarja (najhujša sta Peca in Innerkrems), medtem ko so npr. na Mokrinah v 15 letih investirali 19 milijonov, kar je v letu 2009 ustvarilo 30 milijonov dodane vrednosti.

Zanimiv je naslednji graf (zelena krivulja = dodana vrednost, rdeči stolpci = javne investicije v smučišče):


Ob vsem mojem ne-znanju ekonomije mi je jasno, da je v primerih ko je stolpec višji od krivulje, šlo za zgrešeno investicijo. V oči mi je padlo tudi, kako mačehovsko dežela obravnava Osojščico (samo 1,4 milijone v 15 letih ). Zanimivo branje, za kakega ekonomista pa verjetno še bolj primerno ...
_________________
Sezona 2023/2024: 39 smučarskih dni = 24 x Pohorje, 3 x Rogla, 2 x Osojščica, Krvavec, 1 x Trije Kralji, Klippitz, Salzstiegl, Gitschberg, Plose, Seiser Alm, Tri Cime, Kope.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brodi
PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2011 11:54 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smuča brez pancarjev
Smuča brez pancarjev

Pridružen/-a: Pet Maj 2011 9:21
Prispevkov: 24


miki je napisal/a:
Še en zelo zanimiv prispevek v Kleine Zeitung:
http://www.kleinezeitung.at/kaernten/hermagor/2781501/auch-steuermillionen-retten-kleine-schigebiete-nicht.story

Sicer nisem ekonomist....


Bistvo si zadel. Dodana vrednost je v bistvu nujen, a ne zadosten pogoj dobička. Poenostavljeno je najlažje povlečt analogije pri pobiranju DDV. Pri dodani vrednosti se gleda končna cena / celoten prihodek v primerjavi z vsemi odhodki, ki so "zaračunani" (praktično vse razen delo ne ozrioma tiste stvari, ki nimajo vpliva na DDV). Se pravi je v dodani vrednosti viden vpliv stroškov naprav / vzdrževanje terena / investicij v hotele (če so v okviru iste firme), ni pa viden strošek plač... Tako, da imaš lahko dodano vrednost, nimaš pa dobička, ker imaš preveliko maso plač.

Drugače dodana vrednost ponavadi dosti pove o ekonomijah obsega in to je pri Nassfeldu več kot očitno. Kar se tiče Nassfelda se lepo vidi pretiran "socializem", ko je jasno kam bi morali vlagati. Iz Nassfelda se da potegnit še ogromno. Recimo naravnost smešno se mi zdi v en Falkehrt postavljat šestsedežnico in štirisedežnico, a BKK razpada na nekaterih napravah. Potencial pa zagotovo ima, kar kažejo podatki. Ima pač še tiste terme zraven.

Edino Turrach me malo preseneča. Saj zdaj kar nekaj časa niso imel velikih investicij, zdi se mi pa da z gosti ni ravno slab. Glede Osojščice nisem presenečen - mestno smučišče. Blizu in solidno smučišče. Sem pa pozitivno presenečen glede Heiligenbluta. Tisto dolino med Panoramabahn in vlečnico bi bilo treba zrihtat - tam bi se dalo narediti marsikaj.
_________________
Naključni smučar, ki vijuga zelo naključno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Stran 1 od 1

Kazalo po Smucisca.net forumu » Avstrija » Bilanca sezone 2010/11 na avstrijskem Koroškem in Štajerskem
Pojdi na:  



Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 


© 2006-2014 - smucisca.net
Powered by phpBB