| |
| Načrti na Pohorju, naše želje in predvidevanja |
« Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo » |
| Avtor |
Sporočilo
|
| marko |
Objavljeno: Sre Jan 21, 2026 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smuča za mali srpan

Pridružen/-a: Tor Sep 2005 15:00 Prispevkov: 2914 Kraj: Ljubljana
|
| miki je napisal/a: | Še en primerek iz smučišč, ki so verjetno bližje slovenskim forumašem: nova (otvoritev: januar 2026) fiksna štirisedežnica Cima Uomo na Passo San Pellegrino.
Ampak nekaj bistvenih razlik v primerjavi z Ruško na Arehu:
- Cima Uomo se nahaja nekje 'na koncu' smučišča, in je povsem nepomembna za povezave
- Cima Uomo ima črno in (temno)rdečo progo, posledično tam smuča v glavnem folk ki ve, kje ima r*t
- Cima Uomo premaga 229 višincev na 731 m horizontalne razdalje
Ruška pa:
- je na sredini smučišča na Arehu, in je pomembna za povezavo proti Piskru
- ima progo ki je uradno sicer rdeča, ampak realno bolj modra (in ki jo zožujejo 'gugalnice' narejene za tistih nekaj kolesarjev ki se poleti slučajno znajdejo na Arehu), ki jo pretežno uporablja folk ki niti slučajno ne ve kje ima r*t
- Ruška premaga 241 višincev na 1285 m razdalje
Upam da je razlika zdaj očitna ... . |
Moje mnenje je nekoliko drugačno. Cima Uomo je podaljšek Gigante, ki skupaj s Costabello tvorita osrednji in najbolj priljubljen in obljuden del smučišča. Tam je veliko ljudi pozno popoldne, ko so spodnji deli hriba že v senci, tam pa je še lep popoldanski sonček. Žičnica napaja 4 proge. 2 rdeči progi sta zelo primerni za manj vešče smučarje, marsikje bi jih obarvali modro. Potem sta še dve črni progi, ki tudi nista posebej zahtevni. Proge so bistveno širše kot te na Pohorju. Tako da me glede na dokaj visok standard ostalih naprav čudi odločitev za fiksno sedežnico. Bi pričakoval odklopno 6-sedo, ki bi gor privabila še več ljudi. Po moje je odločitvi botrovalo tudi to, da imajo pri teh zgornjih progah slabše urejeno zasneževanje in če bi hoteli urediti še zasneževanje za vse te zgornje proge, bi pa to bistveno bolj dvignilo investicijo, kot je razlika med sedežnicami. Kaj pa vem, mogoče imajo pa v načrtu kakšno kabinko iz prelaza do vrha z vmesno postajo in je to le začasna rešitev. Ker to je eno redkih smučišč, ki nima nobene kabinke, razen one iz Falcada, ki pa je za bolj povprečne smučarje zgolj dostopna.
To napravo bi prej vzel kot primer, da tudi v bolj uglednih smučiščih niso imuni na čudne odločitve in/ali šparuharstvo. Najbrž so tule na forumu večji strokovnjaki od mene, ampak po moje bi predvsem zaradi dolžine sedežnice tudi Ruška morala biti odklopna. Jaz bi postavil 6-sedo in glede na kapaciteto proge zelo malo sedežev, potem bi bi pa vsako leto posekal par smrek, da bi se bukovi kozlički lahko postopno selili in dodajal nove sedeže. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| Špik |
Objavljeno: Sre Jan 21, 2026 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
 Snemalec

Pridružen/-a: Pon Sep 2005 12:14 Prispevkov: 1084
|
In tudi Arehški del bi dobil popolnoma drugo "dimenzijo" smučišča, z dvema resnima napravama in ob predpostavki razširjenih prog na Ruški... ampak potme pa je še težava s parkirišči, pa zasneževanjem... _________________ Malo tu, malo tam... samo da smo na snegu :-) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|
|